Vanaf 2 maart om 9 uur kan iedereen die aan de voorwaarden voldoet, een kamer aanvragen. Als je aanvraag geregistreerd is, ontvang je een e-mail met de bevestiging hiervan. Lees die aandachtig.
Bij je aanvraag kun je een volgorde van voorkeur voor een residentie en/of een kamertype aangeven. Let wel:
Tijdens de opendeurdag van 25 april 2020 is het mogelijk om tussen 10 en 16.30 uur op de verschillende locaties een kamer te bezichtigen. Dit is het enige bezoekmoment.
Zodra je online een aanvraag hebt ingediend, sta je op de wachtlijst. De toewijzing van de kamers start op 3 juni. Als je een kamer krijgt, neemt STUVO contact met je op.
Is er voor jou geen kamer beschikbaar? Je blijft op de wachtlijst staan tot je een kamer krijgt, of tot je laat weten dat je mag geschrapt worden. Via huisvesting@hogent.be kan je vanaf 5 juni je plaats op de wachtlijst opvragen.
De kamers die voor 1 juni worden aangevraagd, worden toegewezen aan de hand van de voorrangsregels. Op maandag 3 juni worden de beschikbare kamers toegewezen. Krijg je een kamer, dan ontvang je meteen ook de huurovereenkomst en het intern reglement via e-mail. De originele huurovereenkomst moet binnen de 14 dagen ondertekend terugbezorgd worden aan STUVO. Anders wordt je kamer geannuleerd.
Standaard huur je een kamer voor twaalf maanden. Voor studenten die een semester naar het buitenland vertrekken voor een buitenlandse studie-ervaring kan de huurperiode aangepast worden in overleg met de afdeling Huisvesting.
Wie een kamer krijgt, ontvangt begin september een mail met praktische informatie over het ophalen van de sleutel en dergelijke.
e betaalt samen met je eerste huurfactuur 250 euro waarborg. Deze som wordt binnen de drie maanden na je vertrek terugbetaald, op voorwaarde dat er geen schade is.
Je persoonlijke inboedel moet je zelf verzekeren (meestal via de brandpolis van de ouders).
Lees het intern reglement vooraleer je een aanvraag indient. Hier vind je meer informatie omtrent de huurvoorwaarden, vroegtijdig verlaten van de kamer, gebruik van de kamer, plaatsbeschrijving, veiligheidsvoorschriften, bezoekregeling en meer.
Studenten houden zelf hun kamer schoon. Keukens en sanitair worden gepoetst, maar de studenten moeten er mee voor zorgen dat deze ruimtes hygiënisch blijven.
De studenten brengen zelf lakens, een kussen, een dekbed, handdoeken, kookgerief en poetsgerief mee. Wie wil, mag een tafelmodel ijskast meebrengen.
De studentenresidenties zijn geen ‘peda’s’. Huurders hebben dag en nacht toegang en er zijn geen maaltijden. De kamers bevinden zich wel in de buurt van een studentenrestaurant.
Enkel als je deelneemt aan een uitwisseling of een stage mag je je huurovereenkomst overdragen aan een nieuwe huurder, of je wooneenheid onderverhuren.
Hou er wel rekening mee dat de respectievelijke overnemer of onderhuurder moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om een wooneenheid te kunnen huren. In geval van overdracht, kan de afdeling Huisvesting beslissen om de kamer ter verhuren aan een student van de wachtlijst.
Bezorg de reden van de overdracht of onderverhuring (uitwisseling of stage) en de adres- en contactgegevens van de overnemer respectievelijk onderhuurder tijdig aan de afdeling Huisvesting, zodat de afdeling Huisvesting kan nagaan of de overdracht resp. onderverhuring kan worden toegelaten. In geval van onderverhuring moet je eveneens een kopie van de onderverhuringsovereenkomst aan de afdeling Huisvesting bezorgen. Dit kan via huisvesting@hogent.be. We raden aan om het onderhuurcontract van HOGENT te gebruiken.
Het grote verschil? Een onderverhuring houdt in dat een onderverhuringsovereenkomst wordt afgesloten tussen jou en een onderhuurder waarbij HOGENT geen partij is. Jij blijft verantwoordelijk. Overdracht betekent dat jouw huurcontract wordt stopgezet en dat HOGENT een huurcontract afsluit met een nieuwe student. Jij verlaat de kamer definitief.