Deze onderzoekslijn richt zich op diversiteit met specifieke aandacht voor machtsrelaties en de maatschappelijke waardering die aan sommige diversiteitskenmerken verbonden worden.
De samenleving kenmerkt zich door een toenemende verscheidenheid op verschillende dimensies van het mens-zijn. Gender, religie, seksuele oriëntatie enz. worden steeds belangrijker. De combinatie van diversiteitsassen waarmee personen of groepen zich identificeren, of geïdentificeerd worden, beïnvloedt hun maatschappelijke positie (van gepriviligeerd tot gediscrimineerd). Naarmate men meer geïdentificeerd wordt met een gediscrimineerde positie, verhoogt de kans op sociale uitsluiting, onderdrukking, beperkte hulpbronnen enz.
De toenemende diversiteit vraagt een kritische analyse van hoe sociale uitsluiting in de context van diversiteit in werking treedt en welke generieke strategieën en innovatieve processen sociale cohesie en een gelijke en volwaardige participatie voor iedereen kunnen realiseren.
Afgelopen projecten en resultaten.
Dekolonisering Sociaal Werk
In dit alliantieproject werken we samen met de Erasmushogeschool Brussel aan de dekolonisering van de opleidingen Sociaal Werk van beide hogescholen.
TOPPSY
Dit project beoogt de versterking van veerkracht en capaciteit voor transculturele geestelijke gezondheidszorg in het opvangnetwerk voor verzoekers om internationale bescherming.
ERAGU
In dit project willen we de capaciteit van het departement Verpleegkunde en Vroedkunde van Mountains of the Moon University (Oeganda) versterken als aanjagers van verandering op het gebied van reproductieve gezondheid bij adolescente meisjes.
Community development PAR4CO-DEV
Participatief actieonderzoek naar interventies die het leven met HIV/AIDS in de (school)-gemeenschap in Oeganda faciliteren.
Re-empower
Dit project combineert internationale mensenrechten- en veerkrachtperspectieven om meisjes in Tanzania en hun sociale omgeving te empoweren door gebruik te maken van de positieve impact van gewoonten en tradities.
GENSON
Onderzoek over gender-sensitieve ondersteuning van vrouwen in de alcohol- en drughulpverlening als opstap naar optimale herstelkansen voor vrouwen met een middelenproblematiek.
DIVER-CITY
Gemeenschapsgericht participatief onderzoek en verbindend partnerschap als basis voor een divers-sensitief hulpverleningsaanbod voor gezinnen met een migratieachtergrond in Gent
- meer info over het project
- publicatie: Shared spaces: scoping review of community resource persons providing informal parenting support to families with a migration background
- publicatie: Migrant community resource persons as bricoleurs of family support
- video: de rol van sleutelfiguren
- video: samen bricoleren in een superdiverse samenleving
Verhalen als katalysator voor diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs
In dit project hebben we via verhalen van studenten een impuls gegeven aan het diversiteitsbeleid van alliantiepartners HOGENT en Erasmus hogeschool Brussel.
Genderbeleving in transitie
In dit project werden de verhalen van nieuwkomers in Vlaanderen in beeld gebracht.
Cultivating a community of practice
Een praktijkgemeenschap cultiveren om capaciteiten te versterken ter ondersteuning van de levenskwaliteit van jongeren met hiv/aids in Oeganda.
Studentenwerkgroep Diversiteit
In dit project werd de ervaringskennis van studenten zichtbaar gemaakt met als doel handvaten aan te reiken om van HOGENT een meer inclusieve en veilige plek te maken.
Taal en diversiteit
In dit project werd een visiedocument opgesteld om impactgedreven aan de slag te gaan met taal en diversiteit binnen en vanuit EQUALITY.