Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
+32 (0)9 243 20 01
fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
+32 (0)9 243 27 00
fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
+32 (0)9 243 22 00
fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
+32 (0)9 267 01 00
www.hogent.be/arts
schoolofarts@hogent.be

Sociale media

NIEUWS

Resultaten onderzoek fondsenwerving gepubliceerd

Resultaten onderzoek fondsenwerving gepubliceerd

Wist je dat 74% van de jongvolwassen schenkers sneller geld schenkt aan een goed doel als het duidelijk is hoeveel geld er nodig is en waarvoor het gebruikt zal worden? En dat maar 13% gelooft dat een organisatie er nadeel van ondervindt wanneer ze hun donatie stopzetten? Dit en nog veel meer kan je vinden in het nieuwe onderzoeksrapport van de HoGent over fondsenwerving...


Wat?! - WoooW!

Wat?! - WoooW!

Kan je kanker behandelen met geluid? Hoe gevaarlijk is een USB-stick die je vindt op straat? Bestaan er honden met epilepsie? Waar komt de vis op je bord vandaan? Hoe feestten mensen in de middeleeuwen? 

Ontdek het op zondag 26 november 2017 op Wooow, een gratis en wonderlijk Wetenschapsfestival in het MIAT in Gent.


Een nieuw seizoen wetenschapscafés

Een nieuw seizoen wetenschapscafés

Wetenschap en cafés, het is een ongewone combinatie. Maar wel één die werkt, zo weten wij ondertussen. Geen aula, geen monoloog, geen overdonderende presentaties, geen klassiek debat, geen academische sfeer maar wel wetenschappers die gemoedelijk vertellen over hun werk en passie. Zowel zachte als harde wetenschappen komen aan bod.

Een nieuw academiejaar betekent ook een nieuw seizoen wetenschapscafés in Gent, Kortrijk en Brugge! 


Duurzaam ontwerpen van Groene Ruimten

Duurzaam ontwerpen van Groene Ruimten

Op donderdag 26 oktober wordt het vademecum ‘Duurzaam ontwerpen van groene ruimten’ voorgesteld. De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen ontwerpbureau Fris in het Landschap, Erasmushogeschool en de HoGent. De onderzoekseenheid Landschapsarchitectuur van de HoGent nam de coördinatie van het project op zich.

 


Succesvol HoGent-seminarie over nieuwe psychoactieve stoffen

Succesvol HoGent-seminarie over nieuwe psychoactieve stoffen

Op 22 september 2017 pakte de HoGent uit met een internationaal seminarie rond Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Collega’s Tina Van Havere en Anton Van Dijck (vakgroep Orthopedagogiek) stelden er het BELSPO-onderzoeksproject ‘Understanding new psychoactive substance use in Belgium from a health perspective’ of kortweg ‘NPS-care’ voor, een project dat met dit seminarie een vliegende start nam.


HoGent draagt zorg voor brussen

HoGent draagt zorg voor brussen

Brussen zijn broers of zussen van een persoon met een ondersteuningsnood. Leen Poppe en Hanne Vandenbussche, onderzoekers aan de faculteit Mens en Welzijn, vakgroep Orthopedagogiek, ontwikkelden tijdens hun onderzoek een website die als doel heeft hulpverleners, gezondheidsmedewerkers, en andere ondersteuningsfiguren van brussen concrete handvatten aan te bieden in het ondersteunen van brussen. 


Nieuwe lichting projecten

Nieuwe lichting projecten

Hoe kunnen we bladluizen op bomen beheersen m.b.v. natuurlijke vijanden? Wat is het belang van social capital voor sociaal ondernemers? En met welke interventies kunnen het leven met HIV/AIDS in Oegandese schoolgemeenschappen ondersteunen?

Het huidige academiejaar is nog niet helemaal afgerond en er staat al een nieuwe lichting onderzoeksprojecten voor de deur. Volgend academiejaar starten 6 PWO-focusprojecten en 3 mutlidisciplinaire PWO-projecten. Als kers op de taart zijn ook drie TETRA-projecten van de HoGent goedgekeurd voor financiering.

Vanaf september ongetwijfeld meer nieuws over deze projecten maar de korte inhoud kan je alvast hier bekijken.


Integrale zorg in de Gentse wijkgezondheidscentra

Integrale zorg in de Gentse wijkgezondheidscentra

De uitdagingen voor de Vlaamse zorgverlening zijn niet de minste: complexere zorgvragen, verwevenheid van gezondheidsproblemen en sociale problemen, vergrijzing, de toenemende gezondheidskloof tussen arm en rijk,... De huidige zorgorganisatie lijkt niet langer afgestemd op deze nieuwe en complexere zorgvragen.

De onderzoekers van het project 'Integrale zorgverlening op de eerste lijn. Onderzoek naar de interdisciplinaire aanpak van sociale problemen in de wijkgezondheidscentra tegen de achtergrond van de vermaatschappelijking van de zorg', gaan op zoek naar antwoorden voor deze nieuwe uitdagingen.


HoGent gaat voor kritische studenten

HoGent gaat voor kritische studenten

Studenten worden via het internet en de sociale media overladen met informatie die snel de wereld rondgaat. Meer dan vroeger moeten ze zelf oordelen over kwaliteit en juistheid ervan. Bovendien volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar steeds sneller op. Om in onze vlug evoluerende, complexe samenleving het kaf van het koren te scheiden, is een onderzoekende en probleemoplossende houding onmisbaar. Studenten van de 21ste eeuw hebben daarom goede kritische vaardigheden en onderzoekscompetenties nodig.


"Ontwikkelen van de markt grootste uitdaging biobased economy"

"Ontwikkelen van de markt grootste uitdaging biobased economy"

"De échte ontwikkeling van de biobased wordt in grote mate belemmerd door de gevestigde belangen in het bedrijfsleven en de industrie". Dat zei emeritus hoogleraar Johan Sanders vrijdag in Hasselt. Hij ziet het als de taak van de overheid om het voortouw te nemen in een gezamelijke visieontwikkeling met onderwijs en bedrijfsleven. Het onderwijs moet daarbij zorgen voor de 'injectie' van nieuwe kennis en een nieuwe, sector-overstijgende manier van denken. Sanders sprak tijdens de startconferentie van het project Grenzeloos Biobased Onderwijs, waarin veertien Vlaamse en Nederlandse partijen de handen ineen slaan om een impuls te geven aan de Biobased Economy in de grensregio.