- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
Starten op eigen niveau en vanuit eigen sterktes.
Bij de start van de opleiding test je jouw niveau op vlak van chemie en de basisbeginselen van het koken. Zo kan je de lessenreeks optimaal starten. Binnen de opleiding krijg je begeleiding via intervisies en monitoraat en door een evenwichtige mix van offline en online lessen. De opleiding voedt jou in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo kan je zelfstandig groeien en werken.
Eerste jaar
In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Volgende wetenschappelijke opleidingsonderdelen vormen de basis:
- Chemie
- Voedingswetenschappen: microbiologie
- Levensmiddelen- en verpakkingsleer
- Biologie van de mens
- Voedingsleer: m.i.v. anamnese
Tijdens de lessen voedingsleer m.i.v. anamnese gaan we na wat de voedingsgewoontes of voedingskeuzes van je cliënt kunnen zijn door gerichte vragen te leren stellen.
In de voedingsgerichte opleidingsonderdelen besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving.
Je start ook meteen met het inoefenen van basisgespreksvaardigheden om een gesprek te kunnen leiden. En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek.
Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.
Tweede jaar
Je leert hoe je voedings- en dieetadvies geeft om de gezondheid van de patiënt/cliënt in stand te houden of te verbeteren. Je leert constructief en op een respectvolle manier werken in team. Deze inhouden worden verder vertaald en toegepast in coaching en consultatie en binnen evidence-based diëtetiek. Voorts heb je al een eerste uitgebreide werkveldervaring (waaronder stage) binnen het voedingsdeskundige werkveld waaronder scholen, preventie en bedrijven.
Derde jaar
Je leert patiënten met complexe aandoeningen motiveren en professioneel begeleiden naar de nodige voedings- en dieetaanpassingen. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijkoefeningen, rollenspellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven. Je leert een interdisciplinair netwerk op te bouwen, ermee samen te werken en kritische discussies/meningen te vormen rond relevante maatschappelijke topics. Je verrijkt je traject met een keuzepakket waarin je een thema verdiept of verbreedt.
"Ik had geen wetenschappelijke basis, maar ik heb me 200% ingezet en het is tot nu toe allemaal gelukt."
Bauke De Wetter
student
Hoor het 's van een ander!
“De combinatie van voeding, het menselijk lichaam en mensen helpen vond ik ontzettend boeiend. Het idee om te begrijpen hoe voeding ons lichaam beïnvloedt en dat te vertalen naar advies op maat, sprak me enorm aan. Daarnaast heb ik ontdekt dat je als diëtiste nooit stopt met leren en evolueren. Voeding en gezondheid staan nooit stil. Je blijft groeien, nieuwe inzichten ontdekken en je vaardigheden verder ontwikkelen. Durven uitdagingen aangaan en jezelf blijven verbeteren, zijn waarden die ik voor altijd meeneem.”
Myne Wolkenfelt
oud-student
Hoor het 's van een ander!
“De combinatie van voeding, het menselijk lichaam en mensen helpen vond ik ontzettend boeiend. Het idee om te begrijpen hoe voeding ons lichaam beïnvloedt en dat te vertalen naar advies op maat, sprak me enorm aan. Daarnaast heb ik ontdekt dat je als diëtiste nooit stopt met leren en evolueren. Voeding en gezondheid staan nooit stil. Je blijft groeien, nieuwe inzichten ontdekken en je vaardigheden verder ontwikkelen. Durven uitdagingen aangaan en jezelf blijven verbeteren, zijn waarden die ik voor altijd meeneem.”
Myne Wolkenfelt
oud-student
Binnen de opleiding worden de onderwijsaanpak en het opleidingsprogramma in co-creatie vormgegeven.
Onze lectoren die bijna allemaal actief zijn als voedingsdeskundige of diëtist in het werkveld, het ruime en zeer diverse werkveld zelf, de afgestudeerden uit de opleiding, (onderzoeks)partners EN jij als student houden het opleidingsprogramma future proof. Je hebt als student een belangrijke stem in dit geheel.
Het finale doel is jullie te voeden, te laten experimenteren en jullie te mogen zien groeien tot professionele voedingsdeskundigen of diëtisten en authentieke personen met een open mindset, met goesting en inspiratie om verder te groeien.
Het opleidingsprogramma biedt een stevige basis (o.a. chemie, microbiologie, biologie van de mens) en biomedische wetenschappen om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam, de samenstelling en productie van voedingsmiddelen en hun rol binnen gezondheid en ziekte. Daarbij zal theorie systematisch gecombineerd worden met het toepassen en integreren in oefeningen en praktische vaardigheden. Deze basis is nodig om verder te kunnen naar een holistische kijk te ontwikkelen op de klinische praktijk.
Je leert er de wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en vele ongekende, complexe klinische casussen te managen. Maar geen gedragsverandering zonder een persoonlijke en motiverende aanpak. Gesprekstechnieken, rollenspelen, intervisie en stage zullen je hierbij helpen.
Match ik met deze opleiding?
Wetenschappen wekt je interesse en je wil je verder verdiepen in voeding en mens.
Het individueel verhaal van mensen boeit jou en je gaat graag in dialoog.
Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.
Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.
Tijdens je vrije tijd pluis je graag uit wat de laatste nieuwe en correcte wetenschappelijke info is wat betreft voeding en gezondheid.
Mensen motiveren is voor jou kinderspel.
Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.
Eerste jaar
In het eerste jaar krijg je de unieke kans om al via drie doedagen kennis te maken met voeding in de maatschappij.
Tweede jaar
In het tweede jaar loop je vier weken stage binnen het werkveld van de voedingsdeskundige waar rond voeding gewerkt wordt. Vervolgens zijn er drie doedagen in voeding- en maatschappijspecifieke doelgroepen en een gezondheidsbevorderend project in samenwerking met het werkveld.
Derde jaar
In het derde jaar volg je in het eerste semester een stage in alle facetten van de catering. In het tweede semester loop je enkele dagen stage als voorbereiding op je bachelorproef. Je mag eveneens twaalf weken op stage waarvan een gegarandeerd deel in een klinische setting.
Verleg je grenzen.
Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Een stage of een korte summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden in het afstudeerjaar. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Wat na je diploma?
Werken
Zowel in de non-profitsector als de profitsector kun je er als voedingsdeskundige of diëtist aan de slag.
Enkele opties:
- klinisch: als ziekenhuisdiëtist of poliklinisch diëtist, zelfstandige of diëtist aan huis
- food service: bij cateringbedrijven, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen
- preventief: bij mutualiteiten, thuiszorg, Kind en Gezin en andere organisaties voor preventieve gezondheidszorg
- andere: bij de overheid zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de voedingsindustrie of -distributiesector, wetenschappelijk onderzoek, dieetwinkels
Verder studeren
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vervolgopleidingen:
- postgraduaat eetstoornissen
- postgraduaat nefrologische diëtetiek
- postgraduaat oncologische diëtetiek
- postgraduaat diabeteseducator
"Ik heb er altijd van gedroomd om in de sport te werken. Ik kan echt zeggen dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt."
Stephanie Scheirlynck, oud-student en topsportdiëtiste
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
sofie.matthys@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure met voorbeeldlessenrooster downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
FAQ's →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Nefrologische diëtetiek
Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorgaspecten bij …
Oncologische diëtetiek
Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …
Diabeteseducator
Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …
Voedingstechnologie
Voedingstechnologie is een afstudeerrichting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedingsprocessen. Van productie- en …
Eetstoornissen
Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multidisciplinaire, praktijkgerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …