Facebook Pixel Retailmanagement - Hogeschool Gent
Foto Retailmanagement

Retailmanagement.

R

Retailmanagement.

De retailmanager van de toekomst hoort te weten waar de klant shopt. En hoe hij zijn aanbod en concept daarop afstemt. Een retailmanager balanceert op het scherpst van de snee.

De retailmarkt is in volle verandering. Consumenten kopen goederen en diensten niet alleen in de fysieke winkel maar ook online en mobiel. Of in een combinatie van beide. Denk aan: online fiets bestellen en offline afhalen. Of offline schoenen ontdekken en online kopen. Voor de consument is dit één koopomgeving. Gevolg? Niet evident, maar met de opleiding retailmanagement sta je sterk in je schoenen om die transformerende wereld onder de knie te krijgen.

Schrijf je meteen in →

De bachelor in het retailmanagement leidt je op tot een zelfsturende professional in een retailomgeving waar:

 • de klant en zijn gedrag centraal staan
 • de impact van economische, technologische en maatschappelijke evoluties meteen voelbaar is
 • de overvloed aan kanalen de concurrentie verder aanwakkert
 • heterogene, wisselende teams op volle toeren draaien

Een retailmanager balanceert op het scherpst van de snee. Hij of zij is continu gefocust op maximale klanttevredenheid, marktaandeel, hoe je te onderscheiden van de concurrentie en rendabiliteit. Voor deze veeleisende functie brengen we je de noodzakelijke managementvaardigheden bij zoals:

 • het inschatten van medewerkers
 • je team motiveren en ondersteunen
 • medewerkers stimuleren om strategische streefdoelen te behalen
 • de dagelijkse gang van zaken coördineren
 • je hoofd koel houden in onvoorspelbare situaties en bijsturen indien nodig
 • klanten tevreden houden terwijl je tegelijkertijd de verkoop tracht te maximaliseren
Sfeerbeeld
"Mijn grootste verwezenlijking? Het feit dat ik mijn team heb kunnen meenemen in mijn verhaal. Niet zo evident als je weet dat sommige mensen langer in dienst zijn dan ik oud ben."

Jozefien Jorissen
storemanager bij C&A

 

Download de brochure

Chat met een student

UNIEK!

Deze opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

UNIEK!

Deze opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

Wat maakt de opleiding retail­management zo bijzonder? Vanaf jaar één duik je de praktijk in. Je leert vanuit de werkveldrealiteit en krijgt de leerstof gestructureerd en ‘just in time’ aangeboden.

Just in time

We bieden jou de knowhow op het moment dat je die ook echt nodig hebt voor je opdrachten. Je kan de meegekregen theorieën en concepten beter koppelen aan reële situaties. Je ziet ook de relevantie en de urgentie van de leerstof in.

Casus- en probleemgestuurd

Studenten leren van en met elkaar via groepswerk of projectwerk. Tijdens de lessen maken we tijd en ruimte vrij om te experimenteren. Bijvoorbeeld een verkoopgesprek of een personeelsbriefing ensceneren.

Duaal leren

Via werkplekleren krijg je alle aspecten van de retail onder de knie. Je werkt gedurende het hele jaar bij één bedrijf. Op die manier maak je kennis met de hele cyclus van een retailbedrijf. Je ervaart aan den lijve hoe de retailer de bedrijfsfilosofie en visie vertaalt naar strategische keuzes en vervolgens naar operationele activiteiten op de werkvloer. 

Het voordeel van zo’n sterk praktijkgerichte aanpak? Je bouwt een sterke band op met het bedrijf en leert de retail of de distributie door en door kennen. Let wel: elk jaar werk je bij een ander bedrijf.

Begeleiding door bedrijfscoaches

Om werkplekleren mogelijk te maken werken we samen met een groot aantal retailbedrijven. Die stellen geselecteerde coaches ter beschikking om je professioneel te begeleiden. HOGENT bepaalt daarbij wat van de werkplek wordt verwacht en welke leerdoelen je moet behalen.

Match ik met retailmanagement?

1

Klanten tevredenstellen?
Daar doe je het allemaal voor.

2

Je hebt een feeling voor wat mensen willen of nodig hebben. En om hen op het juiste moment het juiste aanbod voor te stellen.

3

Je beschikt over een flinke dosis mensenkennis.
Daardoor kun je mensen
en klantenrelaties goed inschatten.

4

Je laat je niet makkelijk
uit je lood slaan door
moeilijke situaties. Jouw
geheim? Je blijft kalm en
combineert flexibiliteit
met volharding. Je blijft zoeken tot je een oplossing gevonden hebt.

5

Vrienden omschrijven je als een doener, problem solver en ondernemer.

6

Je bent ambitieus en wil graag doorgroeien.

Werkplekleren.

Portfolio

Een belangrijk leermiddel tijdens werkplekleren is je portfolio. Daarin noteer je je vooruitgang. Zo draag je zelf mee de verantwoordelijkheid over je traject. De lector-begeleider en de bedrijfscoach duiden in je portfolio aan welke
competenties je tijdens je leertraject verwerft.

Afwisseling leren op school
en werkplekleren

Na elke periode van ‘hogeschoolleren’ volgt een periode van ‘werkplekleren’. Zo pas je de verworven kennis en inzichten meteen toe in de praktijk.

Vervolgens koppel je ook terug. Na je werkplekperiode reflecteer je kritisch over je ervaringen op de werkplek en leg je verbanden met het leerproces op school. Zo sluiten leren op school en werkplekleren nauw op elkaar aan en versterken ze elkaar.

Elk semester wordt afgesloten met een gewone examenperiode.

Werkplekwinkels

We bieden werkplekken aan in heel wat bedrijven. Zij zijn vragende partij om je na je opleiding aan te werven:

Overzicht werkplekwinkels

Veel gestelde vragen

Werkplekleren is voor velen een nieuw gegeven. Je hebt ongetwijfeld nog wel wat vragen.

Veel gestelde vragen over werkplekleren

Online infosessie

Tijdens een online infosessie beantwoordt iemand vanuit de opleiding al jouw vragen. Bovendien kun je ook de vragen van anderen meevolgen. Vragen waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht. En bij de infosessies retailmanagement vertellen huidige studenten ook vanuit hun ervaring over de opleiding en het werkplekleren. Een aanrader dus om mee te volgen zodat je exact weet wat je mag verwachten van de opleiding retailmanagement.

Volg een online infosessie

Zes leerlijnen.

1

Organiseren en
sturen.

2

Samenwerken en
leidinggeven.

3

Klantgericht denken
en handelen.

4

Onderzoeken en
innoveren.

5

Communiceren en
connecteren.

6

Reflecteren en
ontwikkelen.

Onze troeven.

Uniek

Deze opleiding is uniek in Vlaanderen en op
vraag van de bedrijven zelf opgericht.

Comeos

De opleiding wordt gesteund door Comeos, de organisatie die de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt.

Samenwerking

HOGENT werkt heel nauw samen met de retailsector en stelt werkplekken ter beschikking bij tal van bekende retailers uit verschillende sectoren.

Duaal leren

De opleiding wordt aangeboden in de vorm van duaal leren. Dat betekent dat je enerzijds op de campus studeert. Anderzijds leer je het reilen en zeilen al vanaf het eerste jaar op de werkvloer, onder begeleiding van een docent-begeleider en een bedrijfscoach.

Interactie

De lessen zijn heel geanimeerd. Je kan rekenen op heel wat interactie tussen studenten en docenten.

A vos marques!

In het eerste modeltraject draai je gedurende drie weken mee in een Franstalige vestiging van een winkelketen. Dé manier om je Frans te verbeteren. Hoe dat in zijn werk gaat? Herbekijk de Instagram takeover van Charlotte via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Go international

Erasmus binnen retailmanagement?
Het kan. Retailers zijn immers internationaal georganiseerd. Daarom bieden we je de kans een deel van je opleiding in een buitenlands bedrijf te volgen en/of in een buitenlandse school.
En wees gerust: HOGENT helpt je met alle paperassen, financiële ondersteunings­maatregelen en logistieke obstakels.

Discussies tijdens de les.

"Als we terugkeren van het werkplekleren bekijkt elke student de theorie vanuit een ander perspectief. Dit kan leiden tot interessante discussies tijdens de les."

Marine Bellflamme
student

Discussies tijdens de les.

"Als we terugkeren van het werkplekleren bekijkt elke student de theorie vanuit een ander perspectief. Dit kan leiden tot interessante discussies tijdens de les."

Marine Bellflamme
student

Wat na je diploma?

Werken

Met een diploma retailmanagement lonken volgende jobmogelijkheden:

 • winkelverantwoordelijke
 • gerant
 • filiaalmanager
 • medewerker op het hoofdkantoor van een retailer
 • medewerker bij een bedrijf dat nauw samenwerkt met retailers
 • ondernemer die zijn of haar eigen concept opricht, zoals alumnus Dries Somers: herbekijk de Instagram takeover van Dries via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Via werkplekleren heb je al heel wat werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Je kan je cv dus pimpen met concrete (werk)voorbeelden en aanbevelingen van je bedrijfscoaches. Dat werkt als een magneet op je toekomstige werkgever.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan. Check online de vele postgraduaten, bachelor- na- bacheloropleidingen en navormingen. Grosso modo zijn er twee mogelijkheden voor wie wil verder studeren:

Tip

Bekijk zeker ook het aanbod van de universiteiten. Die bieden je de mogelijkheid om via schakelprogramma’s in te stappen in masteropleidingen.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →