Foto Endoscopie­verpleegkundige

Endoscopie-verpleegkundige.

E

Endoscopie-verpleegkundige.

Helaas! Het postgraduaat endoscopieverpleegkundige kan je niet meer starten.

Misschien interesseert dit je wel

We herwerken deze opleiding naar een concept dat nog beter aan je noden tegemoetkomt. In tussentijd kunnen deze opleidingen je misschien interesseren:

Op de hoogte blijven over de vernieuwde vorm van deze opleiding?

Hou hogent.be/yonk in de gaten of registreer je op hogent.be/connect voor het thema ‘zorg en gezondheid’.

Voor werkgevers

Bekijk je deze pagina als werkgever omdat een van onze studenten of afgestudeerden bij jou heeft gesolliciteerd? Lees hieronder meer over deze unieke opleiding en ontdek waarom onze (oud-)studenten een grote aanwinst zijn voor jouw team.

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige is de enige gespecialiseerde opleiding in Vlaanderen voor verpleegkundigen met interesse in de endoscopie van de lucht­wegen, pancreas, galwegen en lever­pathologie.

Endoscopieverpleegkunde is een zeer afwisselend beroep dat door de technische kant ervan voortdurend in ontwikkeling is. Interesse in moderne apparatuur en je technische vaardigheden aanscherpen is dus een must. Je hanteert veel verschillende instrumenten voor allerhande behandelingen en onderzoeken binnen diverse specialismen. Dit maakt het vak uitermate dynamisch, boeiend en uitdagend. 

Je assisteert de arts en bent er voor de patiënt. Je hebt dus een belangrijke rol in de voorbereiding en tijdens de scopie. Enerzijds word je in je opleiding getraind om heel nauwkeurig te werken en snel te kunnen schakelen. Anderzijds is het ook cruciaal dat je zorgzaam bent en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je hebt een belangrijke rol in het geruststellen van de patiënt.

Theorie én praktijk

Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de endoscopieafdelingen van de vier grote universitaire centra: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Je krijgt les van vakspecialisten die verbonden zijn aan deze universitaire centra.

Theoretische en praktijk­lessen wisselen elkaar af. De workshops, waar je de nieuw verworven inzichten hands-on kan inoefenen, verlopen in samenwerking met bedrijven gespecialiseerd in dit vakgebied. Tijdens deze simulatie kan je de hoogtechnologische materialen verkennen. Artsen, expert-verpleegkundigen en vertegenwoordigers begeleiden je tijdens deze hands-on dagen.

Daarnaast is er begeleide zelfstudie voor de realisatie van een portfolio en een opdracht over de preventie van infecties op de werkvloer.

Programma

Je investeert met dit postgraduaat in een opleiding van van 22 studiepunten:

Opleidingsonderdelen van het postgraduaat endoscopieverpleegkundige.
Opleidingsonderdeel Studiepunten
basisprincipes van endoscopie 4
kwaliteit van zorg, management en communicatie 3
endoscopie van de gastro-intestinale tractus 5
endoscopie van de luchtwegen en bij pancreas, lever- en galwegpathologie 4
evidence based nursing in de endoscopie en portfolio 3
stage 3
Totaal 22

Bekijk de gedetailleerde studiefiches →

Studeren op jouw tempo

Is de studiebelasting van het voorgestelde modeltraject iets te zwaar? Heb je moeite om je studie-ambitie te combineren met werk of gezin? Wil je het rustiger aan doen om persoonlijke redenen? In overleg is een programma op maat mogelijk. Zo kan je kiezen om slechts een paar opleidings­onderdelen te volgen en bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je getuigschrift eenmaal je alle opleidings­onderdelen (studie­punten) hebt vervolmaakt.

Data 

Het postgraduaat endoscopieverpleegkundige kan je voorlopig niet meer starten.

In totaal telt de opleiding 19 lesdagen.

  • Eerste semester
  • Examen 1
  • Tweede semester:  (Hands-on dag)
  • Inhaaldag:  (facultatief)
  • Examen 2:  (schriftelijk / mondeling / presentatie portfolio)

Certificaat

  • Je ontvangt een getuigschrift na het slagen van je examens.
  • Volg je enkel de lessen? Dan ontvang je een attest van deelname.

Neem een exclusieve kijk achter de schermen van de ziekenhuisdiensten

Om je optimaal voor te bereiden, werken we al jaren heel nauw samen met UZ Antwerpen, Brussel, Leuven en UZ Gent.

Neem een exclusieve kijk achter de schermen van de ziekenhuisdiensten

Om je optimaal voor te bereiden, werken we al jaren heel nauw samen met UZ Antwerpen, Brussel, Leuven en uiteraard UZ Gent die met veel toewijding hun expertise delen om dit postgraduaat vorm te geven en actueel te houden. Zo leer jij het vak op basis van up-to-date informatie, geavanceerde technieken en de huidige professionele tendensen.

In kader van het opleidingsonderdeel “Basisprincipes endoscopie” bieden we je de bijzondere opportuniteit van boeiende en verhelderende werkveldbezoeken achter de schermen van verschillende diensten van het ziekenhuis UZ Gent. Je steekt zo heel wat inzichten op over processen waarmee je als endoscopieverpleegkundige gelinkt bent en samenwerkt, maar waarbij je in de uitvoering van je rol geen actieve taak opneemt.

Anatomisch pathologisch labo, UZ Gent 
Als endoscopieverpleegkundige ben je een schakel in het grotere geheel. Het correct uitvoeren van een biopsie is dus cruciaal voor het welslagen van de verdere procedure na de staalafname.

Verdiep je met dit werkveldbezoek in de diverse fases van biopsie tot diagnostisering. Wat gebeurt er met het staal dat je hebt afgenomen? En wat is het belang van bijvoorbeeld correcte afname en transport zodat dit optimaal verloopt. 

Endoscopische unit, UZ Gent
Bezoek de centrale sterilisatieafdeling specifiek voor de verwerking van endoscopische materiaal. 

Stage

De stage omvat vijf dagen, die je opeenvolgend of gesplitst kan opnemen, al naargelang wat jou best past. Je loopt stage op een endoscopische afdeling van een van de vier participerende universitaire centra, waar de beschikbaarheid van leermomenten voor alle aangeboden leerstof verzekerd kan worden.

Je assisteert de arts en bent er voor de patiënt. Je hebt dus een belangrijke rol in de voorbereiding en tijdens de scopie.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het hoogtechnologische domein van de endoscopie.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het hoogtechnologische domein van de endoscopie.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen (en/of) spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de …

Labels: Vesalius
Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Labels: Vesalius
Graduaat Basisverpleegkunde

Het graduaat basis­verpleegkunde is een praktijk­gerichte opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …

Labels: Vesalius
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …