Facebook Pixel Zoë De Cock is Gentrepreneur Student-Ondernemer van het Jaar - Hogeschool Gent
Foto Zoë De Cock is Gentrepreneur Student-Ondernemer van het Jaar

Zoë De Cock is Gentrepreneur Student-Ondernemer van het jaar.

Z

Zoë De Cock is Gentrepreneur Student-Ondernemer van het jaar.

HOGENTenaar Zoë De Cock mag zich Gentrepreneur Student-Ondernemer van het Jaar noemen. Tijdens het Gentrepreneur Awards-event op 10 mei overtuigde ze de expertenjury én het publiek met haar duurzaam ondernemers­project renēe by Zoë en gaf daarmee de acht andere genomineerden het nakijken. Zoë volgt het postgraduaat ondernemen aan HOGENT en behaalde er eerder haar bachelor­diploma modetechnologie.

Zoë creëert met haar upcycling modelabel renēe (een verwijzing naar ‘herboren’ in het Frans) nieuwe kledingstukken van tweedehands­hemden en jeans. Elk ontwerp is daardoor uniek. Bovendien streeft ze naar een zero waste productie­proces, waarbij alles van de bestaande hemden en jeans gebruikt wordt. Van restjes worden dan mondmaskers, sjaaltjes, kleine tasjes en dergelijk gemaakt. In het verhaal van Renée gaan modeontwerp en duurzaamheid dus hand in hand, een aspect dat tijdens de Gentrepreneur Awards zeker heeft meegespeeld bij de beoordeling van jury en publiek.

Zelf in de voetsporen van Zoë treden?

In het postgraduaat ondernemen krijg je alle ondersteuning die je nodig hebt om je onderneming naar een volgend niveau te tillen.

Volg het postgraduaat ondernemen →

E-Lab Incubator

Naast het duurzame aspect wist Zoë ook te overtuigen met haar gepassioneerde pitch en de soms gevatte antwoorden op de vragen van de jury. Op de vraag hoe ze ging concurreren met de retail­sector antwoordde ze vastberaden dat ze helemaal niet wil concurreren met de fast fashion-industrie. Zoë gaat voluit voor de toekomst van de mode-industrie en durft zich dan ook profileren als voortrekker en rolmodel. Ze maakte daarom nog een pleidooi voor het student-ondernemerschap, zowel voor de ups als voor de downs. Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn, weet ze, maar het is wel keihard de moeite.

Zelf leerde ze de kneepjes van het ondernemersvak onder meer via het keuzevak ondernemen, waar ze haar ondernemers­idee uitwerkte. Ze stapte daarna in het Incubatortraject van E-Lab, het HOGENT-centrum voor ondernemerschaps­onderwijs en –coaching waar (potentiële) student-ondernemers in een veilige omgeving en onder professionele begeleiding hun business­idee en passie tot volle ontwikkeling te brengen.

Drie finalisten

De Gentrepreneur Awards kennen intussen al een rijke traditie en vormen een jaarlijks hoogtepunt voor student-ondernemerschap in Gent. Het samenwerkingsverband Gentrepreneur (waarin onder meer verschillende hogeronderwijs­instellingen en stad Gent vertegenwoordigd zijn) stimuleert en inspireert elk jaar honderden Gentse studenten bij het ontwikkelen van ondernemerszin.

Dit jaar schreven 32 kandidaten van vijf hogeronderwijs­instellingen in voor de preselecties van de Gentrepreneur Awards. Uiteindelijk haalden 9 studenten uit drie onderwijs­instellingen (Artevelde­hogeschool, HOGENT & Universiteit Gent) de liveshow. Daaruit koos het aanwezige publiek 3 finalisten (1 van elke onderwijs­instelling). Die stelden hun onderneming kort voor aan een vakjury, die hen ook enkele vragen voorschotelde. De jury maakte op basis daarvan een rangschikking op. Maar ook het oordeel van het publiek woog mee in het uiteindelijke resultaat. En dat leverde Zoë De Cock de hoofdprijs op. Ze haalde het in de finale­ronde van Cedric Bourda (Artevelde­hogeschool) en Jack Lathouwers (Universiteit Gent).

Zoë houdt aan de award onder meer een Gentrepreneur-wisselbeker, een opleidings­cheque van Syntra Midden-Vlaanderen,  een individueel begeleidingstraject bij UNIZO Oost-Vlaanderen en 1000 euro cash over.

Presentatrice Britt Buseyne gaf het Gentrepreneur-event nog een bijkomend HOGENT-tintje: Britt volgde in 2019 het postgraduaat digitale marketing en won in datzelfde jaar tijdens de Gentrepreneur Awardshow het nevenklassement Duurzame Duizendpoot als oprichter van Sustainababbels, de grootste Vlaamse podcast rond duurzaam ondernemen. Net als Zoë De Cock doet ze zo wat van een echte HOGENTenaar mag verwacht worden: op een creatieve, ondernemende manier maatschappelijke impact realiseren.

Gentrepreneur Student-Ondernemer 2022 Zoë De Cock

Zoë De Cock met de Gentrepreneur Award © Foto door ProMotion

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

E-Lab
Het HOGENT E(ntrepreneurial)-Lab wil ondernemerschap, ‘future-proof employability’ en het welbevinden bij de HOGENT-stakeholders ondersteunen. Dat doet het door kwalitatief …
Ondernemen

Je onderneemt of je hebt een start-upidee en je kan nog extra ondersteuning gebruiken? In het postgraduaat ondernemen ga je zelfstandig aan de slag met begeleiding van een business coach en een …

Modetechnologie

De bachelor in de mode­technologie is ideaal voor wie in de mode- en confectiesector wil werken. Na deze drie­jarige opleiding, weet jij als de beste hoe een commercieel ontwerp wordt …

Publicatiedatum: 11/05/2022