Facebook Pixel Bachelor in het retailmanagement - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het retailmanagement

Retailmanagement.

R

Retailmanagement.

Zet je management­kennis meteen om in de praktijk bij verschillende retailers. Van supermarkten tot modeketens, interieur­winkels, elektro en doe-het-zelvers: overal zijn retail­managers nodig met sterke management­vaardigheden.

Wat is retail?

Retail of detailhandel is de verkoop aan eind­gebruikers en -verbruikers. Retailers leveren vooral aan consumenten via winkels en webshops. De retailsector is enorm divers: van supermarkten tot modeketens, interieur­winkels, elektro en doe-het-zelvers. Volgens handels­federatie Comeos vertegenwoordigt de sector ruim 1/10e van onze economie. Werkzekerheid gegarandeerd!

Retailmanagement is meer dan winkel­management of store management

Bij winkelmanagement of store management ligt de focus op het niveau van een winkel. Bij retail­management ga je nog een stapje verder op overkoepelend niveau. Van strategisch management van een winkel­keten tot markt­onderzoek en vooruit­strevende innovaties. Je leert on- en offline kanalen integreren voor een doordachte en persoonlijke beleving voor iedere klant. En daarnaast krijg je natuurlijk ook de nodige management­vaardigheden mee op het niveau van de winkel. Van verkoop tot communicatie met klanten, personeel en andere stakeholders en van voorraad­beheer tot leiding­geven en human resources (hr).

De jobmogelijkheden zijn daardoor erg gevarieerd. Zowel in-store als in het overkoepelend management: overal zijn retail­managers nodig met sterke management­vaardigheden. En net die vaardigheden openen ook deuren buiten de retail­sector: bijvoorbeeld in commerciële functies en in human resources. De opleiding sluit aan bij heel wat knelpunt­beroepen. Wie blaakt van ambitie en een sterke persoonlijkheid heeft, bouwt met dit diploma ongetwijfeld een mooie carrière uit.

Heb je al een graduaats­diploma winkel­management? Dan kan je jouw bachelor­diploma behalen in 2 jaar via een verkort traject retailmanagement.

Duaal leren: voor eigenwijze doeners die ook denken.

UNIEK: bij retail­management duik je vanaf jaar één de retail­wereld in. Je leert vanuit de realiteit en je krijgt de leerstof gestructureerd en ‘just in time’ aangeboden. Via werkplekleren zet je de kennis meteen om in de praktijk bij je stagebedrijf. Meer dan 1/3e van de opleiding ben je zelf aan de slag op je werkplek. Zo krijg je alle aspecten van het management onder de knie. Wanneer je afstudeert, heb je dus al pakken werkervaring: een mooie kickstart voor je carrière!

Download de brochure

Download de kalender 2023-24

Chat met een student

Schrijf je meteen in →

Een boeiende toekomst

De retailmarkt is in volle verandering

Consumenten kopen niet alleen in een fysieke winkel, maar ook online en mobiel. Of in een combinatie van beide. Denk aan: online boodschappen doen en offline afhalen. Of offline meubels testen en online bestellen met thuislevering. In deze omnichannel wereld vervagen de grenzen tussen verschillende verkoop­kanalen. Bovendien biedt de digitale revolutie veel mogelijkheden voor een gepersonaliseerde beleving voor iedere klant. Niet evident, maar met de opleiding retailmanagement sta je sterk in je schoenen om te blijven innoveren in die snel veranderende wereld.

Manager van de toekomst

Als retailmanager ben je continu gefocust op maximale klanttevredenheid, marktaandeel, rendabiliteit en hoe je te onderscheiden van de concurrentie. Voor deze uitdagende functie brengen we je de noodzakelijke management­vaardigheden bij zoals:

  • het inschatten van medewerkers
  • je team motiveren en ondersteunen
  • medewerkers stimuleren om strategische streefdoelen te behalen
  • de dagelijkse gang van zaken coördineren
  • je hoofd koel houden in onvoorspelbare situaties en bijsturen indien nodig
  • klanten tevreden houden terwijl je tegelijkertijd de verkoop tracht te maximaliseren

UNIEK!

