Facebook Pixel Endoscopie­verpleegkundige - Hogeschool Gent
Foto Endoscopie­verpleegkundige

Endoscopie-verpleegkundige.

E

Endoscopie-verpleegkundige.

De enige gespecialiseerde opleiding in Vlaanderen voor elke verpleegkundige met interesse in de complexe en hoogtechnologische discipline van de endoscopie van de luchtwegen, pancreas, galwegen en leverpathologie.

De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de endoscopie-afdelingen van de vier grote universitaire centra: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Ze bestaat uit een boeiende combinatie van theoretische lessen, alle verzorgd door specialisten in de materie, en praktijklessen waar de studenten de nieuw verworven inzichten hands-on kunnen inoefenen. Daarnaast is er begeleide zelfstudie voor de realisatie van een portfolio en een opdracht over de preventie van infecties op de werkvloer.

programma

 • basisprincipes van endoscopie (4 studiepunten)
 • kwaliteit van zorg, management en communicatie (3 studiepunten)
 • endoscopie van de gastro-intestinale tractus (5 studiepunten)
 • endoscopie van de luchtwegen en bij pancreas, lever- en galwegpathologie (4 studiepunten)
 • evidence based nursing in de endoscopie en portfolio (3 studiepunten)
 • stage (3 studiepunten)

stage

De stage omvat vijf dagen, die opeenvolgend of gesplitst opgenomen kunnen worden. Je loopt stage op een endoscopische afdeling van een van de vier participerende universitaire centra, waar de beschikbaarheid van leermomenten voor alle aangeboden leerstof verzekerd kan worden.

certificaat

Je ontvangt een getuigschrift na het slagen van je examens. Volg je enkel de lessen? Dan ontvang je een attest van deelname.

data

Gedurende het hele academiejaar is er één lesdag per week (op donderdag). In totaal telt de opleiding 19 lesdagen (22 studiepunten).

 • Lessen academiejaar 2021-2022
  - eerste semester: 7, 14, 21, 28/10, 4, 18, 25/11, 2, 9, 16 en 23/12/2021 (Hands-on dag)
  - tweede semester: 17, 24/2, 10, 17, 24/3, 1, 22 en 29/4/2022 (Hands-on dag)
  - inhaaldag: 5 en 12/5/2021 (facultatief)
 • Examen 1: januari schriftelijk
 • Examen 2: juni schriftelijk / mondeling / presentatie portfolio

locatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

prijs

985 euro*
*onder voorbehoud van wijzigingen

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het domein van de endoscopie. Om didactische en organisatorische redenen is het aantal inschrijvingen beperkt tot 25 studenten.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het domein van de endoscopie. Om didactische en organisatorische redenen is het aantal inschrijvingen beperkt tot 25 studenten.

Onder leiding van deze experts uit het werkveld

Gerda Verbeke

gerda.verbeke@hogent.be 09 243 23 68

Inschrijven

Eerst en vooral dien je een intakegesprek aan te vragen via de coördinator Martine Baert. Tijdens je intake ontvang je alle verdere informatie over de inschrijving.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Intensieve zorg en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorg en spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de acute diensten …

Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

HBO5 verpleegkunde

De HBO5 verpleegkunde is een praktijk­gerichte HBO5-opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …