Foto Laatstejaars technisch atheneum al een beetje student.

Laatstejaars technisch atheneum al een beetje student.

L

Laatstejaars technisch atheneum al een beetje student.

Zo’n 130 laatstejaars van het technisch atheneum GO! talent in Dendermonde kunnen tijdens het tweede semester al een vak opnemen bij HOGENT en Erasmushogeschool Brussel (EhB). Dit initiatief moet de drempel naar het hoger onderwijs verlagen en de leerlingen beter voorbereiden, wat hun slaagkansen verhoogt.

“Als achttienjarige een keuze maken die je toekomst bepaalt, is niet evident”, zegt Tom Rydant, directeur van GO! talent. “Sommigen twijfelen nog tussen gaan werken of hoger onderwijs. De meesten van onze leerlingen willen wel verder studeren, maar weten eigenlijk niet goed wat dat inhoudt. Met deze structurele samenwerking met HOGENT en EhB dompelen we hen al bij de start van het zesde jaar onder in het hoger onderwijs. Zo krijgen ze een realistisch beeld tegen dat ze bij ons afstuderen.”

De leerlingen kunnen in het tweede semester een vak opnemen dat in lijn ligt met het curriculum van het secundair onderwijs. Het aanbod omvat de bachelor- en graduaatsopleidingen programmeren, systeem- en netwerkbeheer, organisatie & management, secundair onderwijs, biomedische laboratoriumtechnieken, elektromechanische systemen en winkelmanagement. Afhankelijk van de studierichting gaat het om een mix van contact- en afstandsonderwijs.

Juiste verwachtingen

“Al vanaf het eerste semester zetten we in op oriëntatie en ontdekken de leerlingen wat het is om student te zijn”, aldus Jan Vanden Berghe, departementshoofd GO5 aan HOGENT. “Ze maken kennis met de infrastructuur van onze hogescholen, krijgen informatie over het reilen en zeilen op de campus en maken kennis met tools over studiekeuzebegeleiding. Ook wij vinden het belangrijk dat studenten met de juiste verwachtingen aan een opleiding beginnen en daar bereid je hen best tijdig op voor.”

Sandra Heleyn, coördinator Leven Lang Ontwikkelen aan HOGENT, vindt dit ook een mooi initiatief in de context van een leven lang ontwikkelen: “Vaak wordt bij een leven lang ontwikkelen enkel aan bijscholingen gedacht, maar dat is onterecht. Dit project is een concreet voorbeeld van hoe hogescholen en leerplichtonderwijs met richtingen in dubbele finaliteit en arbeidsmarktfinaliteit kunnen samenwerken om ook die jongeren de weg te tonen naar hogere onderwijskwalificaties.”

"Het is belangrijk dat studenten met de juiste verwachtingen aan een opleiding beginnen. En daar bereid je hen best tijdig op voor."

Jan Vanden Berghe
Departementshoofd GO5

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dag- of avond­onderwijs. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken of …

Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Winkelmanagement

In het graduaat winkel­management maak je kennis met alle facetten van winkel­beheer, zoals verkoop­technieken, communicatie met klanten en personeel, voorraad­beheer, …

Biomedische laboratorium­technologie
In de bachelor biomedische laboratorium­technologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratorium­technologie, of in de medische laboratorium­technologie.
Labels: Vesalius
Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijs­vakken.
zoek een opleiding
Zoek de opleiding die bij je past. Gebruik de filters om snel de ideale opleiding voor jou te vinden.
Ontdek welke studie­keuze bij je past

Ontdek welke studie­keuze bij je past. Op het online studiekeuze­platform vind je alles wat je kan helpen. Een brochure aanvragen? Eens chatten met studenten? Of een virtuele …

Publicatiedatum: 21/09/2023