Foto FAQ biomedische laboratoriumtechnologie

Veelgestelde vragen over biomedische laboratoriumtechnologie.

V

Veelgestelde vragen over biomedische laboratoriumtechnologie.

Op deze pagina vind je enkele veelgestelde vragen over de bachelor biomedische laboratorium­technologie. Heb je nog andere vragen? Neem contact op met de studietraject­begeleider van jouw opleiding.

De lessen vertrekken van een basisniveau dat in alle richtingen van het secundair onderwijs is behaald, dus de leerstof die wetenschappelijke richtingen extra gezien zouden hebben komt hoe dan ook aan bod.

Het tempo zal wel hoger liggen dan in het secundair, dus het is zeker aan te raden om de leerstof goed te studeren tijdens het semester en naar de monitoraten te komen. Dit zijn een soort bijlessen die in het lesrooster zitten, hierin kan je vragen stellen en extra oefeningen maken.

Tijdens de onthaalweek kan je twee dagen herhalingslessen volgen voor de vakken chemie, fysica en wiskunde. Hierin wordt de leerstof van het secundair onderwijs opgefrist. Om te weten welk niveau je hebt voor chemie en of je deze opfrissingslessen nodig hebt, kan je vooraf een zelftest doen.

De hogeschool is praktijkgerichter en je krijgt er veel meer begeleiding. Aan de universiteit ligt de nadruk meer op theorie, die ook uitgebreider wordt gegeven.

We ontvangen veel studenten die eerst aan de universiteit hebben gestudeerd, maar dit te zwaar of te theoretisch vonden. We bieden hen een individueel aangepast programma, dat eventueel ook in februari kan opstarten. Het is dus geen probleem om eerst een opleiding aan de universiteit te proberen. Als het niet zou lukken, heb je allicht wel enkele vrijstellingen gesprokkeld en kunnen we een individueel programma aanbieden.

Als je een wetenschappelijke studierichting hebt gevolgd, bestaat de kans dat je recht hebt op vrijstellingen. Dit wordt individueel bekeken op basis van je behaalde credits.

Tijdens de webregistratie kan je al vrijstellingen aanvragen. Als je daarvoor kiest, worden er mogelijke vrijstellingen voor jou gesuggereerd op basis van jouw behaalde credits en de vrijstellingen die in het verleden door de opleiding werden toegekend. Op die manier krijg je een idee welke vrijstellingen je kan verwachten. Als er geen suggesties worden getoond, was er nog niet eerder een beoordeling op basis van jouw specifieke credits, maar kunnen er toch vrijstellingen mogelijk zijn: die laat je beoordelen door bijkomende vrijstellingen aan te vragen.

Het samenstellen van jouw definitieve individueel studieprogramma verloopt online of je kan voordien al even afspreken met de studietrajectbegeleider.

Je neemt hiervoor het best contact op met de studietrajectbegeleider.

Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie 

De voornaamste vakdomeinen die aan bod komen zijn biologie, biotechnologie en farmaceutische analyse. Door deze voorbereiding kan je later ingeschakeld worden in wetenschappelijk laboratoriumonderzoek in de farmaceutische sector en in de domeinen biotechnologie en moleculaire biologie. Zo voer je DNA-onderzoek uit of werk je mee aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins of geneesmiddelen.

Medische laboratoriumtechnologie

De belangrijkste vakdomeinen zijn klinische chemie, hematologie, medische bacteriologie (microbiologie), anatomopathologie en moleculaire diagnostiek. Deze komen overeen met de domeinen waar je later aan diagnostiek zal gaan doen: in verschillende soorten patiëntenstalen op zoek gaan naar mogelijke aandoeningen. Zo kan je bijvoorbeeld een bacterie identificeren in een urinestaal, of een virus uit neuswisser (corona) of een leveraandoening aan de hand van een bloedstaal.

Het beroep medisch laboratoriumtechnoloog is wettelijk beschermd. Dit betekent dat er enkel houders van dit diploma in de diagnostische laboratoria mogen werken.

  • De hoofdstage bedraagt het volledige tweede semester van het derde jaar. Voor studenten met een individueel programma ligt ze soms in het eerste semester van het derde jaar.
  • Een derde van de studenten kiest voor een stage in het buitenland.
  • In het tweede jaar zit een halve dag observatiestage om de keuze voor de stageplaats in het derde jaar voor te bereiden.
  • Er zijn ook verschillende laboratoriumbezoeken en infosessies tijdens de opleiding, zodat er voldoende info is bij de keuze van de stageplaats.
  • Tijdens het tweede jaar geef je de eerste en tweede keuze van stageplaats op. Er wordt zo goed mogelijk met deze voorkeur rekening gehouden.

Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

  • In een onderzoekslaboratorium
  • In controlelaboratoria, productie-eenheden of als afgevaardigde in een farmaceutisch of een biotechnologisch bedrijf.
  • In een (ziekenhuis)apotheek (na een bijkomende stage van 300 uur)
  • In het secundair en hoger onderwijs 

Medische laboratoriumtechnologie

  • In een medisch laboratorium
  • In een bloedtransfusiecentrum
  • Bij de overheid
  • Bij een medische dienst
  • Bij een arbeidsgeneeskundige dienst in het secundair en hoger onderwijs

Veel van onze afgestudeerden studeren verder. Master of science in de industriële wetenschappen: biochemie of master biomedische wetenschappen zijn populaire richtingen.

Veel van onze afgestudeerden kiezen ook voor een extra jaar om het diploma van de andere afstudeerrichting te behalen. Het bezit van een (bijkomend) diploma medische laboratoriumtechnologie is vooral een grote troef op de arbeidsmarkt omdat dit een erkend beroep is, wat betekent dat je alleen met die erkenning in diagnostische laboratoria aan de slag kan.

  • De praktijklessen volg je in kleine groepen.
  • Je maakt gebruik van nieuwe en moderne laboratoria.
  • In de practica werk je met dezelfde software als in de ziekenhuizen en met echte patiëntenstalen.
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding tijdens de practica, maar ook bij de keuze tussen beide afstudeerrichtingen, je studiemethode, je communicatiestijl en functioneren in een team.
  • Wanneer je problemen ondervindt, kan je rekenen op extra begeleiding.
  • Lectoren betrekken je bij lopende onderzoeksprojecten.
  • Tweedaagse communicatie en teamgericht werken.
  • Internationale studiereis en talrijke internationale stagemogelijkheden.
  • Het laatste jaar farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie kan via een duaal leertraject gevolgd worden, waarbij veel practica in een bedrijf worden uitgevoerd.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Chat
Heb je een vraag over een opleiding, het studenten­leven of studeren aan HOGENT? Chat hier met een van onze (oud-)studenten of personeels­leden!
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.
Studiebegeleiding
Wil je een vlotte start in het hoger onderwijs? Wil je een goede studie­aanpak met grotere kans op slagen? Onze studie­begeleiders helpen je graag op weg. Je kan zowel in groep als …
Een vlotte start

Op deze pagina vind je alle info voor een vlotte start aan HOGENT. Je vindt hier linken naar digitale tools, documenten, de waaier aan IT-voorzieningen en mogelijkheden tot ondersteuning. Neem …