Het postgraduaat HRM leidt je op tot startklare hr-professional, technisch sterk en multi-inzetbaar vanuit een duurzame visie op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van hr.
Deze eenjarige dagopleiding is geen specialisatie in hr-thema's, maar een brede en praktijkgerichte hands-on opleiding die via projectwerk, samenwerking met experten en het trainen van vaardigheden de basis van hr wil bijbrengen.
Het postgraduaat duurt één academiejaar, bestaande uit vier modules in het eerste en vier modules in het tweede semester. Instromen in februari in het tweede semester is ook een mogelijkheid.
De modules kunnen ook afzonderlijk worden gevolgd.
De opleiding omvat 40 studiepunten. Bekijk het programma.
semester 1 - telkens op dinsdag
In deze module leer je de basisbouwstenen van een hr-beleid verbinden aan het strategische beleid van een organisatie. Je ontdekt er de historische evolutie van human resources management en leert de rollen kennen van een hr-professional. Je vergelijkt het traditionele (strategische) human resources management met de mogelijkheden én meerwaarde die duurzaam HRM in organisaties kan bieden met winst voor organisatie, medewerkers én maatschappij. Via een case leer je het hr-beleid van een bestaande organisatie analyseren.
semester 1 - telkens op donderdag
In deze module leer je hoe je strategieën bepaalt om de juiste mensen voor jouw organisatie aan te trekken en te behouden. Je ontdekt er het belang van employer branding en hebt aandacht voor diversiteit binnen een onderneming. Je leert het selectieproces van A tot Z uitvoeren, professionele selectie-interviews afnemen en nieuwe medewerkers introduceren. Je ontdekt via een project dat de 'war for talent' alle organisaties dwingt om de bestaande strategieën te optimaliseren en alternatieven te zoeken.
semester 1 - telkens op vrijdag
In deze module leer je hoe je hr-processen kan verduurzamen in het managen van stress en het creëren van een gezonde werkomgeving. Je verwerft inzichten in de welzijnswetgeving en werkbaar werk via vakliteratuur en goede praktijkvoorbeelden. Aan de hand van een case leer je een analyse maken van welzijns- en gezondheidsrisico's en actiepunten voorstellen met het oog op duurzame en gezonde loopbanen.
semester 1 - aansluitend op module 1 - telkens op dinsdag
In deze module leer je van experten de verschillende elementen van het payrollproces kennen. Via oefeningen met actuele programma's kan je de payrollprincipes uitvoeren om de verschillende looncomponenten te berekenen. Je slaagt er dan ook in om een payrollbeleid op maat van een organisatie uit te werken en zo advies te geven aan individuen of organisaties omtrent het opzetten van een duurzaam payrollbeleid. Gastsprekers in deze module zijn Liesbet Werbrouck en Piet Faelens
semester 2 - telkens op donderdag
In deze module verwerf je inzichten op basis van goede praktijkvoorbeelden en vakliteratuur over een geslaagd waarderings- en motivatiebeleid. Door te reflecteren over je eigen persoonlijkheid, leiderschapsstijl en positie binnen een groep, leer je nog beter hoe je de betrokkenheid en ontwikkeling van andere medewerkers kan bevorderen. Je traint gesprekstechnieken en leert via een project met het werkveld hoe je de ontwikkelings- en waarderingsactiviteiten kan opzetten in functie van organisatienoden én de persoonlijke, professionele groei van de medewerkers.
semester 2 - telkens op dinsdag
In de module Activeren en begeleiden leer je verklaren waarom bepaalde doelgroepen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren en wat het organisatorische en maatschappelijke belang is van een inclusieve tewerkstelling. Je traint gesprekstechnieken en ontdekt methodieken die jou als toekomstig hr-professional kunnen ondersteunen in begeleiding van diverse medewerkers op de werkvloer maar ook in het toeleiden van toekomstige medewerkers naar werk. Via een case leer je een advies formuleren naar individuen, teams of leidinggevenden, hoe een duurzaam en gedragen (re)integratieproces op de werkvloer gerealiseerd kan worden en behouden blijven.