Deze opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

UNIEK!

Deze opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

Werkplekleren.

Sfeerbeeld
"Mijn grootste verwezenlijking? Het feit dat ik mijn team heb kunnen meenemen in mijn verhaal. Niet zo evident als je weet dat sommige mensen langer in dienst zijn dan ik oud ben."

Jozefien Jorissen
storemanager bij C&A

Afwisselend leren op school
en op je werkplek

De opleiding wordt aangeboden in de vorm van duaal leren. Dat betekent dat je enerzijds les volgt op de campus: van theorie tot cases, business games, groeps­opdrachten en interessante gastsprekers. Anderzijds ga je al vanaf het eerste jaar ook zelf aan de slag op de werkvloer. Dat doe je onder begeleiding van een docent-begeleider en een bedrijfscoach. Zo pas je de verworven kennis en inzichten meteen toe in de praktijk. En je leert ook specifieke vaardigheden op jouw werkplek.

Vervolgens koppel je ook terug. Na je werkplekperiode reflecteer je kritisch over je ervaringen op de werkplek. Je legt daarin ook verbanden met het leerproces op school. Zo sluiten de twee nauw op elkaar aan en versterken ze elkaar.

Elk semester wordt afgesloten met een examenperiode.

3 jaar, 3 bedrijven, 3 perspectieven

Elk jaar werk je bij een ander bedrijf. Maar je werkt wel het hele jaar lang bij hetzelfde bedrijf. Op die manier maak je kennis met de hele werking van het retailbedrijf. Je ervaart aan den lijve hoe de retailer de bedrijfs­filosofie en visie vertaalt naar strategische keuzes. En vervolgens naar operationele activiteiten op de werkvloer.

Het voordeel van die aanpak? Je bouwt een sterke band op met het bedrijf en leert de retail en distributie door en door kennen. Vanuit drie verschillende perspectieven.

Verschillende bedrijfspartners

We bieden werkplekken aan in heel wat uiteenlopende bedrijven. Tijdens de bedrijvendag solliciteer je bij verschillende bedrijven. Na je sollicitaties stel je een lijst op met bedrijven waarmee je graag wil samenwerken. De bedrijven doen hetzelfde: ook zij stellen een lijst op met studenten die ze binnen hun team zien passen. De opleiding gaat dan op zoek naar de perfecte match tussen bedrijf en student en bepaalt waar je gaat werkplekleren.

Overzicht werkplekken

Begeleiding door bedrijfscoaches

Bij je retailbedrijf zal een bedrijfscoach je professioneel begeleiden. HOGENT bepaalt exact wat er van de werkplek wordt verwacht en welke verantwoordelijkheden je moet krijgen. Onze werkplekken zijn dan ook goed gescreend om jou het beste leertraject te kunnen bieden.

Veelgestelde vragen

Werkplekleren is voor velen een nieuw gegeven. Je hebt ongetwijfeld nog wel wat vragen.

Veelgestelde vragen

profielfoto Wannes Van Loo

Wannes

Oud-student

Chat met Wannes

Match ik met retailmanagement?

1

Je hebt feeling voor wat mensen willen of nodig hebben.

2

Teamwork makes the dream work. Daar geloof jij in.

3

Je hebt geen "zittend gat". Geef jou maar voldoende afwisseling!

4

Je laat je niet makkelijk
uit je lood slaan. Je
combineert flexibiliteit
met volharding.

5

Vrienden omschrijven je als een doener, problem solver en ondernemer.

6

Je bent ambitieus en wil graag doorgroeien.

Onze troeven

Samenwerking met het werkveld

De opleiding is opgericht in samenwerking met de Belgische handels­vereniging Comeos, op vraag van de bedrijven zelf. HOGENT werkt dan ook heel nauw samen met de retailsector. We stellen werkplekken ter beschikking bij tal van bekende retailers uit verschillende sectoren.

