Lekkers op School: hoe beïnvloedt gezonde voeding de ontwikkeling van kleuters?
Onderzoeksproject Lekkers op School wil het probleem van de lege brooddozen aanpakken en de impact onderzoeken van gezonde en duurzame voeding op de ontwikkeling van jonge kinderen. Meer dan 650 kleuters uit 8 scholen krijgen daartoe gedurende drie jaar vier dagen per week een gratis of goedkopere maaltijd. Het onderzoek kwam er op vraag van stad Gent en is een samenwerking tussen HOGENT en KULeuven.
“Gezonde voeding op school staat hoog op de agenda. In vele gemeenten worden daar initiatieven rond genomen. Toch is in Vlaanderen nog maar weinig onderzoek gedaan naar de impact van gezonde voeding op de ontwikkeling van de leerling, en al zeker niet binnen het kleuteronderwijs”, schetst Celine Mertens, die samen met Katrien De Maegd vanuit HOGENT bij het onderzoek betrokken is.
Het onderzoek peilt onder meer naar randeffecten van gezonde voeding op school: zijn kinderen vaker aanwezig? Zijn ze beter geconcentreerd? Is een sensibiliserend effect bij ouders rond gezonde voeding? Welke beleidsmaatregelen kunnen op basis van het onderzoek geadviseerd worden? Op dergelijke vragen willen de onderzoekers tegen eind 2023 antwoorden kunnen formuleren en op basis daarvan beleidsadviezen uitwerken.
Sociaaleconomische status
Het bijzondere aan het onderzoeksproject Lekkers Op School is dat de vraag vanuit stad Gent, meer bepaald OCMW Gent en Onderwijscentrum Gent, kwam. De maaltijden die in de 8 betrokken scholen worden aangeboden, worden gefinancierd door die twee Gentse beleidsinstanties. Die hebben 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het project.
De selectie van de scholen gebeurde in overleg met de betrokken projectpartners. Daarbij werd rekening gehouden met een evenredige vertegenwoordiging van de onderwijsnetten en voldoende variatie in grootte van de scholen. Maar alle deelnemende scholen hebben wel gemeen dat ze een hoger percentage leerlingen aantrekken met een kwetsbare sociaaleconomische status.
Dat weerspiegelt zich ook op het vlak van eten: het is niet uitzonderlijk dat kinderen er geen of slechts een beperkt lunchpakket meebrengen naar school, waarvan het gezondheidsgehalte vaak te wensen overlaat. Stad Gent wil daar via het onderzoeksproject meer inzicht in krijgen en ongelijkheden wegwerken.
Geen geïsoleerd moment
“Maar een gratis maaltijd alleen volstaat niet om impact te realiseren. Daar is uiteraard ook sensibilisering voor nodig bij zowel school als ouders”, zegt Celine Mertens. Katrien De Maegd vult aan: “Het gaat bijvoorbeeld evenzeer over de pedagogische en didactische aspecten van eten: je kan het thema in de klas aan bod laten komen en ook de maaltijd zelf kan geïntegreerd worden in het onderwijsactiviteiten in plaats van het als een geïsoleerd moment, los van de lessen, te beschouwen.”
Het project heeft ook voor de lerarenopleiding een meerwaarde: “We hebben al studenten kleuter- en lager onderwijs betrokken door hen in bepaalde scholen te laten observeren tijdens maaltijden. Met hun observatiefiches leveren ze een waardevolle bijdrage aan het onderzoek”, legt Katrien De Maegd uit.
Zo sluiten onderwijs en onderzoek naadloos bij elkaar aan en doen de HOGENT-studenten extra ervaring op in en inzichten over hun latere werkcontext, waar ze hun leerlingen alvast boeiende dingen kunnen vertellen over het belang van een gezond gevulde brooddoos.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Dan is de bachelor kleuteronderwijs (3 jaar) geknipt voor jou.Verkort traject kleuteronderwijs
Heb je al diploma behaald in het hoger onderwijs? Word leerkracht kleuteronderwijs via een verkort traject van 1,5 tot 2 jaar.Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.Publicatiedatum: 02/06/2022