Facebook Pixel Onderwijs: kleuteronderwijs - Hogeschool Gent
Foto Onderwijs: kleuteronderwijs

Kleuteronderwijs.

K

Kleuteronderwijs.

 

Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Vind je dat elke kleuter recht heeft op een goede start en wil je in hun leefwereld het verschil maken? Twijfel niet langer, deze opleiding is geknipt voor jou.

Schrijf je meteen in

Eerste jaar

In het eerste jaar ontdek je de taken van de leerkracht. Je doet dat door te observeren wat er zich in de kleuterklas afspeelt en door deel te nemen aan het klasgebeuren. Daarnaast ontwikkel je muzische en communicatieve vaardigheden. Die stellen je in staat om kleuters te fascineren en met hen te communiceren. Je leert speelactiviteiten ontwerpen, met kleuters omgaan vanuit een specifiek vak en hen begeleiden bij hun ontwikkeling.

Tweede jaar

In het tweede jaar verschuift de focus naar je rol als leerkracht in het kleuteronderwijs. Je krijgt een brede kijk op het kleuteronderwijs. Op werken in en met de buurt. Op je rol als leerkracht-onderzoeker en als partner van de ouders. We besteden bovendien aandacht aan de verschillende interesses en capaciteiten van de kinderen in jouw klas en hoe je daarop inspeelt met je aanbod. Je leert hoe je, met behulp van diverse leertools, kinderen stimuleert. En hoe je hen helpt zich te ontplooien binnen hun eigen mogelijkheden.

Derde jaar

In het derde jaar ligt de focus op de individuele opvolging van kleuters met specifieke onderwijsbehoeften. Je leert in te spelen op de individuele noden van het kind. Steeds vertrekkend vanuit hun totale persoonlijkheidsontwikkeling, interesses en sterktes. Ongetwijfeld haal je hier veel voldoening uit.

Je wordt een geëngageerde leerkracht. Met oog voor alle kleuters. 

 

Match ik met deze opleiding?

1

Vrienden omschrijven je als iemand die heel goed is met kinderen. 

2

Gaat je buurvrouw uit? Dan sta je te popelen om op haar kleuter te letten. 

3

Want die kinderpraat van een tweejarige? Je bent er helemaal gek op!

4

Naast dansen, zingen, knutselen, spelen en fantaseren natuurlijk. 

5

Je bent een creatieve duizendpoot. En expressief tegelijk. 

6

Je kijkt graag naar educatieve programma's. En kinderboeken vind je al helemaal te gek.

Een goede leerkracht word je pas als je zo veel mogelijk voor de klas staat. Daarom heb je aan HOGENT al stage vanaf het eerste academiejaar.

Eerste jaar

Al vanaf het eerste semester van het eerste jaar heb je één dag werkplekleren per week.  Zo zie je al snel hoe een kleuteronderwijzer(es) met kleuters omgaat. Je steekt de handen uit de mouwen waar je kan. Het semester eindigt met een themaweek. Alles wat je leerde en oefende komt dan samen op de werkplek. In het tweede semester heb je twee weken duostage. Samen met een andere student observeer je één week en geef je één week les in een kleuterklas. Dat doe je in een andere school dan je werkplek.

Tweede jaar

In het begin van het tweede jaar heb je weer werkplekleren. Je zal opnieuw participatief observeren en leertaken maken. Zowel in het eerste als tweede semester heb je een stageperiode, telkens in een andere kleuterklas. In totaal gaat het over vijf weken stage, verspreid over twee semesters.

Derde jaar

Tijdens het derde jaar doe je werkplekleren en loop je negen weken stage op één school.  Je mag zelf een school voorstellen binnen het netwerk van HOGENT. Een school dicht bij je huis of kot? Geen probleem! Je geeft ook les in het eerste leerjaar. Want wist je dat je als toekomstige kleuteronderwijzer(es) ook bevoegd bent om in de eerste graad van het lager onderwijs te gaan lesgeven? Nu maak je echt deel uit van een team. Spannend!

Hoor het 's van een ander!

"De lectoren stonden zelf met beide voeten in het werkveld. Ze hadden een goede kennis van hun vak en inspireerden ons met hun ideeën. HOGENT is eigenwijs en heeft ons geleerd om te differentiëren en out of the box te denken."

Marie Vanbostal en Charlotte Verheyden
oud-studenten

Hoor het 's van een ander!

"De lectoren stonden zelf met beide voeten in het werkveld. Ze hadden een goede kennis van hun vak en inspireerden ons met hun ideeën. HOGENT heeft ene open geest en heeft ons geleerd om te differentiëren en out of the box te denken."

Marie Vanbostal en Charlotte Verheyden
oud-studenten

Op HOGENT ben je geen nummer. Vanaf de eerste dag krijg je een persoonlijke coach die je persoonlijk opvolgt en begeleidt. 

Niet-bindende instaptoets

Voor je aan de opleiding begint, maak je de instaptoets lerarenopleiding. De instaptoets is niet-bindend, maar geeft je wel een duidelijk beeld van je startniveau.

Voor de opleiding kleuteronderwijs ziet zo’n toets er als volgt uit:

  • een test Nederlands (45 min.)
  • een studievaardigheden- en
    motivatietest (15 min.).

Maak de toets    Meer info

 

Begeleiding op maat 

Na je inschrijving breng je onder andere via de instaptoets lerarenopleiding je startcompetenties in kaart. Op basis daarvan helpt een persoonlijke coach je om de juiste ontwikkelingsdoelen te stellen.

Elk jaar stippel je een individueel traject uit, rekening houdend met de focus van dat jaar. Je bent immers niet alleen kleuter­onderwijzer(es), maar ook opvoeder, coach en begeleider.

Werken

Als kleuteronderwijzer(es) kan je op verschillende manieren aan de slag: 

  • in het vrije (katholieke), gemeentelijke of gemeenschapsonderwijs
  • in een school met een alternatieve onderwijsvorm (zoals Freinet, Jenaplan, Dalton, leefschool)
  • in het buitengewoon onderwijs

Onze afgestudeerde leerkrachten zijn in alle onderwijsnetten actief.

Ook voor wie eerst
een andere weg is ingeslagen.

Heb je al een diploma hoger onderwijs? 

Heb je al een diploma behaald in het hoger onderwijs en ontdek je nu pas dat je echte passie bij kleuters ligt? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkort traject, al dan niet via afstandsleren.

Verkort traject

Ben je werkzoekend? 

Dan kan je via VDAB gratis je diploma leerkracht kleuteronderwijs behalen. Bovendien heb je tijdens je opleiding bijkomende voordelen.
 

Meer info

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

educatieve opleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.