Foto Borstprotheses voor Ecuador

Borstprotheses voor Ecuador.

B

Borstprotheses voor Ecuador.

Christine Van der heyden (foto), lector biochemie en onderzoeker aan het Onderzoekscentrum Health and Water Technology, trekt op 7 februari in het kader van haar onderzoeksprojecten naar Ecuador en wil die trip aangrijpen om een hulpactie op touw te zetten: ze wil vertrekken met zo veel mogelijk borstprotheses en prothese-bh’s. En dat heeft dan weer alles met haar eigen nare ervaringen in 2021 te maken.

Voor Christine was 2021 immers niet meteen een jaar om met plezier op terug te blikken: op 15 juni werd borstkanker vastgesteld, wat amper twee weken later leidde tot de amputatie haar linkerborst. Binnenkort, op 15 maart, volgt de borstreconstructie. Van dan af behoort het gebruik van protheses voor haar tot het verleden.

En dat bracht haar op een idee: “Ik realiseerde me dat ik enkele protheses in de kast liggen heb waar ik na mijn operatie niets meer kan mee doen. Ook patiënten die geen reconstructie hebben, krijgen tweejaarlijks een prothese, ook al is de vorige nog goed bruikbaar. Dat maakt dat veel protheses in kasten blijven liggen, terwijl ze wel nog van nut kunnen zijn.”

Eén winkel

Christine werkt al jarenlang samen met verschillende onderzoeksinstellingen in Ecuador. In het Amazonebekken werkt ze onder meer mee aan een project om de ecosystemen in de rivieren in kaart te brengen en zo beter te beschermen. Door die samenwerking en vele contacten heeft ze een grote affiniteit opgebouwd met het land en de bevolking ervan.

“Ik ben op zoek naar mensen die hun postoperatieve prothese, externe niet-klevende silicone prothese, sportprothese, prothese-bh’s,... willen doneren. Hoe meer, hoe liever.”

En voor die bevolking wil ze nu iets doen: op basis van eigen opzoekwerk stelde ze vast dat er in Quito, de hoofdstad van Ecuador, slechts één winkel is waar men externe silicone borstprotheses kan kopen. “De prijs ken ik niet, maar ik vermoed dat ze lang niet voor iedereen betaalbaar zijn. Laat staan voor de 'indígena', de originele bevolking van de Amazone en Andes”, vreest Christine. Zo kwam ze op het idee om gebruikte, maar nog zeer degelijke protheses van bij ons een tweede leven te geven in Ecuador, zodat de patiënten daar na borstamputatie ook kunnen geholpen worden. “Het gaat daarbij niet alleen over de prothese op zich, maar ook over het mentale welbevinden van de patiënt. Het effect van een prothese op het zelfvertrouwen is immers zeer groot”, verduidelijkt Christine, die dit persoonlijk ervaren heeft.

Tijdens haar verblijf in Ecuador in februari heeft ze alvast een overleg gepland met mensen uit de medische sector in Ibarra (Andes) om na te gaan hoe de protheses het meest efficiënt bij de patiënt terecht komen. Daarbij moet er ook worden over gewaakt worden dat er geen zwarte markt ontstaat.

Enkele van haar Ecuadoriaanse vrienden gingen ter plaatse al op prospectie. “Ik kreeg deze week al het bericht dat de Rotary in Tena (Amazone) een avond wil organiseren om de protheses te verdelen onder patiënten die daar nood aan hebben. Dit gaat dus een pak sneller dan ik had gedacht”, zegt Christine hoopvol.

Oproep

Voor haar vertrek naar Ecuador rest echter niet veel tijd meer om voldoende protheses te verzamelen. Zelf kent Christine één bandagiste die protheses voor haar bijhoudt, maar wellicht levert dat tegen de afreisdatum van 7 februari slechts een beperkt aantal protheses op. “En elke prothese - ook de postoperatieve - telt”, benadrukt ze.

Daarom doet ze een oproep: “Ik ben op zoek naar mensen die hun postoperatieve prothese, externe niet-klevende silicone prothese, sportprothese, prothese-bh’s,... willen doneren. Hoe meer, hoe liever.”

Hoe dan ook blijven de protheses ook welkom na het verblijf in Ecuador. Het gaat voor Christine immers niet zomaar over een eenmalige actie: “Het is mijn bedoeling om iets uit te bouwen op lange termijn en er een organisatiestructuur rond te creëren.”

Intussen heeft ze ook al een actiepagina op Pink Ribbon. Kan je Christine helpen of heb je nog vragen? Je kan haar contacteren via borstprothesesvoorEcuador@gmail.com.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

REEKS IMPACT: "Onderzoek is een leerproces, ook voor ervaren onderzoekers"

In de derde aflevering van de reeks IMPACT gaat de aandacht naar het onderzoekscentrum Health and Water Technology. We spreken daarover met coördinator Els Van Mechelen. Haar vakgebied is geen …

Kanker: ook voor studenten niet ver van het bed

Op donderdag 21 oktober, de Dag Tegen Kanker, lieten HOGENT en de studentenraad Revolte zich niet onbetuigd. De studenten deelden gele lintjes en affiches met slogans uit, verkochten koeken en …

Bachelor in de chemie

In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en …

Verkort traject chemie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma chemie behalen.

Publicatiedatum: 19/01/2022