Facebook Pixel Houtkringlopen - Hogeschool Gent
Foto Houtkringlopen

Leer hout­kringlopen.

Circulair ondernemen en duurzame materiaalkeuze in de houtsector.

L

Leer hout­kringlopen.

Ben je actief in de hout­verwerkende sector? Ben je overtuigd dat circulair ondernemen nieuwe kansen biedt en de concurrentie­kracht van jouw onderneming vergroot? Wil je het abstracte concept van circulaire economie omzetten in de praktijk?

Dan is de opleiding Leer hout­kringlopen iets voor jou. Deze reeks is speciaal voor de hout­sector ontwikkeld. We laten je kennis­maken met circulaire business­modellen en ontwerp­strategieën. Je krijgt zicht op de snel veranderende wet- en regel­geving en laten je experimenteren met innovatieve en duurzame materialen. Kortom: een totaal­pakket met alle mogelijk­heden om in jouw bedrijf aan de slag te gaan met circulair ondernemen.

Inschrijven via els.franssens@hogent.be

Je investeert in vijf halve dagen opleiding en een excursie waarbij er nauw contact is tussen de docenten en alle deelnemers. Tijdens coaching­sessies en de workshops wordt individueel aan de eigen case op maat van je bedrijf gewerkt. Je wordt begeleid door experten die je helpen om specifieke kansen voor jouw bedrijf te ontdekken. Optioneel kan je nog een extra workshop en/of webinars volgen (incl. in de inschrijvingsprijs).

Dag 1: Intro en hout als duurzaam en circulair materiaal

Je duikt in het gedachte­goed van de circulaire economie. We belichten hierbij de verschillende bouwstenen (strategie, waardeketen, bedrijfsmodel, productontwerp en design) en de opportuniteiten. Hout, het circulaire materiaal bij uitstek door zijn natuurlijke hernieuwbaarheid en veelzijdigheid, speelt een cruciale rol in duurzame ontwikkelingen en biedt oplossingen voor klimaatverandering.

Dag 2: Ecodesign - Duurzaam productontwerp

Introductie tot Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) met focus op het verminderen van de milieu-impact van ontwerp tot einde levensduur. Je leert daarna meer over circulair ontwerpen in de houtbouw waarbij je onder begeleiding zelf aan de slag kunt gaan. We kijken naar pioniers, drijfveren en barrières voor houtbouw in België. We gaan in op aanpasbaarheid, demonteerbaarheid en het gebruik van recuperatiehout.

Dag 3: Circulaire en duurzame bedrijfsvoering

Het circulair business model, marketing en de consequenties voor jouw bedrijf onder de loep.
We zoomen in op de verschillende toepassingen van circulaire economie en op business modellen binnen de bredere houtsector. Je ontdekt tools die je helpen in het nemen van beslissingen. Na deze sessie volgt een coachingssessie waarbij we inspelen op de specifieke vragen van jouw bedrijf.

Dag 4: Workshop prestatie-eisen: duurzame materiaal­keuzes

Je leert kritisch duurzame materiaal­keuzes maken voor een circulair ontwerp.
Tijdens een workshop bekijk je wat voor jouw bedrijf de mogelijke keuzes & alternatieven zijn. De focus ligt hierbij op hout en hout­afgeleide producten. Je kan onder begeleiding werken aan een eigen casus. Stel al je vragen! Verschillende experten zijn paraat met raad en daad. Ze geven ook informatie over 100% biobased plaatmateriaal en de laatste ontwikkelingen op het gebied van materiaalafwerking.

Dag 5: Legaliteits- en duurzaamheidslabels en LCA - EPD

Basiskennis Levens­Cyclus­Analyse (LCA), Environmental Product Declaration (EPD) en de EUDR. Wegwijs in oriënterende concrete tools die helpen om jouw keuzes en ideeën nog beter te maken.

Dag 6: Workshop Grading of timber (optioneel)

De verschillende kwaliteiten van hout en hun sorteerregels. Dit wordt ook gelinkt aan duurzame materiaalkeuzes: voor elke toepassing de juiste kwaliteit bepalen. Niet meer vragen dan nodig is om zo het rendement van het materiaal te verhogen

Circulariteit in de praktijk

We sluiten af met een excursie naar een bedrijf dat circulariteit in de praktijk brengt. Je krijgt daar bovenop ook de mogelijkheid om enkele webinars te volgen waar bedrijven uit de sector hun positief verhaal en ook hun lastige ervaringen met jou delen. Je kan rekenen op onze experten voor een terug­koppeling over jouw concreet uitgevoerd plan.

 

Inschrijven

els.franssens@hogent.be

Interesse in deze opleiding maar je kan ze dit jaar door omstandigheden niet volgen? Laat dan je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

Hou mij op de hoogte
 

Locatie

HOGENT campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

 

Certificaat

Na afronding van de volledige navorming ontvang je een aanwezigheids­attest.

 

Vragen?

 

Doelgroep

Iedereen die actief is in de houtverwerkende sector.

Er zijn 12 beschikbare plaatsen. Wees er dus snel bij.

 

Kostprijs

250 euro (prijzen vrijgesteld van btw volgens art. 44)

Subsidie voor je deelname:
Werk je in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je mogelijk een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616

Meer info over kmo-portefeuille →

kmo-portefeuille

Met de steun van VLAIO.

logo VLAIO

 

Wanneer?

5 lesdagen + extra workshop (optioneel) en een excursie (inbegrepen). Telkens les op dinsdag van 13.30 tot 17.45 uur.

  • 17/09/24: Intro en info over hout als duurzaam en circulair materiaal

  • 1/10/24: Ecodesign - duurzaam productontwerp

  • 22/10/24: Circulaire en duurzame bedrijfsvoering

  • 12/11/24: Workshop Prestatie-eisen: duurzame materiaalkeuzes en Q&A

  • 19/11/24: Labels (legaliteits- en duurzaamheidslabels) en LCA - EPD

  • 26/11/24: Workshop Grading of timber (optioneel)

  • 10/12/24: Excursie naar Beneens bouw- en interieurbedrijf en Kamp C.

Het terugkoppelings­moment vindt plaats op afspraak in december 2024 of januari 2025.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Houttechnologie

Houttechnologie is een professionele bachelor voor iedereen met een liefde voor hout die meer wil doen dan enkel met je handen werken. Je leert alles over hout en techniek: meubel­technologie, …

Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit
Onderzoekers en beleidsmakers benaderen en analyseren de complexe ruimtelijke problemen van vandaag te vaak domeinspecifiek. Dat hokjesdenken zorgt voor half gedragen oplossingen en …
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.