Facebook Pixel Teatime@bib - Hogeschool Gent
Foto Teatime@bib

Teatime@bib.

T

Teatime@bib.

Teatime@bib, dat zijn interessante themalezingen in je lokale HOGENT-bib. Het tweede thema van 2022-2023 is ‘Doe maar duurzaam’, over duurzaam ondernemen en produceren. Deze editie vindt plaats op donderdag 2 maart om 16 uur. Kan je er niet bij zijn? Geen paniek. Je kan alles herbekijken alsof je er zelf bij was.

Heb je een voorstel voor een onderwerp?

We zijn altijd op zoek naar mogelijke onderwerpen voor Teatime@bib. Heb je een voorstel? Vul dan onze vragenlijst in en misschien komt jouw onderwerp in een volgende editie aan bod!

Naar de vragenlijst

Volgende editie:
doe maar duurzaam.

2 maart 2023
16 uur

Inschrijven

Volgende editie:
doe maar duurzaam.

2 maart 2023
16 uur

Inschrijven

Programma.

Meubels voor ’t leven & Zitten-as-a-service

Linde Raport e.a. (Research Centre for Sustainable Organizations) en Dirk Van Gogh e.a. (Onderzoekscentrum Futures through Design)

Geïnspireerd door Japanse montagetechnieken wordt een innovatieve Design for (Dis)assembly-technologie voor meubilair ontwikkeld. Die zet de deur open voor nieuwe businessmodellen binnen de circulaire economie. Wie zal het eerst klaar zijn: de technologie of de markt?

Wat is impact?

Steven Brandt (Research Centre for Sustainable Organizations)

Impact is een buzzwoord geworden. Doordat iedereen het woord in de mond neemt, is het goed eens stil te staan bij wat impact juist is en waarom dit begrip zo belangrijk is vanuit een duurzaamheidsstandpunt.

Towards a new circular economy on a European level

Cosmin Copot (FTILab+)

CITE (Circular Economy Innovative Initiative in Textiles for an Entrepreneurial Europe) will create a new dynamic and agile ecosystem in and between a select partners and higher education institutions that will boost their innovation and entrepreneurship capacities. CITE will start by exploiting the existing structures, programs and activities and implementing institutional change to bring an improved system into the game. The outcomes in terms of startups, ideas, pilots, demonstrators, initiatives and networks will be scaled up afterwards and therefore impacting the world of circular economy on a European level.

Wood: use it or lose it

Rein Vanlishout (opleiding houttechnologie)

Benieuwd hoe belangrijk het gebruik van hout is in de strijd tegen de klimaatopwarming? Je komt het te weten tijdens deze pitch! Houtgebruik maakt bovendien als geen ander de cirkel rond én helpt om de shift naar een circulaire economie mogelijk te maken. Mythes worden doorbroken en je krijgt inzicht in hoe het commerciële potentieel van onze bossen echt duurzaam benut kan worden.  

Opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement: dé referentieopleiding duurzaamheid in Vlaanderen!

Danny Schepens (opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement)

De afstudeerrichting milieu- en duurzaam­heids­management is een opleiding die volledig focust op praktijk en actualiteit. De uitdaging is bijzonder groot: de wereld­bevolking neemt toe en we botsen tegen de planetaire grenzen aan. De opleiding wil op bachelorniveau dé referentie­opleiding duurzaam­heid in Vlaanderen zijn.

Vorige edities.

Hieronder vind je een overzicht van alle vorige Teatimes. Kon je er niet bij zijn? Dan kan je de presentaties herbekijken.

Vorige edities.

Hieronder vind je een overzicht van alle vorige TeaTimes. Kon je er niet bij zijn? Dan kan je de presentaties herbekijken.

MENSenSTAD.

17 november 2022

Tijdens deze aflevering gaven HOGENTenaars ons een inkijk in hun lopende projecten rond de woon- en omgevingskwaliteit in sociale huisvesting, de impact van stadsontwikkeling, de tijdelijke invulling van leegstaande gebouwen en terreinen, een model dat de waarde en betaalbaarheid van vastgoed bepaalt en verklaart, de sociale aspecten van duurzaamheid binnen de landschaps- en tuinarchitectuur en meer.

Deze Teatime@bib herbekijken

Mantelzorg.

19 november 2020

In Vlaanderen wordt het merendeel van de zorg geboden door mantelzorgers: partners, kinderen, ouders, andere familieleden, vrienden of buren. Zij treden vaak op als volwaardige partners van de professionele zorgverleners. Met de vermaatschappelijking van de zorg krijgt mantelzorg een nog prominentere rol. Tegelijkertijd hebben mantelzorgers ook eigen vragen en noden.

Deze Teatime@bib herbekijken

Corona.

zomer 2020

Ook HOGENTenaars bonden op een inspirerende manier de strijd aan met het coronavirus. In een reeks filmpjes komen docenten, studenten en onderzoekers aan het woord. Zij getuigen over hun ervaringen via een online interview of een zelf gemaakt filmpje.

Deze Teatime@bib herbekijken

Geestelijke gezondheids­zorg.

20 februari 2020

Vandaag kampt één op drie Belgen met emotionele en psychische problemen. Net zoals in de algemene gezondheidszorg wordt de scheidingslijn tussen residentiële zorg en thuiszorg steeds vager. Mobiele teams worden ingezet zodat mensen die hulp nodig hebben langer thuis kunnen blijven of sneller de residentiële zorg kunnen verlaten. Levenskwaliteit, sterktes en eigen waarden van psychisch kwetsbare mensen komen hierbij centraal te staan.

Deze Teatime@bib herbekijken

Inclusie.

21 november 2019

In een inclusieve maatschappij telt iedereen mee en kan elkeen op een betekenisvolle manier deelnemen aan de samenleving. Wat betekent en hoe bereiken we inclusief onderwijs en een inclusieve (geestelijke) gezondheidszorg?

Deze Teatime@bib herbekijken

Contact

Heb je vragen? Mail naar teatime@hogent.be.