In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in volgende wetenschappelijke en biomedische vakken:
Tijdens de lessen anatomie en fysiologie ontleden we de werking van een gezond lichaam. Ook voedselveiligheid nemen we uitgebreid onder de loep. In de voedingsgerichte vakken besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving.
In de voedingsgerichte vakken besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving. En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek. Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.
In de vakken biochemie, pathologie (of ziekteleer) en farmacologie bestuderen we voeding in relatie tot ziekte. De focus ligt hier op ‘evidence based’ diëtetiek en gedragsbeïnvloeding. Ook hier koppelen we de theorie aan de praktijk door middel van oefeningen en practica. Voorts verwerf je meer inzicht in de cateringsector waar je meteen ook je eerste stage loopt.
Ten slotte leer je concreet voedings- en dieetadvies verstrekken, zowel op individueel als op groepsniveau. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijkoefeningen, rollenspellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven.
“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”
Lotte Mijle
oud-student
“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”
Lotte Mijle
oud-student
Je ben een deskundige die instaat voor de voedingszorg van gezonde en van zieke mensen. Je bent een expert als voedingsdeskundige (niet erkend, geen gezondheidszorgberoep) en diëtist (paramedisch beroep). Een dieet is namelijk een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen en uitgewerkt wordt voor een individu, de patiënt, op voorschrift van de arts die hem behandelt. Het dieet maakt deel uit van de behandeling. Als diëtist vertaal je het dieetvoorschrift van de arts in voedingsmiddelen, recepten en menu's op maat van je patiënt.
Je motiveert en ondersteunt de patiënt die een dieet volgt. De diëtist is een voedingsdeskundige met een door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu erkende kwalificatie. Deze erkenning garandeert een kwaliteitsvolle hulpverlening.
Je verstrekt advies over de samenstelling van een evenwichtige, duurzame voeding en de hygiënische voedselbereiding zowel aan individuen als in de gemeenschapsrestauratie, en zowel in de preventie, in de gezondheidszorg als in het bedrijfsleven (profit). De diëtist werkt zelfstandig of in dienstverband, heel vaak in een multidisciplinair team met medici, andere paramedici en gezondheidswerkers.
Je verstrekt advies over de samenstelling van een evenwichtige, duurzame voeding en de hygiënische voedselbereiding zowel aan individuen als in de gemeenschapsrestauratie, en zowel in de preventie, in de gezondheidszorg als in het bedrijfsleven (profit). De diëtist werkt zelfstandig of in dienstverband, heel vaak in een multidisciplinair team met medici, andere paramedici en gezondheidswerkers.
In het tweede jaar loop je stage in een grootkeuken. Zo krijg je inzicht in alle facetten van de catering.
In het derde jaar volg je een kijkstage in een geriatrische of pediatrische setting. Je mag eveneens twee keer vijf weken stage lopen: in een gezondheidszorginstelling en in een ander type organisatie. Daarnaast loop je in het afstudeerjaar nog eens vijf weken stage om eigen onderzoek uit te voeren voor je bachelorproef. Dat maakt de overstap naar het beroepsleven heel wat gemakkelijker.
Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius.
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
nele.callewaert@hogent.be
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Dat de stagecoördinator je stageplaats vastlegt.
Dat je als student voedings- en dieetkunde sowieso stage loopt in een ziekenhuis.
Dat je tijdens de onthaaldagen een opfrissingscursus chemie of (para)medisch rekenen kan volgen.
Dat kennis van het Engels een absolute troef is.
Dat je ook in februari kan instappen (je studieduur wordt dan met minstens één semester verlengd).