HOGENT organiseert op 3 oktober voor de tweede keer de Mainframe Day en dat is zelfs Vlaams minister-president Jan Jambon niet ontgaan: hij is er een van de sprekers en neemt deel aan een netwerkmoment met CIO’s en managers van enkele grote bedrijven.
Naast het seminarieluik bestaat de Mainframe Day uit presentaties van bedrijven die met mainframe werken zich kunnen voorstellen aan de studenten in functie van werkplekleren en stage. En die doen dat met veel plezier, want er is een zeer grote schaarste aan mainframe-experten. De weinige studenten die voor mainframespecialisatie kiezen zijn dan ook zeer gegeerd, zelfs voor stages, want een degelijke stageperiode betekent nadien zo goed als zeker een job voor de student en (dus) een mainframe-expert voor het bedrijf.
Mainframe doet bij weinig mensen een belletje rinkelen. Niettemin speelt mainframe een cruciale rol in ons dagelijkse leven: elke Europeaan komt er gemiddeld 20 keer per dag in aanraking mee, bijvoorbeeld bij mobiele betalingen. HOGENT is de enige hogeronderwijsinstelling in de Benelux (en zelfs daarbuiten) die daarrond een opleiding aanbiedt, via een keuzepakket Mainframe in de bacheloropleiding toegepaste informatica en via een micro-credential mainframe-expert.
Imagoprobleem
Toch kiezen bitter weinig IT-studenten ervoor om zich in mainframe te verdiepen, en dat heeft deels met het imago te maken: de perceptie leeft dat mainframe een onaantrekkelijke en oubollige vorm van informatica is, maar dat is totaal ten onrechte, schetst lector en mainframe-expert Leendert Blondeel: “Eerst en vooral is mainframe back-end-materie, wat het al minder fancy maakt. Bovendien bestaat de technologie al sinds de jaren zestig, toen het ook vrij algemeen werd gebruikt. Daardoor denken velen verkeerdelijk dat het een verouderde betreft. De huidige generatie mainframes behoren tot de meest geavanceerde en innoverende platformen ter wereld en worden vaak gebruikt door internationale bedrijven, waaronder banken als KBC en Belfius, retailers als Colruyt Group en grote industriële concerns als Arcelor Mittal.”
Mainframe kan je het best omschrijven als een zeer krachtige dataserver. De grote troef ervan is dat de technologie enorme hoeveelheden data zeer snel én op een veilige manier kan verwerken: tot 1,1 miljoen transacties per seconde. “Ter vergelijking: Google verwerkt 60.000 transacties per seconde”, schetst Leendert Blondeel.
Desondanks blijft ook in HOGENT het aantal studenten dat opteert voor de keuzemodule mainframe voorlopig beperkt: dit academiejaar zijn dat slechts een tiental studenten. “Het zouden er inderdaad meer mogen zijn”, geeft Leendert toe. “Vooral omdat studenten die ervoor kiezen een hele mooie carrière tegemoet gaan. Ze hebben al zicht op een zekere en goedbetaalde job voor ze afgestudeerd zijn en komen doorgaans in grote internationale bedrijven terecht.”
De bedrijven die aan de Mainframe Day deelnemen, zijn niet de minste: IBM, Colruyt Group, KBC, Arcelor Mittal, Rabobank (NL), Belfius, Euroclear, Solidaris, Partena, BMC, Broadcom, Partena, Talent IT, Capyx, ASIST.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Micro-credential mainframe-expert
De micro-credential mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met …
Toegepaste informatica in dagonderwijs
Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basiskennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je stapsgewijs voor de specialisatie die het best bij je …
Toegepaste informatica in afstandsonderwijs
Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …
Publicatiedatum: 21/09/2023