Foto Voedings- en dieetkunde

Voedings- en dieetkunde.

V

De voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in verscheidene wetenschappelijke en biomedische vakken.

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in volgende wetenschappelijke en biomedische vakken:

 • toegepaste chemie
 • levensmiddelenchemie
 • biologie en microbiologie
 • levensmiddelenmicrobiologie
 • toegepaste fysica

Tijdens de lessen anatomie en fysiologie ontleden we de werking van een gezond lichaam. Ook voedselveiligheid nemen we uitgebreid onder de loep. In de voedingsgerichte vakken besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving.

In de voedingsgerichte vakken besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving. En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek. Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.

Tweede jaar

In de vakken biochemie, pathologie (of ziekteleer) en farmacologie bestuderen we voeding in relatie tot ziekte. De focus ligt hier op ‘evidence based’ diëtetiek en gedragsbeïnvloeding. Ook hier koppelen we de theorie aan de praktijk door middel van oefeningen en practica. Voorts verwerf je meer inzicht in de cateringsector waar je meteen ook je eerste stage loopt.

Derde jaar

Ten slotte leer je concreet voedings- en dieetadvies verstrekken, zowel op individueel als op groepsniveau. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijkoefeningen, rollenspellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven.

Hoor het 's van een ander!

“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema’s en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”

Lotte Mijle
oud-student

Je leert concreet voedings- en dieetadvies verstrekken,
zowel op
individueel
niveau als op groepsniveau.

Je ben een deskundige die instaat voor de voedingszorg van gezonde en van zieke mensen. Je bent een expert als voedingsdeskundige (niet erkend, geen gezondheidszorgberoep) en diëtist (paramedisch beroep). Een dieet is namelijk een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen en uitgewerkt wordt voor een individu, de patiënt, op voorschrift van de arts die hem behandelt. Het dieet maakt deel uit van de behandeling. Als diëtist vertaal je het dieetvoorschrift van de arts in voedingsmiddelen, recepten en menu's op maat van je patiënt.

Je motiveert en ondersteunt de patiënt die een dieet volgt. De diëtist is een voedings­deskundige met een door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu erkende kwalificatie. Deze erkenning garandeert een kwaliteitsvolle hulpverlening.

Je verstrekt advies over de samenstelling van een evenwichtige, duurzame voeding en de hygiënische voedselbereiding zowel aan individuen als in de gemeenschapsrestauratie, en zowel in de preventie, in de gezondheidszorg als in het bedrijfsleven (profit). De diëtist werkt zelfstandig of in dienstverband, heel vaak in een multidisciplinair team met medici, andere paramedici en gezondheidswerkers.

Je verstrekt advies over de samenstelling van een evenwichtige, duurzame voeding en de hygiënische voedselbereiding zowel aan individuen als in de gemeenschapsrestauratie, en zowel in de preventie, in de gezondheidszorg als in het bedrijfsleven (profit). De diëtist werkt zelfstandig of in dienstverband, heel vaak in een multidisciplinair team met medici, andere paramedici en gezondheidswerkers.

Match ik met deze opleiding?

1

Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af. Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke wetenschappelijke basis.

2

Chemie? Microbiologie? Biomedische kennis? No problem. Laat maar komen!

3

Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.

4

Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.

5

Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.

6

Mensen op hun gemak stellen is voor jou kinderspel.

Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen. 

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je stage in een grootkeuken. Zo krijg je inzicht in alle facetten van de catering.

Derde jaar

In het derde jaar volg je een kijkstage in een geriatrische of pediatrische setting. Je mag eveneens twee keer vijf weken stage lopen: in een gezondheidszorginstelling en in een ander type organisatie. Daarnaast loop je in het afstudeerjaar nog eens vijf weken stage om eigen onderzoek uit te voeren voor je bachelorproef. Dat maakt de overstap naar het beroepsleven heel wat gemakkelijker.

Maak kennis met
minder bekende ziektes. 

Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer info

Waar kan je deze opleiding volgen?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius in Gent.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

Hoor het 's van een ander!

“In de opleiding voedings- en dieetkunde staat zorg centraal. Niet alleen in het latere beroep (met dit diploma heb je heel veel beroepsmogelijkheden). Maar ook bij de aangename en empathische docenten en bij de goede begeleiding van HOGENT zelf. Persoonlijk vind ik het fijn dat de opleiding wetenschappelijk onderbouwd is en constant up-to-date wordt gehouden. Zo weet ik dat de overgedragen kennis correct en kwalitatief is en dat ik later optimaal mijn beroep kan uitvoeren.”

Elke Vercauteren, student

Wat na je diploma?

Werken

De voedingsbranche is een heel uitgebreide sector. Zowel in de non-profitsector als de profitsector kun je er als voedingsdeskundige of diëtist aan de slag. Bijvoorbeeld:

 • klinisch: als ziekenhuisdiëtist of poliklinisch diëtist, zelfstandig diëtist of diëtist aan huis
 • food service: bij cateringbedrijven, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen
 • preventief: bij mutualiteiten, thuiszorg, Kind en Gezin en andere organisaties voor preventieve gezondheidszorg
 • andere: bij de overheid zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de voedingsindustrie of -distributiesector, wetenschappelijk onderzoek, dieetwinkels
 • als zelfstandig consultant

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

 • navormingen
 • postgraduaten diabeteseducator, oncologische diëtetiek, ...
 • bachelor-na-bachelor zorgmanagement
 • bachelor in de agro- en biotechnologie opleidingstraject voedingstechnologie (via een verkort traject

Ontdek alle mogelijkheden

Wat je nog moet weten.

Dat de stagecoördinator je stageplaats vastlegt.

Dat je als student voedings- en dieetkunde sowieso stage loopt in een ziekenhuis.

Dat je tijdens de onthaaldagen een opfrissingscursus chemie of (para)medisch rekenen kan volgen.

Dat kennis van het Engels een absolute troef is.

Dat je ook in februari kan instappen (je studieduur wordt dan met minstens één semester verlengd).