Casus- en probleemgestuurd

Studenten leren van en met elkaar via groepswerk of projectwerk. Tijdens de lessen maken we tijd en ruimte vrij om te experimenteren. Bijvoorbeeld een verkoopgesprek of een personeelsbriefing ensceneren.

Just in time

Je krijgt de leerstof mee op het moment dat je die ook echt nodig hebt voor je opdrachten. Zo kan je de theorieën en concepten beter koppelen aan reële situaties. Daardoor weet je meteen het antwoord op de vraag "Waarom moeten we dit kennen?"

Interactie

De lessen zijn heel geanimeerd. Je kan rekenen op heel wat interactie tussen studenten en docenten.

Al doende leren, ook voor Frans en Engels

Frans en Engels zijn geen hoofdvakken, maar voor wie carrière wil maken in België zijn deze talen wel erg waardevol. Daarom leggen we de focus op de praktijk, met veel oefeningen en de nodige begeleiding. Voor onze studenten zijn dit absoluut geen 'buisvakken'. Ook tijdens het werkplekleren leer je al doende. In het tweede semester draai je gedurende drie weken mee in een Franstalige vestiging van een winkelketen. Hoe dat in zijn werk gaat? Herbekijk de Instagram takeover van Charlotte via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Go international

Erasmus binnen retailmanagement? Het kan. Retailers zijn immers internationaal georganiseerd. Daarom bieden we je de kans een deel van je opleiding in een buitenlands bedrijf te volgen. Of in een buitenlandse school.

Discussies tijdens de les.

"Als we terugkeren van het werkplekleren bekijkt elke student de theorie vanuit een ander perspectief. Dit kan leiden tot interessante discussies tijdens de les."

Marine Bellflamme
student

Discussies tijdens de les.

"Als we terugkeren van het werkplekleren bekijkt elke student de theorie vanuit een ander perspectief. Dit kan leiden tot interessante discussies tijdens de les."

Marine Bellflamme
student

Wat na je diploma?

Werken

Met een diploma retailmanagement lonken er heel wat carrière­mogelijkheden. Ruim de helft van onze afgestudeerden gaat na de opleiding aan de slag in de retailsector. Maar liefst 2/3e daarvan kiest voor een werkplek uit de opleiding. Want ook zij zijn vaak al vragende partij om je aan te werven, bijvoorbeeld als:

  • (assistant) store manager, filiaal­manager of winkel­verantwoordelijke (knelpuntberoep!). Vaak met extra bedrijfsspecifieke opleidingen en traineeships, zoals alumnus Simon Canoot. Herbekijk de Instagram takeover van Simon via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).
     
  • (commercieel) medewerker op het hoofdkantoor van een retailer of bij een bedrijf dat nauw samenwerkt met retailers
     
  • ondernemer die zijn of haar eigen concept opricht, zoals alumnus Dries Somers. Herbekijk de Instagram takeover van Dries via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

De andere helft van onze afgestudeerden spitst zich verder toe op een specifiek domein uit de opleiding:

  • sales: sales representative of vertegenwoordiger (knelpuntberoep!), sales manager, regiomanager, verkoper, verkoops­administratie …
  • marketing: commercieel medewerker (knelpuntberoep!), marketing­medewerker of manager, merchandiser …
  • personeelszaken of human resources (hr)
  • business analyse & development
  • finance
  • purchasing (purchaser of aankoper)

Via het werkplekleren heb je op korte tijd heel wat werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Je kan je cv dus aanvullen met jouw concrete verantwoordelijkheden en aanbevelingen van je bedrijfscoaches. Dat werkt als een magneet op je toekomstige werkgever. En het geeft een kickstart aan jouw carrière.

Bekijk de alumni-analyse →

 

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan. Ongeveer 1/3e van onze afgestudeerden volgt nog een vervolg­opleiding na de bachelor retail­management. Check online de vele postgraduaten, bachelor-na-bachelor­opleidingen en navormingen. In grote lijnen zijn er twee mogelijkheden voor wie wil verder studeren:

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →