Als verpleegkundige moet je heel wat in je mars hebben. Je hebt immers tal van uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden. En elk ervan vereist een brede waaier aan competenties.
Na je opleiding ben je in staat om al die taken en verantwoordelijkheden uit te oefenen. De opleiding bereidt je voor op het vervullen van vijf belangrijke rollen.
In acute en complexe zorgsituaties leveren verpleegkundigen een uitstekende patiëntenzorg. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op psychologisch en sociaal vlak.
Verpleegkundigen hebben een belangrijke maatschappelijke taak door het promoten van gezonde levensgewoonten.
Verpleegkundigen zijn echte teamplayers en werken graag samen met professionals uit andere disciplines. Want ze hebben allen hetzelfde doel: het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van de patiënt. Om te kunnen samenwerken met anderen hebben ze managementvaardigheden nodig zoals een team kunnen aansturen.
Verpleegkundigen dienen op de hoogte te zijn van de laatste wetenschappelijke bevindingen om deze te kunnen integreren in de zorg.
Het vakgebied verpleegkunde evolueert heel snel. Daarom scholen verpleegkundigen zich continu bij zodat ze kunnen blijven groeien, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.
De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs.
De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs.
HOGENT garandeert een persoonlijke aanpak met een variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs. Vergeet de stijl van schoolmeester, want die tijd is bij ons voorgoed voorbij!
De opleiding bestaat voor de helft uit theoretisch en klinisch onderwijs en garandeert dat studenten goed voorbereid worden op hun latere rol van zorgprofessional.
Na zes lesweken zet je je eerste stappen op het werkterrein. Alles wat je tijdens de eerste lessen hebt geleerd, kan je meteen toepassen in de praktijk. Die eerste stageperiode duurt zes weken en loopt tot het einde van het eerste semester. Het tweede semester verloopt op dezelfde manier. Eerst zes weken les en dan zes weken stage. Je zal gauw merken dat je kennis van theorie en vaardigheden al aardig is toegenomen. Tijdens de stage zal je die kennis nog verder finetunen.
Ook in het tweede jaar loop je twaalf weken stage.
Het derde jaar bevat een stageperiode van zes weken en een stageperiode van acht weken. Daarbovenop krijg je de mogelijkheid om gedurende acht weken in het buitenland stage te lopen. Ideaal om je kennis te verrijken en je blik te verruimen.
Je beseft het misschien nog niet goed, maar in dit jaar komt je beroep als verpleegkundige heel dichtbij. Daarom volg je elk semester een contractstage. Dat betekent dat je vier dagen per week stage doet. De overige weekdag zit je nog even op de schoolbanken voor theoretische lessen.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius.
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
sofie.eerens@hogent.be
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Dat deze opleiding je klaarstoomt om in het professionele leven te springen.
Dat je geen Latijn hoeft gestudeerd te hebben.
Dat je kennis van het Engels je ongetwijfeld van pas komt.
Dat je stage je nog meer vertrouwd zal maken met het leven op de werkvloer.
Dat de opleiding je stage regelt.
Dat je ook een toffe ervaring in het buitenland kan opdoen.