Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Voedings- en dieetkunde

Word expert


Je ben een deskundige die instaat voor de voedingszorg van gezonde en van zieke mensen. Je bent een expert als voedingsdeskundige (niet erkend, geen gezondheidszorgberoep) en diëtist (paramedisch beroep). Een dieet is namelijk een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen en uitgewerkt wordt voor een individu, de patiënt, op voorschrift van de arts die hem behandelt. Het dieet maakt deel uit van de behandeling. Als diëtist vertaal je het dieetvoorschrift van de arts in voedingsmiddelen, recepten en menu's op maat van je patiënt. Je motiveert en ondersteunt de patiënt die een dieet volgt.

De diëtist is een voedingsdeskundige met een door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu erkende kwalificatie. Deze erkenning garandeert een kwaliteitsvolle hulpverlening.

Je verstrekt advies over de samenstelling van een evenwichtige, duurzame voeding en de hygiënische voedselbereiding zowel aan individuen als in de gemeenschapsrestauratie, en zowel in de preventie, in de gezondheidszorg als in het bedrijfsleven (profit).

De diëtist werkt zelfstandig of in dienstverband, heel vaak in een multidisciplinair team met medici, andere paramedici en gezondheidswerkers.

Match ik met voedings- en dieetkunde?


  • Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af.
  • Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke wetenschappelijke basis.
  • Chemie? Microbiologie? Biomedische kennis? No problem. Laat maar komen!
  • Je hebt altijd een flesje water bij de hand.
  • Je maakt bewuste keuzes in de supermarkt.
  • Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft, fascineert je mateloos.
  • Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.
  • Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.
  • Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.
  • Vrienden omschrijven je als iemand die goed kan luisteren.
  • Mensen op hun gemak stellen is voor jou kinderspel.

Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.

Praktijk


Tweede jaar

In het tweede jaar loop je stage in een grootkeuken. Zo krijg je inzicht in alle facetten van de catering.

Derde jaar

In het derde jaar volg je een kijkstage in een geriatrische of pediatrische setting. Je mag eveneens twee keer vijf weken stage lopen: in een gezondheidszorginstelling en in een ander type organisatie.

Daarnaast loop je in het afstudeerjaar nog eens vijf weken stage om eigen onderzoek uit te voeren voor je bachelorproef. Dat maakt de overstap naar het beroepsleven heel wat gemakkelijker.

Internationale context

Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding, is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summer School binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijk een professionele ontwikkeling.

 

Wat na je diploma?


Werken

De voedingsbranche is een heel uitgebreide sector.
Zowel in de non-profitsector als de profitsector kun je er als voedingsdeskundige of diëtist aan de slag. Bijvoorbeeld:

  • Klinisch: als ziekenhuisdiëtist of poliklinisch diëtist, zelfstandig diëtist of diëtist aan huis
  • Food service: bij cateringbedrijven, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen
  • Preventief: bij mutualiteiten, thuiszorg, Kind en Gezin en andere organisaties voor preventieve gezondheidszorg
  • andere: bij de overheid zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de voedingsindustrie of -distributiesector, wetenschappelijk onderzoek, dieetwinkels
  • Als zelfstandig consultant
Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt verschillende mogelijkheden na je professionele bachelor voedings- en dieetkunde:

  • navormingen
  • postgraduaten
  • bachelor-na-bachelor zorgmanagement
  • bachelor in de agro- en biotechnologie opleidingstraject voedingstechnologie (via een verkort traject)

Ontdek de mogelijkheden

 

Wat je nog moeten weten


  1. Dat je ook in februari kan instappen (je studieduur wordt dan met minstens één semester verlengd).
  2. Dat de stagecoördinator je stageplaats vastlegt.
  3. Dat je als student voedings- en dieetkunde sowieso stage loopt in een ziekenhuis.
  4. Dat je deze opleiding niet kan volgen in avondonderwijs of afstandsonderwijs.
  5. Dat je tijdens de onthaaldagen een opfrissingscursus chemie of (para)medisch rekenen kan volgen.
  6. Dat kennis van het Engels een absolute troef is.
 
 
 

Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius.

 

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar mia.verschraegen@hogent.be.