Facebook Pixel Freinet - Hogeschool Gent
Foto Freinet

Freinet.

F

Freinet.

Wil je de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen? Dan is dit postgraduaat iets voor jou. Je bouwt niet alleen kennis op over de Freinettechnieken, maar ook over de invarianten en de natuurlijke methode. Je ervaart zelf de coöperatieve werkvormen en je bezoekt verschillende Freinetscholen. Behalve de theorie, krijg je dus ook sprekende praktijkvoorbeelden mee.

Célestin Freinet (°1896) ontwikkelde samen met zijn collega’s een eigen pedagogie op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk met kinderen op basisscholen in Frankrijk. Zijn technieken zijn gebaseerd op de ervaringen van de kinderen. Hij nam de leerlingen mee naar buiten en liet hen vertellen over hetgeen ze zagen, beleefden, ervaarden… . Freinet zag dat de leerlingen via het vertellen en het schrijven hierover tot leren kwamen.

Module 1: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

We kijken naar Freinet in historisch perspectief: het leven, het mens- en maatschappijbeeld van Freinet en de Nieuwe Schoolbeweging. Je reflecteert over de Freinetpedagogiek en wat die kan betekenen voor het onderwijs in 2022 en voor je eigen onderwijs­praktijk. We maken ook ruimte voor je eigen leervragen en reflecties op praktijken van Freinetpedagogie in Vlaanderen.

Module 2: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

In de tweede module koppel je de invarianten van Freinet aan de eigen praktijk en/of de praktijken die je leert kennen doorheen de module. Je kan zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken zoals de kring, de klaskrant of klasblog, het gebruik van vrije tekst, levend rekenen, … In deze module word je de auteur van je eigen professionalisering en breng je het netwerk van collega’s binnen en buiten de school in kaart.

Sfeerbeeld

Par la vie, pour la vie, par le travail.

Célestin Freinet

Voor wie?

Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.

Voor wie?

Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.

Praktisch.

Data en locaties

Het postgraduaat omvat 20 studiepunten en loopt van februari 2022 tot januari 2023. Op vrijdagen heb je beurtelings les op een campus van HOGENT, Arteveldehogeschool, AP of Odisee. Op zaterdagen trek je naar een Freinetschool.

Module 1

 • 18 en 19/02/2022 (Gent, HOGENT)
 • 18 en 19/03/2022 (Antwerpen, AP)
 • 22 en 23/04/2022 (Brussel, Odisee)
 • 20 en 21/05/2022 (Gent, Artevelde)

Module 2

  Data en locaties worden in mei 2022 gecommuniceerd aan de deelnemers van module 1.

  Prijs

  500 euro voor het volledige postgraduaat, te betalen in twee schijven. Opgelet, naast het inschrijvingsgeld, moet je ook op verplaatsingskosten en kosten voor studiemateriaal rekenen. Na inschrijving ontvang je de factuur per e-mail.

  Vlaams zorgkrediet

  Werk je al in het Vlaamse onderwijs? Dan kan je een beroep doen op Vlaams zorgkrediet. Meer info.

  Online infosessies

  Tijdens een infosessie krijg je niet alleen inhoudelijke en praktische info over de opleiding. Ook de inschrijvingsprocedure voor het postgraduaat wordt toegelicht. Een sessie volgen is dus ten sterkste aangeraden.

  Datum infosessie

  • woensdag 8 december 2021 van 20 tot 21 uur

  Meld je aan via deze link. Daags voor het infomoment ontvang je de deelnamelink per e-mail.

  Contact

  Infosessie gemist of vragen? Mail naar katrien.demaegd@hogent.be

  Certificaat

  Getuigschrift postgraduaat

  Sfeerbeeld

  Nog meer Freinet? Na dit postgraduaat kan je je nog eens twee jaar verdiepen. Als je voor alles slaagt, heb je een diploma DHOS in handen (uitgereikt door OIOW).

  Partners

  Dit postgraduaat kwam tot stand door een samenwerking tussen hogescholen, pedagogische begeleidingsdiensten, de Freinetbeweging en het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen. 

  partnerlogo
  partnerlogo
  partnerlogo
  partnerlogo
  partnerlogo
  partnerlogo
  partnerlogo
  partnerlogo

  Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

  Studeer verder in onderwijs
  Het is nooit te laat om een educatief diploma te behalen of je loopbaan in het onderwijs een andere wending te geven. Ga voor een carrièreswitch in of naar het onderwijs. Bekijk ons aanbod vervolgopleidingen om verder te studeren.
  Professionaliseringsaanbod voor leerkrachten
  Schrijf in op ons aanbod korte vormingen of dienstverlening op maat van jouw team. Een ideale manier om jezelf te blijven uitdagen. Of om nieuwe dingen aan te leren. Want alleen zo kan je …