Tweedejaarsstudenten sociaal werk namen eind oktober deel aan een event van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) voor OCMW-medewerkers dat plaatsvond op campus Schoonmeersen. En de inbreng van de studenten was wel degelijk een meerwaarde: enkele van hun voorstellen vormden de basis voor concrete acties die verder uitgewerkt worden.
De VVSG organiseert geregeld een ‘G50’. Voor deze editie konden vijftig OCMW-medewerkers van uiteenlopende gemeentes in workshops aan de slag met enkele actuele knelpunten. Want aan knelpunten is er bij de OCMW’s geen gebrek. Ze ervaren immers dat steeds meer mensen bij hen komen aankloppen voor dienstverlening die eigenlijk wordt aangeboden door andere instanties (vakbonden, banken, psychologische hulpverlening, …).
Een van de oorzaken daarvan is de beperktere toegankelijkheid van de dienstverlening: er is al langer een centralisering aan de gang, met sluiting van kantoren tot gevolg. Daarnaast kan je bij vele dienstverleningscentra enkel op afspraak terecht of ben je helemaal aangewezen om je zaak via digitale weg aan te kaarten. Die moeilijke bereikbaarheid van andere diensten heeft tot gevolg dat cliënten geconfronteerd worden met wachttijden en extra drempels.
Uniek
Niet zelden trekken ze dan met hun vraag naar het OCMW. En dat OCMW staat sowieso al geruime tijd onder druk, eerst door de coronacrisis en in februari kwam daar de oorlog in Oekraïne bij, met bijkomende hulpverleningsvragen van Oekraïense vluchtelingen. En uiteraard leidt ook de energiecrisis tot meer vragen om ondersteuning. Die complexe context heeft tot gevolg dat de OCMW’s op hun beurt eveneens minder toegankelijk dreigen te worden.
In de gespreksgroepen van de G50 deelden de deelnemers ervaringen en formuleerden probleemstellingen en oplossingen. Dat ook de tweedejaarsstudenten Sociaal Werk aan dit initiatief konden deelnemen, was vrij uniek aangezien dit doorgaans een gesloten event is.
De studenten bogen zich in het kader van het vak ‘bestuur, beleid en organisatie van sociaal werk’ over de thematiek en hun inbreng werd geïntegreerd in de sessies van de G50. Mede dankzij hun inspirerende ideeën “werd de kiem gelegd voor een concrete actie, die VVSG samen met de Federatie van Vlaamse OCMW Maatschappelijk Werkers verder uitwerkt”, zo liet de organiserende VVSG weten aan de opleiding sociaal werk. Onderwijs met impact, heet dat.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Sociaal werk
In de opleiding sociaal werk leer je mensen begeleiden om problemen aan te pakken. Met deze bachelor maak je het verschil in allerlei sectoren, van profit tot non-profit, van vzw’s tot …
Verkort traject sociaal werk
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd (afhankelijk van de studiebelasting per …
Sociaal werk in afstandsonderwijs
Sociaal werk kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …
Supervisie voor sociaal werkers
Werk je in de sociale sector en heb je vragen over hoe je je werk best aanpakt? Kreeg je het advies om supervisie te volgen om je professioneel te verrijken? Samen met onze experts leer …Strategische beleidsplanning in sociaal werk
Wie zijn we? Wat doen we? Hoe onderscheiden we ons? Hoe doen we dit? En wat zijn onze ambities? Antwoorden op zulke vragen zijn cruciaal om de neuzen van je medewerkers …Publicatiedatum: 03/11/2022