Foto Postgraduaat Freinet

Freinet.

F

Freinet.

Wil je de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen? Dan is dit postgraduaat iets voor jou. Je bouwt niet alleen kennis op over de Freinettechnieken, maar ook over de invarianten en de natuurlijke methode. Je ervaart zelf de coöperatieve werkvormen en je bezoekt verschillende Freinetscholen. Behalve de theorie, krijg je dus ook sprekende praktijkvoorbeelden mee.

Célestin Freinet (°1896) ontwikkelde samen met zijn collega’s een eigen pedagogie op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk met kinderen op basisscholen in Frankrijk. Zijn technieken zijn gebaseerd op de ervaringen van de kinderen. Hij nam de leerlingen mee naar buiten en liet hen vertellen over hetgeen ze zagen, beleefden, ervaarden… . Freinet zag dat de leerlingen via het vertellen en het schrijven hierover tot leren kwamen.

Module 1: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

We kijken naar Freinet in historisch perspectief: het leven, het mens- en maatschappijbeeld van Freinet en de Nieuwe Schoolbeweging. Je reflecteert over de Freinetpedagogiek en wat die kan betekenen voor het onderwijs van vandaag en voor je eigen onderwijs­praktijk. We maken ook ruimte voor je eigen leervragen en reflecties op praktijken van Freinetpedagogie in Vlaanderen.

Module 2: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

In de tweede module koppel je de invarianten van Freinet aan de eigen praktijk en/of de praktijken die je leert kennen doorheen de module. Je kan zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken zoals de kring, de klaskrant of klasblog, het gebruik van vrije tekst, levend rekenen, … In deze module word je de auteur van je eigen professionalisering en breng je het netwerk van collega's binnen en buiten de school in kaart.

Freinet iets voor jou?

  • Je dompelt je graag onder in alternatieve pedagogische visies om jezelf verder te ontwikkelen.
  • Je bent overtuigd van de waarde van ervaringsgericht en kindgecentreerd onderwijs.
  • Je bent gebeten door of nieuwsgierig naar Freinetonderwijs en wil je verder verdiepen.
  • Je wil de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen.
  • Je wilt uitwisselen en reflecteren over onderwijs met andere Freinetwerkers.

De groep bestaat doorgaans uit mooie mix van deelnemers, een echte meerwaarde voor jouw leertraject. Door de verschillende leeftijden en werkcontexten hebben jullie de kans elkaar te verrijken met een mooie waaier aan cases om mee te oefenen en uit te leren.

download de brochure →

hou me op de hoogte →

Sfeerbeeld

Par la vie, pour la vie, par le travail.

Célestin Freinet

Voor wie?

Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je een diploma hoger onderwijs? Dan kan je dit postgraduaat starten. Een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid wordt aangeraden. Heb je dat niet, dan evalueren de coaches eerst jouw profiel via een intakegesprek.

Voor wie?

Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs. Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.

Praktisch.

Data en locaties

Het postgraduaat omvat 20 studiepunten en loopt van februari 2026 tot en met december 2026.
Op vrijdagen heb je van 9-17u, beurtelings les op een campus van HOGENT, Arteveldehogeschool, AP of Odisee. Op zaterdagen trek je naar een Freinetschool.

De data van opleidingsdagen zijn momenteel nog niet bekend, maar we zien elkaar in principe één keer per maand tussen februari - december 2026.

Prijs

700* euro voor het volledige postgraduaat, te betalen in twee schijven.

Opgelet: naast het inschrijvingsgeld, moet je ook op verplaatsingskosten en kosten voor studiemateriaal rekenen.

Na inschrijving ontvang je de factuur per e-mail.

*onder voorbehoud van eventuele prijswijzigingen

Vlaams zorgkrediet

Werk je al in het Vlaamse onderwijs? Dan kan je een beroep doen op Vlaams zorgkrediet.

Certificaat

Getuigschrift postgraduaat

Nuttige links

Bekijk campus Ledeganck →
Leer ons kennen →

Inschrijven

Voor het postgraduaat Freinet dien je een intake aan te vragen via de coördinator Ilse Baetslé. Voldoe je aan het profiel, dan helpen we je verder op weg naar je definitieve inschrijving.

Voor het postgraduaat Freinet dat start in februari 2026 kan je nu nog niet inschrijven. Vanaf 25 augustus 2025 zullen de inschrijvingen starten. Word je graag op de hoogte gehouden? Laat je gegevens achter en we contacteren je.

Opgelet: het aantal plaatsen is zeer beperkt.

Contact

Nood aan meer informatie? We zijn er voor jou.
Opleidingscoördinator Ilse Baetslé helpt je graag verder via ilse.baetsle@hogent.be of via chat.

profielfoto Eric Verbeiren

Ilse Baetslé

Coördinator

Chat met Ilse
Sfeerbeeld

Nog meer Freinet? Na dit postgraduaat kan je je nog eens twee jaar verdiepen. Als je voor alles slaagt, heb je een diploma DHOS in handen (uitgereikt door OIOW).

Partners

Dit postgraduaat kwam tot stand door een samenwerking tussen hogescholen, pedagogische begeleidingsdiensten, de Freinetbeweging en het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen.

partnerlogo
partnerlogo
partnerlogo
partnerlogo
partnerlogo
partnerlogo
partnerlogo
partnerlogo
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W



Waar?

Op vrijdagen heb je beurtelings les op een campus van HOGENT, Artevelde­hogeschool, AP of Odisee. Op zaterdagen trek je naar een Freinet­school.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.
Research Centre for Learning in Diversity
Leren en diversiteit staat centraal in het onderzoeks­centrum. We voeren praktijk­gericht onderzoek naar zowel formeel als informeel leren, typisch en atypisch leren en leren doorheen de …
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Niet-confessionele zedenleer voor het lager onderwijs
  postgraduaat   Gent   dagonderwijs    1 jaar (deeltijds) [m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] In de …
Leerstoornissen

Het postgraduaat leer­stoornissen richt zich tot bachelors en masters in de logopedie met minimaal twee jaar ervaring in het begeleiden van kinderen of jong­volwassenen met …