Studenten biomedische laboratoriumtechnologie onderzochten waterkwaliteit in populaire zwemplek.
Een team van acht studenten biomedische laboratoriumtechnologie onderzocht het water in het Houtdok, bij mooi weer een populaire plek in het Gentse stadscentrum voor Gentenaars die graag een duik nemen. Nochtans verbiedt het stadsbestuur er om te zwemmen. En dat is helemaal terecht, zo blijkt uit het onderzoek van de studenten: het aantal bacteriën in het water is exponentieel hoger dan de toegelaten norm. “Verontrustend”, noemen de studenten de waterkwaliteit. “ Van zwemmen in het Houtdok kan je ziek worden”, waarschuwen ze.
In het tweede jaar van de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie krijgen de studenten binnen een opleidingsonderdeel de opdracht om met een team een onderzoeksproject uit te werken. “Collega An Willems startte dit vak jaren geleden op als een soort teambuilding in combinatie met wetenschappelijk werk. Uitgangspunt was van meet af aan om de studententeams zeer zelfstandig aan de slag te laten gaan, met een minimum aan begeleiding. Zelfwerkzaamheid en kritisch denken zijn daarbij essentiële doelstellingen”, legt lector Michèle Vergote uit.
De onderwerpen van de projecten kiezen de studenten uit een lijst van thema’s die de lectoren samenstellen. “Zoals de houdbaarheid van zonnecrèmes of de hygiëne in de toiletten op de HOGENT-campussen”, geeft Michèle Vergote mee. “En ook de waterkwaliteit in het Houtdok, dat is uitgegroeid tot een populaire trekpleister voor zwemmers en zonnekloppers, vormde dus een van de onderzoeksitems.”
Ziektesymptomen
Acht studenten gingen daarmee aan de slag: Julie Mouton, Merve Hamamcioglu, Laurine Vandewiele Margaux Matthys, Jutta Van Impe, Lore Van Den Bossche, Matthias Van Hecke, Rani Bauters. Ze zochten zelf uit welke analysemethodes het meest aangewezen waren en hielden van bij het begin ook stad Gent op de hoogte van hun onderzoek. Hun bevindingen zijn ronduit verbijsterend.
“Diarree, infecties aan de urinewegen of misselijkheid, dat zijn de risico’s voor iedereen die een duik in het Houtdok waagt”, zegt studente Julie Mouton. Grote verantwoordelijke daarvoor is de bacterie E.coli, die in zeer grote hoeveelheden in het water aanwezig is: “Dat we E.coli in de stalen zouden aantreffen, hadden we verwacht, maar we waren toch zeer verbaasd over de hoeveelheid ervan."
Julie Mouton, Merve Hamamcioglu, Laurine Vandewiele Margaux Matthys, Jutta Van Impe, Lore Van Den Bossche, Matthias Van Hecke, Rani Bauters ontdekten dat zwemmen in het Houtdok gezondheidsrisico's inhoudt.
"Diarree, infecties aan de urinewegen of misselijkheid, dat zijn de risico’s voor iedereen die een duik in het Houtdok waagt."
"Terwijl de norm minder dan 1.000 kolonies per 100 ml water is, troffen wij er liefst 86.500 aan. Daarnaast vonden we ook andere bacteriën aan die eveneens ziektesymptomen kunnen veroorzaken, waaronder infecties van de urinewegen, blaasontsteking en longontsteking. Het geldende zwemverbod in het Houtdok is dus zeker niet overbodig.”
Leerproces
De studenten ontvingen voor hun onderzoek veel lof van medestudenten en lectoren binnen de opleiding. En dat deed uiteraard deugd, want evident was het niet, schetst Julie: “We moesten heel veel zelf uitzoeken en dat ging aanvankelijk met vallen en opstaan, maar het komt erop aan om op tijd bij de juiste experten uitleg te vragen en je goed te organiseren.”
Organisatie vormde zeker een uitdaging, want met acht studenten aan eenzelfde project werken, is niet evident. “We structureerden daarom de taken zeer duidelijk: teamleden zorgen voor de stalen, anderen voor het labowerk, nog anderen hielden zich met de paper bezig. En af en toe schoven we die rollen door, zodat iedereen elke taak kon uitvoeren. Zo was dit project, zowel inhoudelijk als qua organisatie, een zeer boeiend leerproces”, ervaarde Julie.
Maatschappelijk relevant
De teamleden vonden ook motivatie in de maatschappelijke relevantie van hun opdracht, geeft Julie nog mee: “We werkten aan een zeer concrete vraag waar veel mensen baat bij hebben: houdt zwemmen in het Houtdok risico’s in of niet? Het antwoord is zeer duidelijk ja!”
De studenten vonden dat ze, eens duidelijk was hoe ernstig de vervuiling was, de maatschappelijke verantwoordelijkheid hadden om de informatie zo snel mogelijk te verspreiden. Niet alleen brachten ze Stad Gent op de hoogte, maar ze stapten ook naar de pers. HLN wijdde een artikel aan hun onderzoeksproject.
Mogelijk zullen sommigen de onderzoeksresultaten relativeren omdat ze niet helemaal voldoen aan de wetenschappelijke standaarden. “Formeel is deze studentenopdracht uiteraard geen wetenschappelijk onderzoek”, situeert Michèle Vergote. “Maar wat er niet is, kunnen de studenten ook niet vinden. Met andere woorden: de aard en intensiteit van de kiemen in het water zijn behoorlijk accuraat weergegeven en kan je niet zomaar naast je neerleggen.”
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Studeer verder in gezondheidszorg
Ben je al actief in de gezondheidszorg en wil je graag verder studeren in deze interessante sector? Of ben je helemaal nieuw deze wereld en wil je graag zien wat je mogelijkheden zijn? Bekijk …
Biomedische laboratoriumtechnologie
In de bachelor biomedische laboratoriumtechnologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie, of in de medische laboratoriumtechnologie.Verkort traject biomedische laboratoriumtechnologie
bachelors Gent dagonderwijs [m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op …Publicatiedatum: 31/05/2022