semester 2 - telkens op vrijdag
Via de module Sociaal overleg en arbeidsverhoudingen ontdek je hoe het sociaal overleg op nationaal en internationaal niveau georganiseerd is. Je leert de belangen duiden van verschillende partijen van een sociaal overleg en hun belangenorganisaties. Via echte cases train je de eigen overleg- en onderhandelingsvaardigheden. Een ministage doet jou het sociaal overleg ontdekken van dichtbij.
semester 2 - verschillende avonden
Tijdens de module hr-trends ontdek je samen met de studenten postgraduaat HR voor kmo's de hr-trends van het moment. Je komt er via avond- en netwerkactiviteiten in contact met gerenommeerde gastsprekers en bekende start-ups. Uiteindelijk leer je deze hr-trends becommentariëren en creatief aanwenden om de hr-praktijken in toekomstige organisaties vorm te geven en de eigen professionele deskundigheid uit te bouwen.
Je bent een gemotiveerde pas afgestudeerde graduaats-, bachelor- en/of masterstudent (verschillende vooropleidingen zijn mogelijk) en je wilt je hr-kennis en -vaardigheden ontwikkelen en verruimen om in de toekomst als hr-professional of hr-generalist aan de slag te gaan binnen de profitsector, de publieke sector of de socialprofitsector.
Je hebt geen graduaats-, bachelor- of masterdiploma, maar wel minimaal twee jaar relevante ervaring in het werkveld en je kan dit aantonen aan de hand van een portfolio.
Benieuwd van welke experten je allemaal les krijgt in dit postgraduaat? Bekijk ons overzicht van lesgevers per module.
Dit postgraduaat is een dagopleiding, met sporadisch avondactiviteiten. Er worden 54 lesdagen per academiejaar geroosterd van vier à zes uur contactonderwijs per lesdag. De lesdagen worden geroosterd op twee à drie vaste lesdagen per week zodat er voldoende ruimte is voor zelfstudie, project- en groepswerk. Dit kunnen zowel voltijdse als halftijdse lesdagen zijn.
De contactmomenten vinden telkens plaats op dinsdag, donderdag en/of vrijdag. Omdat we veel belang hechten aan interactie, praktische workshops en cases, worden alle modules georganiseerd op de campus Schoonmeersen (Gent) of op locatie in het werkveld. Uiteraard volgen we de coronamaatregelen op de voet en is het onze prioriteit om jullie te verwelkomen in de veiligste omstandigheden. Als dat nodig zou zijn, kunnen de lessen als webinar ingericht worden.
Neem gerust contact op met de coördinatoren van het postgraduaat voor alle concrete vragen in verband met de planning: femke.dewulf@hogent.be of katia.rombaut@hogent.be
KICK-OFF: dinsdag 22 september 2020. We volgen zo veel mogelijk de academische kalender van HOGENT. Er zijn geen lessen voorzien in de schoolvakanties.
(data onder voorbehoud van wijzigingen)
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
2650 euro voor de volledige opleiding
(onder voorbehoud van prijswijzigingen).
Heb je al een graduaat, bachelor of master? Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.
Dit postgraduaat komt in aanmerking voor Vlaamse opleidingsincentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank. Meer info: hogent.be/student/begeleiding/werken-en-studeren/
Je bent houder van een graduaats-, bachelor-
of een masterdiploma (of gelijkwaardig) (verschillende vooropleidingen zijn mogelijk)
OF
Je hebt minimaal twee jaar relevante werkervaring binnen het HR-domein. In dat geval kun je ook toestemming vragen tot inschrijving. Toon je relevante werkervaring aan met je cv en motivatiebrief.
HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer DV.O101616).
Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Schoonmeersen (Gent)
We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar femke.dewulf@hogent.be.
Chat met een lector of medewerker via de chatbox. Of volg een infosessie.