Facebook Pixel Fondsenwerving door Belgische non-profitorganisaties - Hogeschool Gent
Foto Fondsenwerving door Belgische non-profitorganisaties

Fondsenwerving.

Wij versterken organisaties in strategische fondsenwerving via onderzoek, opleiding en dienstverlening. Op die manier bouwen we mee aan de duurzaamheid en zelfredzaamheid van organisaties.

F

Fondsenwerving.

Non-profitorganisaties spelen een vitale rol in de Belgische maatschappij. Anders dan commerciële bedrijven, die inkomsten genereren uit economische activiteiten, zijn non-profitorganisaties grotendeels afhankelijk van externe middelen. Naast subsidies en eigen marktinkomsten vormen vrijwillige bijdragen/giften/legaten van particulieren en giften/sponsoring/partnerschappen van en met bedrijven een derde inkomstenbron voor non-profitorganisaties.

HOGENT Team fondsenwerving, onderdeel van Research Centre for Sustainable Organizations, heeft sinds 2011 heel wat expertise opgebouwd rond fondsenwerving door middel van onderzoek bij Vlaamse donateurs, bedrijven en Belgische fondsenwervers.

Op basis dit onderzoek ontwikkelde het team verschillende publicaties, een basisvorming fondsenwerving en worden er infosessies en dienstverlening op maat aangeboden voor non-profitorganisaties die hun fondsenwerving strategischer willen aanpakken. 

"Ik denk dat fondsenwerving sowieso even belangrijk zal zijn, tot zelfs belangrijker zal worden. Het wordt uiteindelijk steeds moeilijker om fondsen te werven. Enerzijds omdat iedereen zich aan het professionaliseren is, en dat is goed ook, maar het maakt het minder makkelijk."

Persoonlijk interview Belgische fondsenwerver

"Ik denk dat fondsenwerving sowieso even belangrijk zal zijn, tot zelfs belangrijker zal worden. Het wordt uiteindelijk steeds moeilijker om fondsen te werven. Enerzijds omdat iedereen zich aan het professionaliseren is, en dat is goed ook, maar het maakt het minder makkelijk."

Persoonlijk interview Belgische fondsenwerver

Onze projecten.

Sfeerbeeld
"Omdat we steeds minder geld gaan krijgen van de overheid en de instel­lingen. We moeten nu iets anders bedenken."

Persoonlijk interview Belgische fondsenwerver

F


Fondsenwerving in België: een analyse

Hoe pakken organisaties fondsenwerving aan en welke knelpunten ervaren ze daarbij?

meer info →

R


Retentie bij jongvolwassenen

Hoe kan je jongvolwassen schenkers loyaal maken aan je organisatie?

meer info →

H

Hoe kunnen organisaties op maat communiceren met hun schenkers?

Hoeveel geeft de Vlaming aan het goede doel en hoe kunnen goede doelen en schenkers elkaar vinden?

meer info →

L


Legatenbarometer

Welke inkomsten halen non-profitorganisaties uit legaten?

meer info →

Ons team.

Anne-Sophie

Ann-Sophie Bouckaert

e-mail

Joke Persyn

Joke Persyn

e-mail

Freek van baelen

Freek Van Baelen

e-mail

Sanne

Sanne Holvoet

e-mail

Nieuws en opinie.

Legatenbarometer 2023

Gezondheidszorg zit nog altijd in de lift bij het opnemen van een goed doel in een testament. Gezondheidszorg staat - sinds corona – op nummer 1. ‘Educatie en onderzoek’ daalt elk jaar in de ranking, terwijl ‘Zorg voor mensen met een beperking’ elk jaar stijgt.

Meer info →
Lees ook het artikel in het vakblad Fondsenwerving  →

AFP Icon 2023: takeaways.

Het team fondsenwerving van HOGENT was in april 2023 aanwezig op the world's no. 1 fundraising conference: AFP icon 2023 in New Orleans. We delen graag onze 15 takeaways. Sommige dingen zijn goed om nog eens te herhalen en sommige leveren nieuwe inspiratie op. We hopen dat jullie er ook wat uit kunnen halen. 

Meer info →
Lees ook het artikel in het vakblad Fondsenwerving  →

Inspireer en informeer je donateurs over impact maken na de dood.

Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van testament.be voerde het team fondsenwerving van HOGENT in het najaar van 2022 een onderzoek uit bij 120 legatenwervende organisaties in België. Het doel van het onderzoek was om in kaart te brengen hoe non-profitorganisaties hun legatenwerving aanpakken en op basis daarvan opportuniteiten te identificeren om legatenwerving in België naar een hoger strategisch niveau te tillen. 

Meer info →

Vlamingen vergeten goede doelen niet in crisistijd.

Hart onder de riem voor goede doelen: 70 procent van de Vlamingen steunde het afgelopen jaar een goed doel met een hoger bedrag dan in 2019. En wie geeft in Vlaanderen, blijft geven, ondanks de crisissituatie. Deze conclusies komen naar voren uit een bevraging bij 1992 Vlamingen door tweedejaarsstudenten marketing van HOGENT. Zij gingen de straat om het geefgedrag in Vlaanderen te peilen.

Meer info →

‘Aan wat goed loopt moet je niet gaan sleutelen’: De warmste week kiest opnieuw voor succesrecept

Artikel uit De Morgen over de formule van De Warmste Week

Meer info →

IFC 2022

Het team fondsenwerving van HOGENT was aanwezig op IFC 2022 in Noordwijk, Nederland. Het thema was ‘shaping the future together’. Het congres ging zowel online als offline door waarbij 700 mensen er fysiek bij waren in IFC en nog eens een 500 volgde online. 80 nationaliteiten waren vertegenwoordigd. Het was een plezier om elkaar terug te kunnen ontmoeten en internationaal te kunnen netwerken. Omdat we heel sterk geloven in ‘paying forward’ delen we graag wat ons daar inspireerde met jullie in 15 takeaways.

Meer info →

Zeven gouden regels om de impact van je actie te verhogen

Momenteel voert HOGENT een onderzoek uit rond geefgedrag. Op basis van een bevraging bij 2200 Vlamingen worden modellen gemaakt waarmee goede doelen communicatie op maat van de doelgroep kunnen opstellen. Zo verhogen ze de impact van hun activiteiten. Aan de hand van de voorlopige resultaten kunnen de onderzoekers nu al voor iedereen die acties doet, individuen én organisaties, zeven gouden tips geven. Het onderzoek geeft namelijk aan hoe je Vlamingen kan overtuigen om te geven.

Meer info →

Wie doneert, geeft ongeveer 20 euro per maand

Grootschalig onderzoek aan HOGENT bij meer dan 2200 Vlamingen toont aan dat 66 procent van de Vlamingen dit jaar een goed doel heeft gesteund. Van hen doneerde 44 procent in de afgelopen maand. Het liefst steunen Vlamingen door geld of goederen te schenken (51 procent) of door vrijwilligerswerk (20 procent) te doen.

Meer info →

Samenwerking tussen profitsector en goede doelen is geen duivels huwelijk, beste PANO

In een PANO-reportage infiltreerde een reporter in de wereld van de fondsenwervingsbureaus. De sfeerschepping was ongezien, vond collega Joke Persyn, die aan HOGENT al jaren onderzoek doet rond fondsenwerving. Met een dergelijke tendentieuze berichtgeving wordt de volledige sector van goede doelen onderuit gehaald, vindt ze. Ze diende in onderstaand opiniestuk de programmamakers van antwoord.

Meer info →

Schrapping duolegaat treft kankeronderzoek, noodhulp en zelfs tijger in Cambodja

Artikel uit De Morgen over de schrapping van duolegaten.

Meer info →

"Ons moeder wist niet wat ze deed" en andere bezwaren: drie op tien erfenissen voor goede doel zijn vergiftigd geschenk 

Artikel in Het Nieuwsblad op vrijdag 14 februari 2020.

Meer info →

Vaak discussie over schenking
aan goed doel

Artikel in De Standaard op vrijdag 14 februari 2020.

Meer info →

Drie op de tien erfenissen voor goede doel zijn vergiftigd geschenk

Artikel in Het Belang van Limburg op vrijdag 14 februari 2020.

Meer info →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Research Centre for Sustainable Organizations
Moving towards sustainable organizations. Als onderzoeks­centrum onder­steunen we jou in alle elementen die nodig zijn richting duurzaam­heid. We helpen je uit de …
HOGENT Fondsenwerving op LinkedIn

Volg het team Fondsenwerving op LinkedIn.

Research Centre for Sustainable Organizations op LinkedIn

Volg het onderzoekscentrum op LinkedIn.