Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VERPLEEGKUNDE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Verpleegkunde
Kiezen voor variatie, uitdaging en welzijn

Welk beeld roept verpleegkunde bij je op? Denk je aan spuitjes en bloed? Of aan een beroep ‘tussen de mensen’, een job waarbij je op weg naar huis beseft dat je een onmisbare bijdrage hebt geleverd? Want mensen met zorg behandelen is een mooie stiel.

Kies je voor adrenaline van levensreddende acties of voor patiënten die ’s ochtends op je lach en ‘goeiemorgen’ liggen te wachten?

Je staat er uiteraard niet alleen voor, het werken in team is één van de troeven van dit beroep. Een diploma van Bachelor in de Verpleegkunde biedt mooie en afwisselende carrièremogelijkheden. Welke en hoe groot je ambities ook zijn, wij reserveren voor jou alvast dat mooie plaatsje in de maatschappij.

Tijdens de opleiding aan HOGENT kom je in contact met diverse groepen zorgvragers in ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuisverpleging, … Dus afwisseling genoeg.

Kiezen voor innovatief onderwijs

HoGent garandeert een persoonlijke aanpak met een variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs. Vergeet de stijl van schoolmeester, want die tijd is bij ons voorgoed voorbij!

Ons team van lectoren is een mix van gerespecteerde experten en ambitieuze jonge lesgevers en onderzoekers. Ook de leeromgeving is innovatief. Multimediaal uitgeruste leslokalen, een goed gestoffeerde bib en een uitdagende leeromgeving wachten op jou.

De opleiding bestaat voor de helft uit theoretisch en klinisch onderwijs en garandeert dat studenten voorbereid worden op hun rollen van zorgprofessional, professional in een maat- schappelijke context, zorgmanager, evidence- based handelend professional en manager van (zelf-)ontwikkeling.


Leerwerkplaatsstage

De leerwerkplaatsstage is een project waarin studenten uit het 3de jaar een verpleegafdeling overnemen. Het schept een authentieke werkomgeving, waarin een groep studenten alle verpleegkundige handelingen uitvoert en ook verantwoordelijk is voor de uitvoering ervan.

Het project laat studenten competenties verwerven die in een klassieke stage niet of onvoldoende aan bod komen. Omdat studenten actief kunnen meewerken, krijgen ze inzicht in de organisatie van een afdeling, leren ze efficiënt omgaan met tijd en moeten ze afstemmen met zowel patiënten, familie, medici als paramedici. Studenten denken kritisch na over de werking van een afdeling en hun rol als verpleegkundige binnen een ziekenhuis.

Uiteraard word je niet aan je lot overgelaten. De mentoren van de afdeling zorgen voor begeleiding, maar doen dat ‘met de handen op de rug’. Vanop de zijlijn observeren ze nauwlettend, maar sturen de studenten bij wanneer dit noodzakelijk is. De kwaliteit van de zorg wordt steeds bewaakt.

De leerwerkplaatsstage biedt een grote meerwaarde, zowel voor de studenten als voor de stageplaatsen. De afdeling krijgt ondersteuning van een gemotiveerde, jonge ploeg en de eigen verpleegkundigen krijgen ruimte om vormingen te volgen en andere competenties te verwerven. De studenten kunnen verantwoordelijkheid opnemen, wat motiverend werkt.


Afgestudeerd. En nu?

Verder studeren

Ook als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kan je overwegen om een extra opleiding te volgen. Continu bijscholen en specialiseren is immers een must, ook voor hogeropgeleiden. HOGENT biedt je tientallen mogelijkheden om je competenties te verbreden of zelfs een volledig nieuwe weg in te slaan. We bieden postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen en een hele resem navormingen aan. Op die manier verhoog je je kans op een succesvolle intrede op de arbeidsmarkt.

Aan het werk

De opleiding verpleegkunde op zichzelf wordt gekenmerkt door een enorme diversiteit en afwisseling. In het werkveld is het niet anders, de mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt.

Je kan zelfstandig verpleegkundige worden, operatieverpleegkundige, verpleegkundige op spoed, verpleegkundige in een bedrijf, handelsvertegenwoordiger in de medische of farmacologische sector, werken met personen met functiebeperkingen, kinderen, ouderen, delinquenten in de gevangenis, psychiatrische ziekenhuizen, opvangcentra voor vluchtelingen, medisch onderzoek, wetenschappelijk medewerker, het onderwijs …

Er is dus voor elk wat wils. De arbeidsmarkt smeekt om verpleegkundigen. Werkzekerheid is dus gegarandeerd.