Foto Extra aandacht voor inclusie en gendergelijkheid in maand mei

Extra aandacht voor inclusie en gender in mei.

E

Extra aandacht voor inclusie en gender in mei.

Er is groeiende aandacht voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen ongeacht geslacht, gender, culturele achtergrond, enz. wordt geaccepteerd. Dat brengt uitdagingen met zich mee. HOGENT wil met haar inclusiebeleid tegemoetkomen aan deze uitdagingen en een antwoord bieden op nieuwe vraagstukken die zich aandienen. In de maand mei zet ze inclusie en gendergelijkheid extra in de verf. 

HOGENT keurde in december 2022 een nieuw inclusiebeleid goed. Het doel: een inclusieve hogeschool zijn waar iedereen zich thuis voelt. Drie pijlers staan hierbij centraal.

Eerst en vooral wordt er gestreefd naar een draagvlak en betrokkenheid op het vlak van diversiteit, gelijke kansen en inclusie. Het is dus belangrijk dat studenten, personeel, bestuurders en externe stakeholders gesensibiliseerd worden. Concreet gebeurt dit door tal van activiteiten te organiseren. Zo kunnen studenten en personeel in mei infosessies bijwonen rond genderinclusief taalgebruik (zie kaderstukje).

Op 17 mei, op Internationale dag tegen holebifobie en transfobie (IDAHOT), zal er extra aandacht worden besteed aan gendergelijkheid, op deze dag vragen LGBTQ+-organisaties internationaal aandacht voor homohaat en en -discriminatie. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk studenten en medewerkers in een paarse en/of kleurrijke outfit naar school komen om openlijk hun steun te betuigen aan de LGBTQ+-gemeenschap.

'Brave space'

Ten tweede is het de bedoeling dat diversiteit, gelijke kansen en inclusie verankerd worden in de globale werking van HOGENT. Deze verankering moet zichtbaar zijn in de gebouwen, op administratief vlak, in de cursussen, enz.  Zo zal er in gebouw T op campus Schoonmeersen voor het eerst geëxperimenteerd worden met genderneutrale toiletten. Ook de HOGENT-website wordt gestreefd naar consequent genderinclusief taalgebruik. Docenten krijgen begeleiding als ze hun cursussen willen aanpassen aan dit beleid. (ibamaflex, voornaamwoorden,…)

Ten slotte wil HOGENT een brave space’ creëren waarin mensen actief participeren en in dialoog gaan met elkaar over zaken zoals ongelijkheid, polarisatie, privilege, enz. Een ‘brave space’ is meer dan enkel en alleen een ‘safe space’, waar mensen zich in eerste instantie veilig moeten kunnen voelen. Met de ‘brave space’ wil HOGENT mensen aansporen moedig te zijn om problemen over gender bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Stap voor stap

De weg naar inclusie is echter nog lang, dat erkent HOGENT. Mensen verschillen op allerlei manieren van elkaar en de hogeschool probeer stap voor stap deze verschillen dan ook te erkennen, te verbinden en te waarderen. Er is ruimte om fouten te maken, er wordt niet met de vinger gewezen en niemand wordt verplicht om dingen te doen waarbij men zich niet comfortabel voelt. 

Studenten en medewerkers kunnen vragen en bedenkingen over inclusie en diversiteit sturen naar: inclusie@hogent.be. Bij vragen of meldingen over grensoverschrijdend gedrag kunnen de studenten terecht op deze pagina. Hier zijn de contactgegevens te vinden van de vertrouwenspersonen.

Dit artikel werd geschreven door Susan Voesterzoons en Jersey Staelens, tweedejaarsstudenten Business Translation and Interpreting die 2 weken stage lopen aan de directie Communicatie van HOGENT

HOGENT, een warme hogeschool waar iedereen welkom is.

HOGENT biedt een uitgebreid pakket aan boeiende activiteiten rond inclusie en gender, zowel voor studenten als medewerkers. Die vind je hieronder:

  • 3 mei: eerste sessie genderinclusief taalgebruik. Meer info.
  • 5 mei: tweede sessie genderinclusief taalgebruik. Meer info.
  • 11 mei: Tea-time@bib. Meer info.
  • 17 mei: IDAHOT, kom in paarse en/of kledij met felle kleuren naar school.  Meer info.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Diversiteit en inclusie
HOGENT ziet diversiteit als een verrijking en wil een inclusieve hogeschool zijn waar iedereen zich thuis voelt.
Voornaamwoorden

Met voornaam­woorden verwijzen we naar iemand: hij/hem/zijn (mannelijk), zij/haar/haar (vrouwelijk) of die/hen/hun (genderneutraal). Heel wat HOGENTenaars zetten hun voornaam­woorden mee in …

Studeren met een functiebeperking

HOGENT engageert zich ertoe om voor al haar studenten een optimale omgeving te creëren. Zo krijgen alle studenten gelijke kansen op onderwijs. Een team van studentenbegeleiders+ (SB+) staat …

Grensoverschrijdend gedrag

Alle studenten en personeels­leden verdienen een veilige en zorg­zame leer- en werk­omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen. Daarom hanteert HOGENT een nul­tolerantie op vlak …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG5 - Gender­gelijkheid, SDG10 - Ongelijkheid verminderen

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 26/04/2023