Foto Opleiding verpleegkunde start keuzevak rond crisisbeheer.

Opleiding verpleegkunde start bijzonder keuzevak rond crisisbeheer.

O

Opleiding verpleegkunde start bijzonder keuzevak rond crisisbeheer.

HOGENT werkt voor nieuw vak samen met FOD  Volksgezondheid en het ministerie van Defensie.

De bacheloropleiding verpleegkunde startte onlangs het bijzondere keuzevak ‘defensie en crisisbeheer volksgezondheid’. Het unieke aan dit initiatief is dat het verloopt in samenwerking met de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het ministerie van Defensie. Dit opstartjaar geldt als een try-out: de intentie is om bij positieve evaluatie en indien haalbaar het keuzevak ook aan te bieden in andere Vlaamse en Waalse hogescholen.

De huidige woelige en onstabiele tijdsperiode toont aan dat crisisbeheer van groot belang is: in 2016 pleegde IS aanslagen in Brussel, enkele jaren later had de COVID-19-pandemie zeer ingrijpende gevolgen voor zowel de medische wereld en zorgsector, de maatschappij als geheel en de individuele burgers. En nog voor die pandemie goed en wel onder controle was, viel Rusland Oekraïne binnen, wat leidde tot een oorlog de nog dagelijks tientallen slachtoffers eist op het slagveld, maar ook een vluchtelingenstroom op gang bracht en een zeer ingrijpende financiële en economische crisis in heel Europa. Deze situatie toont onze kwetsbaarheid aan en de noodzaak om voorbereid te zijn op acute crisissituaties.

thomas ceulenaere
"Dit keuze­vak toont aan dat ver­pleeg­kunde een breder werk­domein kent dan enkel het zieken­huis."

Thomas Cuelenaere
Lector verpleegkunde

Dat is meteen ook de focus van het keuzevak: de studenten maken er kennis met de Belgische Defensie en de dienst crisisbeheer van FOD Volksgezondheid. Ze krijgen inzicht in oorlogspathologie en rampenmanagement en nemen tijdens een praktijkdag deel aan een oefening rond een crisissituatie, waarbij de nadruk ligt op niet-technische vaardigheden, zoals teamwerk. Daarnaast bezoeken ze ook het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Brussel.

Breed werkdomein

Het keuzevak start dit academiejaar als een soort try-out: als het goed geëvalueerd wordt, zal het ook in andere hogescholen in Vlaanderen en Wallonië aangeboden worden. In tijden dat minder studenten voor een opleiding verpleegkunde kiezen, toont dit keuzevak dat verpleegkunde een breder werkdomein kent dan enkel het ziekenhuis, schetst Thomas Cuelenaere, lector verpleegkunde aan HOGENT: “Het keuzevak beantwoordt niet alleen aan een nieuwe realiteit, maar toont daarnaast ook aan dat je met een diploma verpleegkunde niet noodzakelijk in een ziekenhuis aan de slag moet en dat er ook andere boeiende en zelfs avontuurlijke loopbaantrajecten mogelijk zijn.”

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Graduaat Basisverpleegkunde

Het graduaat basis­verpleegkunde is een praktijk­gerichte opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …

Labels: Vesalius
Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Labels: Vesalius
Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen (en/of) spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de …

Labels: Vesalius
Studeer verder in gezondheidszorg

Ben je al actief in de gezondheids­zorg en wil je graag verder studeren in deze interessante sector? Of ben je helemaal nieuw deze wereld en wil je graag zien wat je mogelijkheden zijn? Bekijk …

Publicatiedatum: 11/10/2022