Foto FAQ logopedie en audiologie

Veelgestelde vragen over logopedie en audiologie.

V

Veelgestelde vragen over logopedie en audiologie.

Op deze pagina vind je enkele veelgestelde vragen over de bachelor logopedie en audiologie. Heb je nog andere vragen? Neem contact op met de studietraject­begeleider van jouw opleiding.

Logopedie: Binnen de opleiding logopedie komt een basis fysica waaronder geluidsleer en wiskunde onder statistiek aan bod. Specifieke voorkennis is niet verreist.

Audiologie: De opleiding audiologie verwacht een interesse in exacte wetenschappen. De nadruk ligt op het toepassen van de wetenschappelijke inzichten in de diagnostiek en behandeling van gehoorstoornissen. Je hoeft geen fysicus of wiskundige te zijn.

Heb ik veel basiskennis fysica nodig?
Alle noodzakelijke leerstof komt tijdens de opleiding aan bod, je hoeft dus geen voorkennis te hebben. Een gezonde portie interesse volstaat.

Logopedie: In het eerste jaar kan je tijdens je stage kiezen om te observeren in een logopedische setting. In het tweede jaar ligt de eerste echte doe-stage in semester 2, nadat je tijdens de hoor- en werkcolleges kennisgemaakt hebt met een aardig pakket stoornissen en hun behandeling. Tijdens deze stage loop je 5 weken stage op maandag, dinsdag en woensdag. In het derde jaar is er een stage van 6 weken in semester 1 en een stage van 8 weken in semester 2. Tijdens deze stage word je voltijds op de stagedienst verwacht om je optimaal voor te bereiden op het werkveld. De stageplaatsen worden toegekend door de opleiding.

Audiologie: In het eerste jaar kan je tijdens je stage kiezen om te observeren in een audiologische setting. Vanaf het tweede jaar loop je zowel stage bij een audioloog in een ziekenhuis als bij een audicien in een hoorcentrum. Het eerste jaar maakt kennis met het werkveld van de audioloog via een kijkstage in het eerste jaar. In het tweede jaar loop je gedurende twee periodes van vijf weken drie dagen stage per week. In het derde jaar loop je gedurende twee periodes van zes weken vijf dagen stage per week.

Logopedie: De bacheloropleiding richt zich voornamelijk op de praktijk. Via diverse practica word je zo goed mogelijk voorbereid op je stages en werkveld. De masteropleiding is meer wetenschappelijk gericht.

Audiologie: In de praktijk werken bachelors en masters samen. Op de meeste vacatures kan zowel een bachelor als een master solliciteren. Het voordeel van een bachelor voor een werkgever is dat zij veel praktijkervaring opdoen tijdens hun opleiding en expliciet leren om te gaan met zorgvragers. De vacatures waar men specifiek op zoek is naar een master zijn voornamelijk binnen onderzoek en ontwikkeling of als leidinggevende.

Logopedie

Als logopedist kan je op verschillende manieren aan de slag:

  • in een medisch-pedagogisch centrum
  • in het (buiten)gewoon onderwijs
  • in een ziekenhuis
  • in een revalidatiecentrum
  • bij een vroegbegeleidingsdienst
  • als zelfstandig logopedist, in een
  • eigen praktijk of een groepspraktijk

Audiologie

Audiologen zijn actief in verschillende omgevingen, zoals neus-keel-oordiensten in ziekenhuizen, poliklinieken en privépraktijken, revalidatiecentra, multifunctionele centra, buitengewoon onderwijs, thuisbegeleidingsdiensten, arbeidsgeneeskundige diensten en centra voor leerlingenbegeleiding (CLB), de ouderenzorg, de industrie…

Audiciens kunnen onder meer terecht in hoorcentra, medische centra en in de industrie. Audiologen en audiciens werken ook in bedrijven die hoortoestellen, hoorimplantaten, audiometrische toestellen en andere audiologische apparatuur verkopen en/of vervaardigen.

Er zijn vaak vacatures, maar gezien het beperkte werkveld en kleine aantal audiologen vind je niet elke maand een vacature in eigen regio. Afgestudeerden die actief op zoek gaan naar een job als audioloog zijn meestal na enkele maanden aan de slag.

  • Door het gemeenschappelijke eerste jaar, kan je met één extra jaar het tweede bachelordiploma behalen
  • We zijn een kleinschalige opleiding waardoor we praktijk in kleine groepen kunnen aanbieden. Theorielessen in het eerste jaar bijvoorbeeld gebeuren in groepen van ongeveer 60 studenten, praktijk in groepen van 15 studenten.
  • Vanuit HOGENT onderhouden we nauwe contacten met onze stagiairs en stageplaatsen. We geven niet alleen feedback op documenten maar gaan ook tussentijds en op het einde op bezoek om feedback te geven.
  • We organiseren stage vanaf het eerste jaar.
  • We besteden niet alleen aandacht aan theorie en de logopedisch en audiologisch gerichte vakken, maar ook aan sociale vaardigheden en aan attitudes zoals levenslang leren en een kritische ingesteldheid.

HOGENT

Aan HOGENT gezien de gemeenschappelijke stam (modeltraject 1: logopedie en audiologie gemeenschappelijk), kan met het diploma van de ene afstudeerrichting via studieomvangvermindering ook het diploma van de andere afstudeerrichting behaald worden in één extra jaar.

Bekijk het volledige aanbod vervolgtrajecten

Buiten de eigen instelling

Master logopedie (universiteit) via schakelprogramma, master audiologie (universiteit) via schakelprogramma, vrijstelling via keuzevak.

Veel van onze afgestudeerden studeren verder. Master of science in de industriële wetenschappen: biochemie of master biomedische wetenschappen zijn populaire richtingen.

Veel van onze afgestudeerden kiezen ook voor een extra jaar om het diploma van de andere afstudeerrichting te behalen. Het bezit van een (bijkomend) diploma medische laboratoriumtechnologie is vooral een grote troef op de arbeidsmarkt omdat dit een erkend beroep is, wat betekent dat je alleen met die erkenning in diagnostische laboratoria aan de slag kan.

  • De praktijklessen volg je in kleine groepen.
  • Laagdrempeligheid ten opzichte van lesgevers.
  • Het gemeenschappelijk jaar logopedie en audiologie.
  • Al in het eerste modeltraject een kennismaking met het werkveld.
  • Een driedaagse sociale vaardigheden.
  • Veel practica-uren eigen stem- en spraakvorming in functie van optimaliseren van eigen spreekgedrag en dat van anderen, in alle modeltrajecten.
  • Een praktijkgerichte opleiding.
  • We bieden een intensieve begeleiding aan.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Chat
Heb je een vraag over een opleiding, het studenten­leven of studeren aan HOGENT? Chat hier met een van onze (oud-)studenten of personeels­leden!
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.
Studiebegeleiding
Wil je een vlotte start in het hoger onderwijs? Wil je een goede studie­aanpak met grotere kans op slagen? Onze studie­begeleiders helpen je graag op weg. Je kan zowel in groep als …
Een vlotte start

Op deze pagina vind je alle info voor een vlotte start aan HOGENT. Je vindt hier linken naar digitale tools, documenten, de waaier aan IT-voorzieningen en mogelijkheden tot ondersteuning. Neem …