Facebook Pixel Voedings- en dieetkunde - Hogeschool Gent
Foto Voedings- en dieetkunde

Voedings- en dieetkunde.

V

Voedings- en dieetkunde.

De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.

Tijdens de onthaal­dagen kan je een opfrissings­cursus chemie of (para)medisch rekenen volgen.

Starten op eigen niveau.

Bij het begin van de opleiding toetsen we het niveau van elke startende student. Op die manier zetten we voor elke student een persoonlijk leer­doel uit. Hierdoor zorgen we dat we hen onder­steuning bieden bij vakken zoals chemie. En hier­door kan elke student de opleiding aan­vatten op eigen niveau. De studenten worden begeleid via inter­visies en monitoraat en door een even­wichtige mix van offline en online lessen. Zo leren de studenten om op een zelf­standige manier te groeien en te werken.

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaats­vinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedings­processen komen uitgebreid aan bod in volgende weten­schappelijke opleidings­onderdelen:

  • Biologie van de mens
  • Voedingsleer: m.i.v. anamnese
  • Voedingswetenschappen: chemie
  • Voedingswetenschappen: microbiologie
  • Levensmiddelen- en verpakkingsleer

Tijdens de lessen voedings­leer m.i.v. anamnese gaan we na wat de voedings­gewoontes of voedings­keuzes van je cliënt kunnen zijn door gerichte vragen te leren stellen.

In de voedings­gerichte opleidings­onderdelen besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keuken­technologie, receptuur en wetgeving.

En tot slot maken we je wegwijs in het weten­schappelijk (voedings)onderzoek.
Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.

Tweede jaar

Je leert hoe je voedings- en dieet­advies geeft om de gezondheid van de patiënt/cliënt in stand te houden of te verbeteren. Je leert constructief en op een respect­volle manier werken in team. Deze inhouden worden verder vertaald en toegepast in coaching en consultatie en binnen evidence-based diëtetiek. Voorts heb je al een eerste uitgebreide werkveldervaring (waaronder stage) binnen het voedings­deskundige werkveld waaronder scholen, preventie en bedrijven.

Derde jaar

Je leert patiënten met complexe aandoeningen motiveren en professioneel begeleiden naar de nodige voedings- en dieet­aanpassingen. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijk­oefeningen, rollen­spellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroeps­leven. Je leert een inter­disciplinair netwerk op te bouwen, ermee samen te werken en kritische discussies/meningen te vormen rond relevante maatschappelijke topics. Je verrijkt je traject met een keuzepakket waarin je een thema verdiept of verbreedt.

Cursussen inkijken

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
"Toen ik zag dat de richting redelijk wetenschappelijk was, kreeg ik toch wat schrik. Ik had namelijk geen weten­schappelijke basis, maar ik heb me 200% ingezet en het is tot nu toe allemaal gelukt."

Bauke De Wetter
student

profielfoto Bauke De Wetter

Bauke

Oud-student

Chat met Bauke

Hoor het 's van een ander!

“Voor het menselijk lichaam en (gezonde) voeding, heb ik altijd interesse gehad. Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedingsthema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste. Ik ben me nu aan het volmaken als oncologisch diëtiste en docent.”

Lotte Mijle
oud-student

Hoor het 's van een ander!

“Voor het menselijk lichaam en (gezonde) voeding, heb ik altijd interesse gehad. Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedingsthema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste. Ik ben me nu aan het volmaken als oncologisch diëtiste en docent.”

Lotte Mijle
oud-student

Binnen de opleiding worden de onderwijs­aanpak en het opleidings­programma in cocreatie vormgegeven.

Onze lectoren die bijna allemaal actief zijn als voedings­deskundige of diëtist in het werk­veld, het ruime en zeer diverse werkveld zelf, de afgestudeerden uit de opleiding, (onderzoeks)partners EN jij als student houden het opleidings­programma future proof. Je hebt als student een belangrijke stem in dit geheel.

Het finale doel is jullie te voeden, te laten experimenteren en jullie te mogen zien groeien tot professionele voedings­deskundigen of diëtisten en authentieke personen met een open mindset, met goesting en inspiratie om verder te groeien.

Het opleidings­programma biedt een stevige basis natuur- en biomedische weten­schappen om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam, de samen­stelling en productie van voedings­middelen en hun rol binnen gezondheid en ziekte. Daarbij zal theorie systematisch gecombineerd worden met het toepassen en integreren in oefeningen en praktische vaardig­heden. Deze basis is nodig om verder te kunnen naar een holistische kijk te ontwikkelen op de klinische praktijk.

Je leert er de weten­schappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en vele ongekende, complexe klinische casussen te managen. Maar geen gedrags­verandering zonder een persoonlijke en motiverende aanpak. Gespreks­technieken, rollen­spelen, inter­visie en stage zullen je hierbij helpen.

 

Match ik met deze opleiding?

1

Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af. Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke weten­schappelijke basis.

2

Het individueel verhaal van mensen boeit jou!

3

Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.

4

Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.

5

Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.

6

Mensen op motiveren is voor jou kinderspel.

Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.

Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je de unieke kans om al via drie doe­dagen kennis te maken met voeding in de maatschappij.

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je vier weken stage binnen het werkveld van de voedings­deskundige waar rond voeding gewerkt wordt. Vervolgens zijn er vijf doe­dagen in voeding- en maatschappij­specifieke doelgroepen.

Derde jaar

In het derde jaar volg je in het eerste semester een stage in alle facetten van de catering. In het tweede semester loop je enkele dagen stage als voorbereiding op je bachelor­proef. Je mag even­eens twaalf weken waarvan een gegarandeerd deel in een klinische setting.

Maak kennis met minder bekende ziektes.

Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de inter­nationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partner­instellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summer­school binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijk­heden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelf­standig onder­nemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waarde­vol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

"Ik heb er altijd van gedroomd om in de sport te werken. Ik kan echt zeggen dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt."

Stephanie Scheirlynck, oud-student en topsport­diëtiste

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Nefrologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …

Oncologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Diabeteseducator

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …

Voedingstechnologie

Voedingstechnologie is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedings­processen. Van productie- en …

Verkort traject agro- en biotechnologie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Eetstoornissen

Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multi­disciplinaire, praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …