- navorming
- Gent
- dagonderwijs
- 3 dagen
Inschrijven
Doelgroep
Al wie betrokken is bij het begeleiden en ondersteunen van kinderen, zowel in de thuissituatie, ambulante begeleiding als in een residentiële setting, zoals bijvoorbeeld: opvoeders, (ortho)pedagogen, psychologen, CLB-medewerkers, leerkrachten, zorgcoördinatoren, brugfiguren,…
Wanneer?
- donderdag 30 januari 2025
- maandag 10 februari 2025
- een nog te bepalen online terugkommoment
telkens van 9.30 tot 16.30 uur
Locatie
HOGENT campus Schoonmeersen P (container 1.3)
2009 (tweede verdieping)
V. Vaerwyckweg 1
9000 Gent
Kaart
Kostprijs
250 euro*. Je investeert in drie dagen navorming (totaal: 24 uren).
Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw (art 44 § 2.4°).
(*)onder voorbehoud van wijzigingen.
Prijs is inclusief:
- Boekenpakket: 'LifeCity: handleiding voor de gebruiker' en 'De oplossingsgerichte coach'
- Syllabus Oplossingsgericht opvoeden
Subsidie voor je deelname:
Werk je in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvingsgeld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616
Meer info over kmo-portefeuille →
Heb je regelmatig individuele gesprekken met kinderen? Ben ook jij op zoek naar een (extra) digitale tool om een gesprek te starten met een kind? Geloof je dat ieder kind over heel wat sterktes en krachten beschikt? Vind je het belangrijk dat het kind ook gezien wordt als een expert? Dan is deze praktische tweedaagse opleiding zeker iets voor jou.
Als je een tijdje aan de slag bent met de app LifeCity weten we dat er behoefte is om terug te kunnen koppelen. Vandaar dat we ook nog een online terugkommoment inplannen af te spreken met de groep.
Focus op oplossingsgericht denken
We trainen jou om je de oplossingsgerichte mindset eigen te maken. Met deze methodiek is het gedaan met langdurige analyses van het probleem en het concentreren op wat niet werkt. Oplossingsgericht coachen leert je oog te hebben voor sterktes in plaats van tekortkomingen en naar de toekomst en de gewenste situatie te kijken in plaats van naar het verleden. Eens je deze mindset beheerst, werk je nooit meer anders. Daarnaast maak je kennis met een aantal coachingstechnieken die je in je werking kan implementeren.
De LifeCity app implementeren in je hulpverlening
Ondanks het grote belang van individuele begeleidingsgesprekken, merken we dat begeleiders van kinderen en jongeren niet altijd weten welke insteek voor een gesprek ze kunnen gebruiken. Vaak is het praten over moeilijke thema’s niet evident. Begeleiders zoeken daarom actief naar methodieken en tools die kinderen kunnen motiveren en het praten over beladen onderwerpen kunnen faciliteren. Participatie en inspraak van kinderen is zeer belangrijk voor hun zelfvertrouwen en hun motivatie voor gesprekken.
Leer werken met de LifeCity app die moeilijke gesprekken vlotter kan laten verlopen. Een app die kinderen motiveert tot het delen van wat in hen omgaat en het praten over beladen onderwerpen faciliteert en inzet op hulpcontinuïteit. Deze app is een digitale gesprekstool die uitnodigt tot een open gesprek rond emotiebewustzijn en -regulatie, het opstellen van doelen, het ontdekken van talenten en hulpbronnen en het in kaart brengen van een levensverhaal.
Doorheen de bijscholing train je intensief het gebruik van de LifeCity app, zodat deze geen geheimen meer voor je heeft.
Focus op hulpcontinuïteit en blended care
Tijdens het hulpverleningstraject gaat soms waardevolle info verloren. Ook blijkt dat kinderen hun verhaal heel vaak dienen te herhalen. Dit belemmert de hulpcontinuïteit. De LifeCity app is een digitaal gespreksinstrument dat aan deze noden wil tegemoetkomen.
De app draagt bij aan de stap naar meer ‘blended care’ samengesteld uit
- een trajectbegeleider voor elke jongere in de hulpverlening
- een digitaal dossier per jongere met alle belangrijke info
- hulp die aansluit op de noden en wensen van jongeren en hun netwerk
LifeCity is het resultaat van FAITH, een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn.
Certificaat
Na afronding van de volledige navorming ontvang je een aanwezigheidsattest.
Vragen?
- Stuur een mail naar joke.dewilde@hogent.be
- Vragen over je dossier van kmo-portefeuille voor deze bijscholing: kmoportefeuille@hogent.be
Maak kennis met onze experts.
Chris Van Dam, praktijklector binnen de opleiding orthopedagogie van HOGENT en directeur van het Oplossingsgericht Centrum vzw. Chris heeft 20 jaar ervaring als personal coach, teamcoach, workshopbegeleider en auteur van vakliteratuur. Zijn ervaring in het werken met kleuters met gedrags- en emotionele problemen en als groepsleider in de kinder- en jeugdpsychiatrie, vormen een drijfveer om het oplossingsgerichte gedachtegoed te vertalen naar het werken met kinderen.
dr. Joke De Wilde is orthopedagoge en doctor in de pedagogische wetenschappen. Vooraleer ze een carrière in onderzoek startte, werkte ze kort met kinderen/jongeren en hun gezinnen in een revalidatiecentrum. In 2017 startte ze met het FAITH-project waarbij de app LifeCity werd ontwikkeld. Ondertussen is er ook de LifeTree app voor jongeren 12+. Joke is als projectcoördinator FAITH betrokken bij het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn.
Groepstrainingen op aanvraag
Is een bepaalde studiedag of training uit ons aanbod interessant voor je volledige team of alle medewerkers van je organisatie? Plan je deze training liever op een ander moment dat voor jullie beter past? Dan is een exclusieve groepstraining bij jou ter plaatse misschien beter geschikt. Onze experts stemmen dan hun aanbod af op je specifieke noden en cases.
Ben je geïnteresseerd in of wens je meer informatie over wat allemaal op maat kan? Mail naar expertise@hogent.be.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
FAITH
LifeCity: een gesprektool voor begeleidingsgesprekken rond emoties, talenten, dromen en hulpbronnen van kinderen en jongeren.bijscholingen
Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …