Schenkingen via testamenten vormen steeds vaker een belangrijke vorm van inkomsten voor goede doelen in België. Hoewel deze trend actief wordt waargenomen door organisaties is hier cijfermatig weinig inzicht in. Vanuit die vastgestelde nood naar diepere inzichten rond de groei van inkomsten uit testamenten voor de Belgische non-profitsector, is HOGENT in 2016 gestart met het in kaart brengen van schenkingen via testamenten aan goede doelen in opdracht van testament.be.
Verder zijn we ook gaan onderzoeken hoe non-profitorganisaties hierbij te werk gaan om hun goed doel te laten opnemen in een testament (hoe communiceren ze hierover bij erflaters, welke problemen ondervinden ze hier bij de afhandeling bijvoorbeeld van een schenking uit een testament, hoe gebeurt de opvolging, …). Daarnaast bevragen we de organisaties ook over het profiel van de erflater.
Centrale vraag: Hoe evolueren de inkomsten uit legaten (2010-2022) voor Belgische non-profitorganisaties?
- Hoe groot zijn de totale inkomsten uit legaten voor non-profitorganisaties in 2022?
- Hoe groot zijn de totale inkomsten uit duolegaten voor non-profitorganisaties in 2022?
- Hoeveel legaten ontvingen de non-profitorganisaties in 2022?
- Hoeveel duolegaten ontvingen de non-profitorganisaties in 2022?
- Hoe evolueren de totale inkomsten uit legaten en duolegaten voor non-profitorganisaties in de periode 2010-2022?
- Hoe evolueren het aantal legaten en duolegaten die de non-profitorganisaties ontvingen in de periode 2010-2022?
In de pers.
- Gezondheidszorg in de lift bij opnemen van goed doel in testament.
(september 2023)
- Minder goede doelen ontvangen legaten, maar ze krijgen meer →
(september 2022)
- Goede doelen erven steeds meer van vaak onbekende gulle schenkers →
(september 2021)
- Goede doelen worden steeds vaker in testament opgenomen →
(februari 2020)
De legatenbarometer is een project van het Research Centre for Sustainable Organizations van HOGENT in opdracht van testament.be.
Downloads
Contact
Zelf deelnemen?
Ontvang je legaten en wil je als organisatie ook deelnemen aan de volgende legatenbarometer? Neem dan contact op met annsophie.bouckaert@hogent.be. Hartelijk dank!
Navorming fondsenwerving 2022
Staat fondsenwerving in jouw organisatie nog in de kinderschoenen en wil je weten hoe dit aan te pakken? Schrijf je in voor onze navorming fondsenwerving 2022.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Fondsenwerving
Non-profitorganisaties spelen een vitale rol in de Belgische maatschappij. Anders dan commerciële bedrijven, die inkomsten genereren uit economische activiteiten, zijn …Particuliere fondsenwerving (basisvorming)
In deze vorming krijg je alle nodige kennis om een eerste fondsenwervingsplan op te stellen. Via theorie, kennisdeling en praktische voorbeelden op maat van startende fondsenwervende organisaties …
Research Centre for Sustainable Organizations
Moving towards sustainable organizations. Het Research Centre for Sustainable Organizations focust op het maximaliseren van duurzame waardecreatie door organisaties. Via interdisciplinair, …Advies bij fondsenwervingsstrategie
Advies nodig om je strategie rond fondsenwerving te optimaliseren of te starten? We helpen je graag met een eerste gratis adviesgesprek en bieden ook consultancy op langere termijn. Vraag je je …Persona
Het geefonderzoek van HOGENT leidde tot één algemene en vijf specifiekere persona’s gelinkt aan bepaalde sectoren. Ze geven handvaten om je communicatie meer op maat te …