- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
De voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in verscheidene wetenschappelijke en biomedische vakken.
Tijdens de onthaaldagen kan je een opfrissingscursus chemie of (para)medisch rekenen volgen.
Eerste jaar
In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in volgende wetenschappelijke en biomedische vakken:
- levensmiddelenleer
- levensmiddelenchemie
- biologie en microbiologie
- anatomie en fysiologie
Tijdens de lessen anatomie en fysiologie ontleden we de werking van een gezond lichaam. Ook voedselveiligheid nemen we uitgebreid onder de loep.
In de voedingsgerichte opleidingsonderdelen besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving.
En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek.
Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.
Tweede jaar
In de opleidingsonderdelen biochemie, pathologie (of ziekteleer) en farmacologie bestuderen we voeding in relatie tot ziekte. Deze inhouden worden verder vertaald en toegepast in ‘evidence based’ diëtetiek en gedragsbeïnvloeding, diëtetische levensmiddelenleer, verder start ook het inoefenen van gesprekstechnieken. Voorts verwerf je meer inzicht in de cateringsector waar je meteen ook je eerste stage loopt.
Derde jaar
Je leert patiënten motiveren en begeleiden naar de nodige voedings- en dieetaanpassingen. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijkoefeningen, rollenspellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven.

"Toen ik zag dat de richting redelijk wetenschappelijk was, kreeg ik toch wat schrik. Ik had namelijk geen wetenschappelijke basis, maar ik heb me 200% ingezet en het is tot nu toe allemaal gelukt."
Bauke De Wetter
student

Hoor het 's van een ander!
“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”
Lotte Mijle
oud-student
Hoor het 's van een ander!
“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”
Lotte Mijle
oud-student
Binnen de opleiding worden de onderwijsaanpak en het opleidingsprogramma in co-creatie vormgegeven.
Onze lectoren die bijna allemaal actief zijn als voedingsdeskundige of diëtist in het werkveld, het ruime en zeer diverse werkveld zelf, de afgestudeerden uit de opleiding, (onderzoeks)partners EN jij als student houden het opleidingsprogramma future proof. Je hebt als student een belangrijke stem in dit geheel. Het finale doel is jullie te voeden, te laten experimenteren en jullie te mogen zien groeien tot professionele voedingsdeskundigen of diëtisten en authentieke personen met een open mindset, met goesting en inspiratie om verder te groeien.
Het opleidingsprogramma biedt een stevige basis natuur- en biomedische wetenschappen om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam, de samenstelling en productie van voedingsmiddelen en hun rol binnen gezondheid en ziekte. Daarbij zal theorie systematisch gecombineerd worden met het toepassen en integreren in oefeningen en praktische vaardigheden. Deze basis is nodig om verder te kunnen naar en een holistische kijk te ontwikkelen op de klinische praktijk. Je leert er de wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en vele ongekende, complexe klinische casussen te managen. Maar geen gedragsverandering zonder een persoonlijke en motiverende aanpak. Gesprekstechnieken, rollenspelen, intervisie en stage zullen je hierbij helpen.
De hele opleiding is doorspekt met internationale en interculturele toetsen en uitdagingen om je kritische onderzoeksmentaliteit te versterken.
Match ik met deze opleiding?
Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af. Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke wetenschappelijke basis.
Het individueel verhaal van mensen boeit jou!
Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.
Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.
Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.
Mensen op motiveren is voor jou kinderspel.
Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.
Tweede jaar
In het tweede jaar loop je stage in een grootkeuken. Zo krijg je inzicht in alle facetten van de catering.
Derde jaar
In het derde jaar volg je een kijkstage in een geriatrische of pediatrische setting. Je mag eveneens een semester stage lopen in een gezondheidszorginstelling en in een ander type organisatie. Dit wordt ondersteund met intervisiesessies en het verder inoefenen van consultatietechnieken.
In dat semester loop je in het afstudeerjaar nog eens stage om je eigen onderzoek uit te voeren voor je bachelorproef. Dat maakt de overstap naar het beroepsleven heel wat gemakkelijker.
Maak kennis met
minder bekende ziektes.
Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
nele.callewaert@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Nefrologische diëtetiek
Het postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorgaspecten bij personen …
Oncologische diëtetiek
Het postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, zowel in de …
Diabeteseducator
Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …
Voedingstechnologie
Voedingstechnologie is een afstudeerrichting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedingsprocessen. Van productie- en …