Foto "Ik heb tot de laatste dag zeer graag les gegeven."

“Ik heb tot de laatste dag zeer graag les gegeven.”

I

“Ik heb tot de laatste dag zeer graag les gegeven.”

Dat Danny Schepens sinds 1 oktober met pensioen is, valt moeilijk te rijmen met de jeugdige gedrevenheid en het enthousiasme waarmee hij nog altijd over zijn opleiding praat. Danny stond zo’n kleine 30 jaar geleden mee aan de wieg van de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement en bouwde aanverwante opleidingstrajecten uit voor preventieadviseur en duurzaamheidscoach.

Dit achterlaten valt hem niet gemakkelijk. “Het zijn immers mijn kindjes”, zegt hij. Tegelijkertijd heeft hij er alle vertrouwen in dat die kindjes bij zijn jonge ex-collega’s in zeer goede handen zijn. Een gesprek met een man die nog vol energie zit.

Je startte de huidige bacheloropleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement in 1995 mee op als opleiding ‘milieuadministratie’ aan de (toen nog) Mercatorhogeschool. Wat was de motivatie daarachter? Was het milieuthema toen al een hot topic?

Danny: “Omdat het toen door het hogeschooldecreet niet mogelijk was om nieuwe opleidingen op te starten, organiseerden we dit als afstudeerrichting binnen de bachelor bedrijfsmanagement. De afstudeerrichting milieuadministratie werd toen in vijf hogescholen aangeboden, maar na enkele jaren bleef alleen de HOGENT-opleiding over. Dat we op een bepaald moment als enige aanbieder overbleven had zo zijn voordelen: het maakte een naamsverandering en programma-aanpassingen gemakkelijker, aangezien je niet meer met andere instellingen moest afstemmen. En een naamsverandering naar ‘milieumanagement’ vond ik noodzakelijk, want met administratie had de opleiding weinig te maken.

Milieu was toen zeker al een belangrijk maatschappelijk thema, maar het was nog lang niet vanzelfsprekend om er binnen de bedrijfswereld je beroep van te maken.”

Maar dat is intussen wel anders. Is er nog een vergelijking mogelijk tussen de opleiding toen en nu?

Danny: “Eigenlijk niet. De realiteit is helemaal anders. En daar hebben we ook, op verschillende momenten en verschillende manieren, op ingespeeld. Onder meer door op een bepaald moment, in samenspraak met de sector, het attest milieucoördinator niveau B aan het bachelordiploma te koppelen. Dat was nodig om in de bedrijfswereld in een dergelijke functie aan de slag te kunnen gaan. We waren de eerste en lange tijd de enige hogeschool in Oost-Vlaanderen die deze combinatie aanbood.”

Milieu- en duurzaamheidsmanagement, zoals de opleiding intussen heet, trekt ondanks het feit dat de thematiek nu zeer hoog op de maatschappelijke agenda staat én het feit dat de opleiding als enige in zijn soort in Vlaanderen wordt aangeboden, al jaren een vrij stabiel maar beperkt aantal studenten aan. Hoe komt dat?

Danny: “Dat klopt: het zijn er jaarlijks een dertigtal. Dat heeft er onder meer mee te maken dat het een multidisciplinaire opleiding is waar veel wetenschappelijke vakken in vervat zitten. Ik benadrukte dat ook altijd op infodagen tegenover kandidaat-studenten. En velen haakten inderdaad af zodra ze hoorden dat er een stevige portie chemie aan te pas komt. Het is dus niet omdat je vanuit een oprecht idealisme een opleiding wil volgen rond milieu en duurzaamheid, dat onze opleiding je gading is. Want met dat idealisme alleen kom je er natuurlijk niet. Wat uiteraard niet betekent dat de huidige studenten idealisme missen. Het zijn zeer gemotiveerde studenten.

Op zich is dat beperkte aantal studenten ook geen probleem, omdat we via de aanverwante vormingstrajecten veel meer studenten aantrekken, ook uit het werkveld. Zo heb ik in 2016 de opleiding hervormd naar wat ze nu is, en daar heb ik het werkveld bij betrokken. Het stelde ons in staat om een keuzetraject preventieadviseur niveau 2 aan te bieden. Dat is ingebed in de bacheloropleiding, maar tegelijkertijd ook te volgen als apart traject. Dat was een interessante optie want bedrijven zijn verplicht om een erkend preventie­adviseur aan te stellen.”

Door (onder meer) preventieadviseur niveau 2 als apart traject aan te bieden, trok je ook studenten uit het werkveld aan. Heeft dat breder doelpubliek een meerwaarde, los van het feit dat er daardoor meer studenten inschrijven?

Danny: “Het traject Preventieadviseur niveau 2 was eigenlijk een micro-credential avant-la-lettre: we hebben dat in 2017 inderdaad als apart pakket aangeboden en zo heel wat zij-instromers aangetrokken. In 2019 deden we iets soortgelijks met het keuzetraject duurzaamheidscoach, dat ook als micro-credential kan worden gevolgd en waarvoor de studenten een attest van UNITAR ontvangen, de vormingsorganisatie van de Verenigde Naties. Die samenwerking is vrij uniek.

