Om de invloed van planten op het mentale welzijn van studenten te onderzoeken - en hopelijk ook te bevorderen - transformeerden de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent en Onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn van HOGENT verschillende bloklocaties tot groene oases tijdens de blokperiode in mei en juni. Op de gedetailleerde onderzoeksresultaten is het nog een tijdje wachten, maar één resultaat is alvast zichtbaar: bib Schoonmeersen is ‘groener’ geworden.
Het onderzoek 'Blok je groen' vond plaats in bib Schoonmeersen, in het kenniscentrum voor de gezondheidszorg Gent (KCGG) en de bibliotheek van de UGent-faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Studenten konden de hele blokperiode deelnemen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen bij het begin en op het einde van hun studiedag. In deze vragenlijsten werd hen gevraagd in welke zone (groen of niet) ze zich bevonden in de bloklocatie en wat de invloed was van deze omgeving op hun stressniveau tijdens het blokken. In totaal namen meer dan 400 studenten deel. Het HOGENT-Onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn analyseert de resultaten in detail.
Micro-organismen
Daarnaast werd bij een honderdtal studenten een staal genomen van het microbioom (verzameling van micro-organismen) van de huid bij het begin en op en op het einde van hun blokdag. Deze stalen worden geanalyseerd door dr. Chris Callewaert van de vakgroep Biotechnologie van UGent. Met dit deel van het onderzoek wordt een verband gezocht tussen mentaal welzijn en een groene omgeving aan de hand van de soorten micro-organismen die op huid leven.
Definitieve resultaten van de analyse van de enquêtes en de microbioomstalen worden pas verwacht in de zomer van 2023, maar nu al is duidelijk dat het project heel wat teweegbracht, zowel bij de studenten als bij de deelnemende bibliotheken. Zo besloten de studenten van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen om een zadenbib en een stekjeskast te starten om op een handige manier met elkaar planten te ruilen.
Blijvend
De bibliotheekmedewerkers konden zelfs zonder de resultaten van het welzijnsonderzoek besluiten dat de planten een positief effect hadden op de studenten en hun werkomgeving. In alle bibliotheken stelden ze vast dat de ‘groene’ locaties het grootst aantal studenten bevatten.
“De studenten waren enthousiast. En uiteraard genieten ook de medewerkers van het groen in de bib."
Daarom besloten alle bibliotheken om op het einde van de onderzoeksfase alle of bijna alle planten die geplaatst waren voor het project over te kopen. Zo zorgt het project voor een blijvend groen effect.
Hilde Vanoverbeke, die als stafmedewerker Leernetwerken nauw betrokken was bij de voorbereiding van Blok je Groen, beaamt dat: “De studenten waren enthousiast. En uiteraard genieten ook de medewerkers van het groen in de bib. De dienst bibliotheken heeft de planten die tijdens de blokperiode in de bib werden geplaatst, achteraf aangekocht. Tot nu toe staan die allemaal op de eerste verdieping, maar binnenkort verspreiden we ze over de twee verdiepingen van de bibliotheek, zodat alle bezoekers ervan kunnen genieten”, legt ze uit.
Of hoe een onderzoek, nog voor de resultaten bekend zijn, al positieve impact kan uitoefenen. Ook extern werd het project gesmaakt: de vraag rees om het project ook uit te voeren bij middelbare-schoolstudenten. Een vervolgproject lijkt dus in de maak.
Bekijk hier de video over het project
Publicatiedatum: 22/08/2022