IT-student en milieubewuste kruidenier

Arne Govaerts, student toegepaste informatica, richtte ecologische onderneming op

Arne Govaerts is laatstejaars­student toegepaste informatica en een gedreven ondernemer met oog voor ecologie en duurzaamheid. Zijn ondernemers­project NORMAL is een verpakkings­vrije online kruideniers­zaak met bijna uitsluitend biologische producten. Arne is ook een van de gezichten van Gentrepreneur, het samenwerkings­verband tussen HOGENT, UGent en Artevelde­hogeschool dat jong ondernemerschap stimuleert en ondersteunt.

“Ik stoorde me enorm aan al die verpakkingen telkens ik iets kocht en wou daar een alternatief voor bieden”, zegt Arne. Hij voegde de daad bij het woord: hij ontwikkelde de webshop NORMAL, waar je producten per gewicht kan bestellen. Die bestellingen levert Arne dan aan enkele vaste afhaal­punten of aan huis. De levering gebeurt met een elektrische deelauto.

Arne Govaerts

“Klanten vinden op de webshop typische producten die je bij een kruidenier vindt, zoals voeding en schoonmaak­producten, maar bestellen die per gewicht, in eenheden van 50 gram. Ik doe die dan in glazen potten - die uiteraard hergebruikt worden. Voor de afhaalpunten werk ik samen met verschillende handelaars. Recent startte ik ook met verse groenten en fruit. Daarvoor doe ik een beroep op de boerderij van sociale werkplaats De Loods in Aalst”, situeert Arne.

NORMAL is actief vanuit Lebbeke, de thuisbasis van Arne en bedient klanten binnen een straal van zo'n 10 kilometer. Hij levert binnen de 48 uur. Dat betekent dus dat onder meer Asse, Londerzeel, Aalst en Dendermonde tot de actieradius behoren. Arne beschouwt die locatie als een troef: “In grotere steden bestaan dergelijke initiatieven al, zoals OHNE in Gent. Doordat ik veeleer in een tussengebied actief ben, hoeven we elkaar niet te beconcurreren.”

Geen prijsconcurrentie

Concurreren op prijs met de bestaande warenhuizen, doet Arne niet: “Dat is onbegonnen werk. Al is het prijs­verschil echt wel beperkt. Mijn klanten zijn vooral mensen die milieu­bewust leven en al geregeld biologische en ecologische producten kopen. Voor hen is de prijs dus niet het meest doorslag­gevende criterium.”

Sinds augustus heeft NORMAL de wind in de zeilen. Dat is ook nodig, want de kosten lopen op: over voldoende stock­producten beschikken vergt een stevige investering en ook het gebruik van de elektrische deelauto levert een gepeperde factuur op, maar Arne ziet zijn zaak positief evolueren: “Winst maken is nog niet aan de orde, maar ik zit dichtbij het breakeven-punt. Bovendien vorm ik mijn onderneming binnenkort van eenmans­zaak om tot een vennootschap, want er komen investeerders bij.”

Toch ligt het niet in zijn bedoeling om na zijn studies voltijds aan de slag te gaan bij NORMAL: “Ik wil zeker blijven ondernemen met maatschappelijke impact, maar wil ook met IT bezig zijn. Het zijn twee passies die ik hopelijk min of meer evenredig kan blijven uitoefenen.”

Aanvullende ondersteuning

Dat Arne ook als een van de gezichten opduikt bij de aankondiging van de Gentrepreneur Night op 14 oktober (zie kaderstuk), is niet toevallig: hij is een trouwe deelnemer aan de activiteiten Gentrepreneur, een initiatief dat ondernemende studenten van HOGENT, Artevelde­hogeschool en UGent samenbrengt en ondersteunt. Daarnaast kent hij de weg naar E-Lab, het HOGENT-centrum waar studenten met een ondernemers­project op deskundige begeleiding kunnen rekenen (en waar Gentrepreneur een onderdeel van is).

Beide vullen elkaar mooi aan, ervaart hij: “Bij E-Lab kan je als ondernemende student veel kennis opdoen. Gentrepreneur is daar complementair aan doordat het je gemakkelijk toegang biedt tot externe experts en vooral omdat je er terechtkomt in een uitgebreid netwerk van ondernemende studenten met uiteen­lopende initiatieven en achtergrond. Als ik, met mijn IT-achtergrond, bijvoorbeeld praat met een student van KASK & Conservatorium, dan stel ik vast dat we vanuit een totaal andere invalshoek naar de dingen kijken. Maar juist dat kan zeer leerrijk en verrijkend zijn.”


Gentrepreneur Night

Gentrepreneur Night, op 14 oktober, staat in het teken van inspiratie en netwerk. Ondernemende jongeren, lokale ondernemers, experts en coaches vinden er elkaar. Je ontdekt er inspirerende verhalen, kan er ervaringen uitwisselen, krijgt er advies van experts en je kan er gewoon leuke babbels doen. De keynote speaker is een kanjer in het ondernemers­landschap: Bart Verhaeghe.

Gentrepreneur Night

Programma

  • 18.45u: deuren open
  • 19.15u-20.00u: Keynote door Bart Verhaeghe. Bart Verhaeghe (56) is een rasondernemer. Passioneel in alles wat hij doet, of het nu om vastgoed, beleggingen, voetbal of over zijn maatschappelijk engagement gaat. Hij houdt een vurig pleidooi voor meer lef en ambitie. Voor Verhaeghe draait het om durven. Durf te veranderen, durf risico's te nemen, durf problemen te benoemen, durf je passie te volgen, durf te leven. Maar vooral: durf te dromen!
  • 20.00u-22.00u: netwerken, je kan tijdens het netwerken ook luisteren/deelnemen aan de pitcharena van The Company

Doelgroep

Jongeren, ondernemende jongeren, jonge ondernemers, gevestigde ondernemers, experts, ondersteunende initiatieven.

Locatie

De Kazematten
Kazemattenstraat 17
9000 Gent

Meer info & inschrijven →


Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

E-Lab
Ben jij een student met een passie voor ondernemerschap? Droom je ervan om als student-ondernemer je eigen project op te starten of als zelfstandige een verschil te maken? Dan ben je bij HOGENT …

Publicatiedatum: 06/10/2021