De dynamiek tussen de kapitaalmarkt, overheid en de sociale sector aanwakkeren om sociale uitdagingen aan te pakken. Dat is in essentie wat een Social Impact Bond (SIB) doet. Ian Dewae, onderzoeker aan het HOGENT Research Centre for Sustainable Organizations, verdiepte zich in alternatieve impactfinancieringsvormen en dan vooral in de mogelijkheden en toegevoegde waarde van Social Impact Bonds. Hij was zelf de architect van de eerste twee SIB’s in Vlaanderen. Vanuit die kennis en ervaring schreef hij een heldere leidraad: ‘Social Impact Bond: Win³’
In een klimaat waar de overheidsuitgaven sterk worden gerationaliseerd en afgewogen, staan investeringen in complexe en onvoorspelbare sociale en maatschappelijke uitdagingen onder druk. Nieuwe mechanismen zijn wenselijk om de impact van die overheidsuitgaven zo groot mogelijk te maken. Impactmeting en impactgebaseerde financiering zijn daarbij essentieel en vormen een brug tussen de overheid, de private investeringsmarkt en de sociale dienstensector.
Een Social Impact Bond (SIB) is zo’n nieuw mechanisme. Het is een samenwerkingscontract tussen een overheidsinstantie, een particuliere investeerder en een dienstverlener met als doel een complex maatschappelijk probleem aan te pakken. In een SIB-mechanisme financiert een privé-investeerder het startkapitaal voor de organisatie of instantie die met het sociale probleem aan de slag gaat.
Meetbare resultaten
Het uitgangspunt hierbij is meetbare resultaatsgerichtheid: de overheid betaalt de investeerder alleen terug als de beoogde impact wordt bereikt, aangevuld met een rendement op basis van de besparingen die met dit initiatief worden gerealiseerd. Zo biedt het mechanisme van de social impact bonds voordelen voor alle betrokken partijen.
Een SIB maakt het immers mogelijk om niet-publieke middelen te mobiliseren om beleidsmaatregelen uit te werken en acties op te zetten die hardnekkige sociale problemen aanpakken. Dat overheid de investeerder pas terugbetaalt als de sociale impact aantoonbaar is, vermijdt dat de overheid subsidies uitreikt zonder garantie op positieve impact.
Het mechanisme levert op lange termijn voordelen op voor de samenleving: het biedt resultaten op het vlak van armoedebestrijding, gezondheid, welzijn, werkgelegenheid, onderwijs, veiligheid, enz. Daardoor nemen ook de maatschappelijke kosten af.
Meer info over Social Impact Bonds vind je op deze pagina, waar je ook de leidraad 'Social Impact Bond: Win³' kan downloaden.
Gereedschapskist
Zo’n Social Impact Bond terdege uitwerken, is echter een moeilijke oefening. Dat geldt onder meer voor het juridische aspect ervan, maar ook bepalen wat de meetbare impact moet zijn, is een delicate opdracht, onder meer omdat (een deel van) de impact soms pas op de lange termijn tot uiting komt.
Een ‘gereedschapskist’ waarmee overheden en andere organisaties stapsgewijs aan de slag kunnen gaan om een solide Social Impact Bond uit te werken, was dan ook nodig. Ian Dewae zette daarom zijn ervaring en kennis ter zake uiteen in een overzichtelijke publicatie die overheidsinstanties de begeleiding en hulpmiddelen biedt die vereist zijn om een SIB te hanteren. Maar ook voor investeerders en sociale ondernemers biedt het boeiende inzichten.
Het uiteindelijke doel is om via het toepassen van een degelijk en doordacht SIB een verschil te maken voor mensen in kwetsbare situaties.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Social Impact Bonds
Hoe kan een samenwerking tussen een dienstverlener, een private investeerder en een overheidsinstantie een positieve impact leveren op een maatschappelijk probleem? Het mechanisme …
Research Centre for Sustainable Organizations
Het Research Centre for Sustainable Organizations is samengesteld uit experts binnen de domeinen businessmodellen, arbeid, tewerkstelling, HR, impactmarketing, …
Dit initiatief draagt bij tot:
SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen
Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.Publicatiedatum: 29/11/2023