Facebook Pixel Taalondersteuning - Hogeschool Gent
Foto Taalondersteuning

Taalondersteuning.

T

Taalondersteuning.

Zou je graag je taalvaardigheid versterken? Is taal een uitdaging voor je?
Wil je vlotter de lessen kunnen volgen of opdrachten maken? Of voel je de nood om beter te communiceren tijdens het werkplekleren of de stage?

Bekijk eerst de mogelijkheden voor taalondersteuning binnen je eigen opleiding. Bijvoorbeeld: Komt taal aan bod in één van de opleidingsonderdelen? Is er taalbegeleiding bij projectwerk? Worden er taalworkshops aangeboden? Nuttige info hierover vind je ook terug in de studiefiches.

Daarnaast kan je ook steeds gebruikmaken van het algemene HOGENT-aanbod op deze pagina.

Met onder andere:

 • kennisclips over uiteenlopende onderwerpen
 • gevarieerde oefeningen op spelling, woordenschat, lezen, schrijven, luisteren, ….
 • toegankelijke taaltools

Wil je studeren in het hoger onderwijs? Dan is dit voortraject van Amal vzw iets voor jou. Kom tijdens deze infosessie meer te weten over het traject. Kies welke infosessie je wil volgen. Je kan kiezen voor een Nederlandse of Engelse sessie.

Opgelet! Je kan niet meer inschrijven voor het Voortraject van september 2023. Het volgende voortraject start in september 2024.

Data volgende infosessies verder studeren:

 • 26 september 2023 van 18 tot 20 uur in het Nederlands.
 • 24 oktober 2023 van 18 tot 20 uur in het Engels.
 • 18 november 2023 van 18 tot 20 uur in het Nederlands.

Meer info

Vragen over taalondersteuning?

Stuur een mailtje naar oznur.karaca@hogent.be.

Compenserende software.

Nood aan compen­serende software?

HOGENT biedt alle studenten gratis compenserende (voorlees)software ‘Alinea in de Cloud’ aan die helpt met lezen, schrijven en studeren. Alinea biedt schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans, Engels en Duits.  Met woordenboeken, teken- en markeertools hebben studenten een heel arsenaal aan studiehulpmiddelen bij de hand.  Alinea is zeer gebruiksvriendelijk en persoonlijk instelbaar. Het is ruim inzetbaar voor al wie vlot en moeiteloos wil lezen en heel specifiek voor die studenten die last hebben met lezen en correct schrijven.

 • Hulp bij lezen, schrijven, begrijpen én studeren
 • Voorleessoftware beschikbaar op elk platform: pc, Chromebook, Mac, tablet en smartphone
 • Gebruiksvriendelijk en intuïtief
 • Kwaliteitsvolle tekstherkenning dankzij krachtige en eenvoudige OCR
 • Unieke dicteerfunctie (spraak naar tekst) in de Alinea webapp in de Cloud

Je kan Alinea terugvinden via het portaal van Academic Software. Wie ingeschreven is bij HOGENT, kan gratis Alinea gebruiken.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Begeleiding en ondersteuning
Weet je echt niet welke studie bij je past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je van opleiding veranderen of wil je nog iets bijstuderen? Wil je advies over regelgeving of opleidingen binnen het …
Studeren met een functiebeperking

HOGENT engageert zich ertoe om voor al haar studenten een optimale omgeving te creëren. Zo krijgen alle studenten gelijke kansen op onderwijs. Een team van studentenbegeleiders+ (SB+) staat …

Een vlotte start

Op deze pagina vind je alle info voor een vlotte start aan HOGENT. Je vindt hier linken naar digitale tools, documenten, de waaier aan IT-voorzieningen en mogelijkheden tot ondersteuning. Neem …

Studiebegeleiding
Wil je een vlotte start in het hoger onderwijs? Wil je een goede studie­aanpak met grotere kans op slagen? Onze studie­begeleiders helpen je graag op weg. Je kan zowel in groep als …