Foto Waarom kleurt HOGENT paars deze week?

Waarom kleurt HOGENT paars deze week?

W

Waarom kleurt HOGENT paars deze week?

Het is mei en HOGENT kleurt paars. Naast een paarse make-over voor Wallie (het intranet voor studenten), het HNET (het intranet voor personeel) en de sociale media, roept HOGENT ook alle studenten en personeelsleden op om paars te dragen op 17 mei.

Naar jaarlijkse traditie roepen honderden scholen en jeugdbewegingen in Vlaanderen en Brussel op om paars te dragen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Trans­fobie (IDAHOT). Die datum is symbolisch, omdat op 17 mei 1990 de Wereld­gezondheids­organisatie (WHO) homo­seksualiteit officieel schrapte uit de lijst van geestesziekten. Op deze dag vragen we aandacht voor alle vormen van holebi- en trans­fobie, van verbaal en fysiek geweld tot discriminatie en micro-agressies, want zelfs goed­bedoelde opmerkingen kunnen soms negatieve en stereo­tiepe beeld­vorming in stand houden en mensen een slecht gevoel geven.

Waarom paars?

De regenboog­vlag staat symbool voor diversiteit, gelijk­waardig­heid en inclusie. Daarnaast heeft iedere kleur ook een eigen betekenis:

  • rood = leven
  • oranje = geneeskracht
  • geel = zonlicht
  • groen = natuur
  • blauw = sereenheid
  • paars = karakter

Door paars te dragen, toon je dus karakter en geef je het signaal dat iedereen zich­zelf mag zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in realiteit is dat nog steeds geen evidentie. Hoewel België relatief hoog scoort op vlak van wet­geving rond gelijke rechten en bescherming tegen discriminatie, is de strijd tegen haat en discriminatie nog steeds niet gestreden.

Meer info over de PAARS-campagne →

  Activiteiten in mei.

HOGENT organiseert deze maand heel wat activiteiten rond het thema, zowel voor studenten als voor mede­werkers:

Wat als je geen paars hebt?

Als je geen paars hebt of kan lenen, dan hoef je uiteraard niet speciaal nieuwe kleren te kopen. HOGENT deelt op 17 mei met IDAHOT ook PAARS-polsbandjes uit met de slogan Embrace diversity (zie banners­foto). Nog belangrijker dan paars dragen is om er mee voor te zorgen dat iedereen zich hier veilig, gerespecteerd en vertegenwoordigd voelt. Inclusie is een opdracht van ons allen. Check dus zeker het inclusie­beleid van HOGENT op hogent.be/inclusie en denk na wat jij kan doen vanuit jouw rol. Praat erover met andere HOGENTenaars en blijf kritisch.

Wat kan je doen bij holebi- of trans­fobie?

Als je grens­overschrijdend gedrag ziet, is het belangrijk om in te grijpen. Er zijn verschillende manieren waarop je kan reageren.
Deze tips van çavaria kan je handig onthouden met de 5D's:

  1. Direct: spreek de dader onmiddelijk aan om het het grensoverschrijdend gedrag te doen stoppen
  2. Distract: leid de aandacht af om zo de situatie te ondermijnen
  3. Delegate: vraag hulp aan iemand anders in de buurt
  4. Document: registreer wat er gebeurt zodat je het kan melden
  5. Delay: controleer achteraf bij het slachtoffer hoe die zich voelt

Omdat alle studenten en personeelsleden een veilige en zorgzame leer- en werk­omgeving verdienen, roepen we altijd op om een melding te doen wanneer je grens­overschrijdend gedrag ervaart of vaststelt. Kijk voor meer info op hogent.be/melden.

Heb je vragen, bedenkingen of ideeën over inclusie? Mail dan naar de werk­groep Inclusie via inclusie@hogent.be.

Zit je met vragen over jezelf, vrienden of familie en heb je nood aan een goede babbel? Neem contact op voor een vrijblijvend vertrouwelijk gesprek met een medewerker van ons zorgteam. Kijk voor meer info op hogent.be/zorg of op Wallie, het intranet voor studenten  .

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Diversiteit en inclusie
HOGENT ziet diversiteit als een verrijking en wil een inclusieve hogeschool zijn waar iedereen zich thuis voelt.
Voornaamwoorden

Met voornaam­woorden verwijzen we naar iemand: hij/hem/zijn (mannelijk), zij/haar/haar (vrouwelijk) of die/hen/hun (genderneutraal). Heel wat HOGENTenaars zetten hun voornaam­woorden mee in …

Teatime@bib

Teatime@bib, dat zijn interessante themalezingen in je lokale HOGENT-bib. De volgende editie vindt plaats op 13 februari om 16 uur. Kan je er niet bij zijn? Geen paniek. Je kan alles …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG3 - Goede gezondheid en welzijn, SDG10 - Ongelijkheid verminderen

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 08/05/2024