Facebook Pixel Houtkringlopen - Hogeschool Gent
Foto Houtkringlopen

Leer hout­kringlopen.

L

Leer hout­kringlopen.

Ben je actief in de hout­verwerkende sector? Ben je overtuigd dat circulair ondernemen nieuwe kansen biedt en de concurrentie­kracht van jouw onderneming vergroot? Wil je het abstracte concept van circulaire economie omzetten in de praktijk?

Dan is de opleiding Leer hout­kringlopen iets voor jou. Deze reeks is speciaal voor de hout­sector ontwikkeld. We laten je kennis­maken met circulaire business­modellen en ontwerp­strategieën. Je krijgt zicht op de snel veranderende wet- en regel­geving en laten je experimenteren met innovatieve en duurzame materialen. Kortom: een totaal­pakket met alle mogelijk­heden om in jouw bedrijf aan de slag te gaan met circulair ondernemen.

Programma

Je investeert in vijf halve dagen waarbij er nauw contact is tussen de docenten en alle deelnemers. Tijdens coaching­sessies en workshops wordt individueel aan de eigen case gewerkt en word je begeleid door experten. Optioneel kan je nog extra workshops en/of webinars volgen.

Dag 1

Je duikt in het gedachten­goed van de circulaire economie en leert de enorme opportuniteiten binnen de hout­sector kennen. Samen met de trainers kan je de specifieke kansen voor jouw bedrijf ontdekken. De coaching gebeurt op maat van je bedrijf.

Dag 2: workshop

Je leert kritisch duurzame materiaal­keuzes maken voor een circulair ontwerp. Tijdens een workshop bekijk je wat voor jouw bedrijf de mogelijke keuzes & alternatieven zijn. De focus ligt hierbij op hout en hout­afgeleide producten.

Dag 3

Circulair business model, marketing en consequenties voor jouw bedrijf onder de loep. Tools die je helpen in het nemen van beslissingen worden aangereikt. Na deze sessie volgt een coachingssessie waarbij wordt ingespeeld op de specifieke vragen van jouw bedrijf.

Dag 4: workshop

Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met circulaire ontwerp­methoden. Experten geven feedback en tips.

Dag 5

Basiskennis Levens­Cyclus­Analyse (LCA), Environmental Product Declaration (EPD).
Wegwijs in oriënterende concrete tools die helpen om jouw keuzes en ideeën nog beter te maken.


Circulariteit in de praktijk

We sluiten af met een excursie naar een bedrijf dat circulariteit in de praktijk brengt. Je krijgt de mogelijkheid om enkele webinars te volgen waar bedrijven uit de sector hun positief verhaal en ook hun lastige ervaringen met jou delen. Je kan rekenen op onze experten voor een terug­koppeling over jouw concreet uitgevoerd plan.

Certificaat

Na afronding van de volledige navorming ontvang je een aanwezigheids­attest.

Vragen?

Met de steun van VLAIO.

logo VLAIO

 

Inschrijven

reinhilde.vanlishout@hogent.be

Interesse in deze opleiding maar je kan ze dit jaar door omstandigheden niet volgen?
Laat dan hieronder je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

Hou mij op de hoogte
 

Doelgroep

Iedereen die actief is in de houtverwerkende sector.

 

Wanneer?

  • dinsdag 10 oktober
  • dinsdag 17 oktober
  • dinsdag 24 oktober
  • 6 tot 10 november (webinars)
  • dinsdag 14 november
  • dinsdag 21 november
  • dinsdag 28 november (veplaatst naar 5 december)
    (workshop grading)
  • dinsdag 5 december (excursie) (veplaatst naar januari, t.b.a)

telkens van 13.30 tot 17.45 uur.

Het terugkoppelings­moment vindt plaats op afspraak in januari of februari 2024.

 

Locatie

HOGENT campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

Kaart

 

Kostprijs

250 euro (excl. BTW) dankzij de steun van VLAIO.

10 beschikbare plaatsen.
Wees er snel bij.

Subsidie voor je deelname:
Werk je in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616

Meer info over kmo-portefeuille →

kmo-portefeuille

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Houttechnologie

Houttechnologie is een professionele bachelor voor iedereen met een liefde voor hout die meer wil doen dan enkel met je handen werken. Je leert alles over hout en techniek: meubel­technologie, …

Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit
Onderzoekers en beleidsmakers benaderen en analyseren de complexe ruimtelijke problemen van vandaag te vaak domeinspecifiek. Dat hokjesdenken zorgt voor half gedragen oplossingen en …
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.