Als verpleegkundige moet je heel wat in je mars hebben. Je hebt immers tal van uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden. En elk ervan vereist een brede waaier aan competenties. Na je opleiding ben je in staat om al die taken en verantwoordelijkheden uit te oefenen. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied. Zowel binnen je lessenpakket als tijdens je stage. Hierdoor voel je al snel aan in welk domein je later aan de slag wil. We sommen ze hier voor je op:
De medische of interne geneeskunde voorkomt, diagnosticeert, verzorgt en behandelt patiënten met ziekten van de inwendige organen.
De chirurg voert operatieve ingrepen uit bij patiënten met verwondingen, aangeboren afwijkingen, tumoren, infecties of andere condities.
De pediatrie of kindergeneeskunde richt zich op zuigelingen, kinderen en adolescenten. Hygiëne en verzorging van moeder en pasgeboren kind Deze tak van de gezondheidszorg richt zich op de moeder en haar pasgeboren kind (ook perinatale zorg genoemd).
Deze tak van de gezondheidszorg voorkomt, diagnosticeert, verzorgt en behandelt mensen met een psychische problematiek.
De ouderenzorg richt zich op zowel gezonde ouderen als ouderen met gezondheidsproblemen. Verzorging thuis Mensen die nood hebben aan professionele zorgondersteuning thuis doen een beroep op een thuisverpleegkundige.
De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs.
HOGENT garandeert een persoonlijke aanpak met een variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs. Vergeet de stijl van schoolmeester, want die tijd is bij ons voorgoed voorbij!
De opleiding bestaat voor de helft uit theoretisch en klinisch onderwijs en garandeert dat studenten goed voorbereid worden op hun latere rol van zorgprofessional.
Na zes lesweken zet je je eerste stappen op het werkterrein. Alles wat je tijdens de eerste lessen hebt geleerd kan je meteen toepassen in de praktijk. Die eerste stageperiode duurt zes weken en loopt tot het einde van het eerste semester. Het tweede semester verloopt op dezelfde manier. Eerst zes weken les en dan zes weken stage. Je zal gauw merken dat je kennis van theorie en vaardigheden al aardig is toegenomen. Tijdens de stage zal je die kennis nog verder finetunen.
Ook in het tweede jaar loop je twaalf weken stage.
Het derde jaar bevat een stageperiode van zes weken en een stageperiode van acht weken. Daarbovenop krijg je de mogelijkheid om gedurende acht weken in het buitenland stage te lopen. Ideaal om je kennis te verrijken en je blik te verruimen.
Je beseft het misschien nog niet goed, maar in dit jaar komt je beroep als verpleegkundige heel dichtbij. Daarom volg je elk semester een contractstage. Dat betekent dat je vier dagen per week stage doet. De overige weekdag zit je nog even op de schoolbanken voor theoretische lessen.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius in Gent.
We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.
Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.
“Met mijn graduaatsdiploma verpleegkunde had ik een mooie jobaanbieding. Maar ook een honger naar meer. Aan HOGENT leerde ik om dieper en kritischer te denken. De lessen waren plezant, we mochten onze mening geven, ideeën uitwisselen, ... Maar het liefst deed ik de stages. Zeker de buitenlandse stage, in mijn laatste jaar, is er een om nooit meer te vergeten. Of ik opnieuw zou kiezen voor het traject? Zonder twijfel.”
Sophie De Gendt
oud-student
Als verpleegkundige kan je op verschillende manieren en bij verschillende organisaties aan de slag Bijvoorbeeld:
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt daarvoor verschillende mogelijkheden na je professionele bachelor in verpleegkunde: boeiende postgraduaten, bachelor-na-bachelor-
opleidingen, tal van navormingen en een masteropleiding.
Dat deze opleiding je klaarstoomt om in het professionele leven te springen.
Dat je geen Latijn hoeft gestudeerd te hebben.
Dat je kennis van het Engels je ongetwijfeld van pas komt.
Dat je stage je nog meer vertrouwd zal maken met het leven op de werkvloer.
Dat de opleiding je stage regelt.
Dat je ook een toffe ervaring in het buitenland kan opdoen.