Het feit dat in beide trajecten generatiestudenten samen les krijgen met studenten die al een beroep uitoefenen, is een zeer verrijkende ervaring voor alle partijen: voor de jonge studenten is het een enorme meerwaarde dat er mensen met ervaring mee in het leslokaal zitten, maar dat geldt evenzeer voor de lectoren: de studenten uit het werkveld stellen vaak andere vragen en brengen relevante praktijkvoorbeelden mee.

Een vijftigplusser die de opleiding preventieadviseur volgt omdat zijn zoon die gestorven is bij een arbeidsongeval, te wijten aan gebrekkige veiligheidsmaatregelen: zo’n verhaal komt binnen bij jonge mensen. En het toont tegelijkertijd heel sterk het belang van preventie aan. Zo tillen de mensen uit het werkveld de opleiding naar een hoger niveau.”

Als je een hoogtepunt in je loopbaan zou moeten kiezen, wat springt er dan uit?

Danny: “Eigenlijk is elke stap in de opleiding een hoogtepunt: de evolutie van de bacheloropleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement, de trajecten Preventieadviseur, het volledig online aanbieden daarvan – met dank aan corona – en het traject Duurzaamheidscoach: dat ik dit allemaal voor mekaar zou krijgen, dat had ik vooraf nooit durven denken. Het voelt echt aan als een droom die ik heb verwezenlijkt. Bovendien heb ik ook altijd, tot de laatste dag, zeer graag les gegeven.

En wat me bijzonder veel plezier heeft gedaan, was het feit dat ik vorig academiejaar de Houten H-award ‘grensverlegger’ mocht winnen. Want dat toonde aan dat wat ik opgebouwd heb en wat vaak veel energie van mij heeft gevergd, ook gezien en geapprecieerd is door vele collega’s. Dat was een zeer deugddoende manier om mijn professionele loopbaan af te ronden.”

En nu die professionele loopbaan afgerond is, wat brengt de toekomst?

Danny: “Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet. Ik heb me sowieso voorgenomen om het eerste jaar een soort sabbatical te houden, alles wat te laten bezinken en vooral veel te reizen, samen met mijn vrouw, die intussen ook gepensioneerd is. Wat daarna komt, zien we nog wel. Als ik dan nog de energie heb die ik nu nog voel, is nietsdoen alvast geen optie.”

Reis je duurzaam?

Danny: “Ik heb heel veel aan reizen, dus duurzaamheidsargumenten gaan me niet tegenhouden. Uiteraard hou ik wel rekening met het milieu: als het kan om het vliegtuig te vermijden, zullen we dat wel doen. Maar er zijn andere dingen waar ik wel op let. Zo verplaats ik me zoveel mogelijk met de fiets, om maar iets te noemen.

Ik ben milieubewust, maar zou mezelf geen wereldverbeteraar noemen. Ik vind overigens dat men in er in het hele klimaatdiscours moet over waken om een breder maatschappelijk draagvlak te creëren. Doordat men veel verantwoordelijkheid bij de burger legt en door het vaak negatieve discours – ‘de strijd om het milieu tast de welvaart aan’ – is dat draagvlak in gevaar.

"Dat ik de Houten H-award van ‘grensverlegger’ mocht winnen, deed me heel veel deugd. Want dat toonde aan dat wat ik opgebouwd heb ook geapprecieerd wordt door vele collega's."

Danny Schepens, bezieler van de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement.

We staan voor een enorme uitdaging, daarmee vertel ik niets nieuws. Maar er zijn ook veel positieve ontwikkelingen, die misschien te weinig in de verf worden gezet.

Los daarvan gaat het natuurlijk over veel meer dan alleen het milieu: de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties gaan ook over doelstellingen rond armoedebestrijding, gelijke kansen, opleidingsmogelijkheden, vreedzaam samenleven en dergelijke. Kortom, het gaat om het creëren van een betere wereld. Maar milieu- en duurzaamheidsmanagement kan daar zeker een rol in spelen.”

Goede reis, Danny!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Milieu- en duurzaam­heids­management

De bacheloropleiding milieu- en duurzaamheids­management (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven, overheden en organisaties aansturen om …

Micro-credential duurzaamheids­coördinator

De opleiding duurzaamheids­coördinator (1 semester) in dagonderwijs of afstands­onderwijs bereidt je voor om bedrijven en organisaties te adviseren op alle vlakken van duurzaamheid. …

Micro-credential ecologische duurzaamheid
Met de opleiding ecologische duurzaamheid (1 jaar) in dagonderwijs of afstands­onderwijs leer je de ecologische voetafdruk van bedrijven en organisaties verbeteren.
Preventieadviseur niveau 2

Met de opleiding preventieadviseur niveau 2 (1 jaar) leer je gestalte geven aan een preventie­beleid voor arbeids­veiligheid en welzijn op het werk. Je brengt risico's in …

Duurzaamheid

HOGENT stelt de duurzaamheids­ambities scherper. Er werd een duurzaam­heids­coördi­nator aangesteld en een lang­durig traject dat begeleid wordt door CIFAL Flanders, een …

Publicatiedatum: 19/10/2023