Facebook Pixel Pediatrie en neonatologie - Hogeschool Gent
Foto Pediatrie en neonatologie

Pediatrie en neonatologie.

P

Pediatrie en neonatologie.

 

Ben je bachelor verpleegkundige en wil je je verder specialiseren in pediatrische en neonatologische zorg? HOGENT, UZ Gent en de Artevelde­hogeschool organiseren samen het postgraduaat pediatrie en neonatologie.

Deze opleiding geeft toegang tot de erkenning van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en neonatologie. Ook indien je de bijzondere beroepstitel niet wenst te behalen, kan je via dit postgraduaat kennismaken met de verschillende pediatrische zorgsettings en ontwikkel je de deskundigheid om zorg op maat aan het (zieke) kind en zijn omgeving aan te bieden.

Een programma op jouw maat

 • Mogelijkheid 1: postgraduaat voor wie de bijzondere beroepstitel wil behalen 
  (60 studiepunten - getuigschrift)
 • Mogelijkheid 2: als permanente vorming na het behalen van de bijzondere beroepstitel (verplichte professionalisering). Hier kan je ervoor kiezen om één of meerdere theoretische modules of één afzonderlijke lesdag te volgen. (creditbewijs)
 • Mogelijkheid 3: permanente vorming voor geïnteresseerde buiten de bijzondere beroepstitel om. (attest)

Bijzondere beroepstitel

Na het volgen van het traject van zestig studiepunten heb je toegang tot de erkenning van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en neonatologie omdat dit postgraduaat voldoet aan de opleiding die wordt beschreven in het MB (artikel 3) van 16 februari 2012 (B.S. 13/03/2012). De lessen worden verzorgd door gastdocenten met expertise binnen de pediatrische en/of neonatologische zorg. 

Het programma van het postgraduaat pediatrie en neonatologie is zo gestructureerd en opgebouwd over twee semesters, dat de bepalingen van de volledige opleiding naar de bijzondere beroepstitel worden opgevolgd.

De volledige opleiding van zestig studiepunten bestaat uit:

 • Twee basismodules (elk 5 studiepunten)
 • Vier verdiepende modules (elk 5 studiepunten)
 • Twee modules klinisch onderwijs (elk 15 studiepunten)

Je kan deze modules over meerdere jaren spreiden. We raden aan om te starten met de basismodules gezien de andere modules hierop verder bouwen.

Programma

Zoals wettelijk wordt beschreven bestaat de opleiding uit dertig studiepunten theorie en dertig studiepunten praktijk.

Het theoretische deel wordt opgedeeld in zes modules van vijf studiepunten. Hierbij worden twee verplichte basismodules aangeboden en kun je dit aanvullen met vier verdiepende modules:

 • Neonatologie
 • Zorg aan bijzondere groepen in de kinder- en jeugdgezondheidszorg
 • Specialistische pediatrische zorg
 • Psychische zorg voor het kind

Het praktische deel bestaat uit 450 uren stage in de volgende zorgdomeinen:

 • Neonatologie, met inbegrip van de intensieve neonatale zorg
 • Algemene en gespecialiseerde medisch-chirurgische eenheden voor kinderen met inbegrip van intensieve zorg en spoedgevallenzorg
 • Pediatrische basisgezondheidszorg of extramurale pediatrische zorg of kinder- en jeugdpsychiatrie

inschrijven

Inschrijven doe je via onze partner Arteveldehogeschool.

inschrijven

studieduur en -omvang

Je investeert in een opleiding van 20 studiepunten en kan dit aanvullen tot 60. 

data en locatie

Je lessen starten op 7 september 2023 en vinden wekelijks plaats op donderdag van 8.30 uur tot 17.30 uur.

lesdata

Je volgt afwisselend les op Artevelde­hogeschool (campus Kantienberg), HOGENT (campus Vesalius) of UZ Gent. Tussendoor hoef je je niet te verplaatsen. Elke lesdag vindt plaats op één campus.

prijs

 • Volledig traject (60 SP) - 3.000 euro
 • Pakket van 4 theoretische modules (20SP) - 1.750 euro
 • Losse modules (5 SP) - 500 euro
 • Klinische module (15 SP) - 600 euro
Volg je een loopbaanbegeleidingstraject bij de VDAB dan kan je een deel van de opleiding met opleidingscheques betalen. meer info op VDAB →

Informeer je over de meest actuele steunmaatregelen voor dit postgraduaat via de Vlaamse opleidingsincentives →

certificaat

Afhankelijk van het gevolgde traject, behaal je

 • een getuigschrift
 • een creditattest voor het gevolgde opleidings­onderdeel
 • een attest van bijscholing 

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors verpleegkunde. Houders van een diploma vroedkunde behaald vóór 1 oktober 2018 kunnen het getuigschrift behalen, maar hebben op dit ogenblik geen toegang tot de Bijzondere Beroepstitel. Andere geïnteresseerden krijgen een attest van bijscholing.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors verpleegkunde. Houders van een diploma vroedkunde behaald vóór 1 oktober 2018 kunnen het getuigschrift behalen, maar hebben op dit ogenblik geen toegang tot de Bijzondere Beroepstitel. Andere geïnteresseerden krijgen een attest van bijscholing.

Contact & meer info

Meer informatie

Het postgraduaat werd ontwikkeld in samenwerking met Artevelde­hogeschool. Lees er alles over op arteveldehogeschool.be/postgraduaat/pediatrie-en-neonatologie.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

WWaar?

Je volgt afwisselend les op Artevelde­hogeschool (campus Kantienberg), HOGENT (campus Vesalius) of UZ Gent. Tussendoor hoef je je niet te verplaatsen. Elke lesdag vindt plaats op één campus.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Vervolgtraject verpleegkunde HBO5

Heb je al een graduaats­diploma verpleegkunde (HBO5)? Via een verkort traject van 150 studie­punten kun je een professioneel bachelor­diploma behalen. Wanneer je afstudeert ben je …

HBO5 verpleegkunde

De HBO5 verpleegkunde is een praktijk­gerichte HBO5-opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen en spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de acute …

Stomatherapie en wondzorg - EduWond

Het postgraduaat stomatherapie en wondzorg wil klinische expertise en wetenschappelijke inzichten open stellen voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en andere professionele …

EndoscopieĀ­verpleegkundige

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige richt zich tot bachelors en gegradueerden in de verpleegkunde met interesse in de endoscopie van de luchtwegen, pancreas, galwegen en …