Facebook Pixel Supply Chain Management - Hogeschool Gent
Foto Supply Chain Management

Supply Chain Management.

S

Supply Chain Management.

In Supply Chain Management (vroeger logistiek management) verwerf je een grondig inzicht in hoe een logistiek manager vandaag goederenstromen organiseert, van producent tot eindgebruiker. En je komt te weten hoe dat praktisch in zijn werk gaat: goederen inkopen, opslaan, overslaan en verzenden, zowel nationaal als internationaal.

Je leert alles over hoe je een logistieke keten zo duurzaam mogelijk maakt. En hoe je daarvoor alle transportmogelijkheden inzet: goederen­vervoer over de weg, het spoor, via de lucht en op het water. Het doel? Multimodaal leren denken als je een transport organiseert, de documenten ervan opmaakt en de douaneverrichtingen verwerkt.

Internationaal gebeuren

Logistiek is een internationaal gebeuren. Je zal in deze opleiding dan ook hard werken aan je communicatieve vaardigheden en talen. De focus ligt op de praktijk: op vlot en overtuigend praten, argumenteren, rapporteren en presenteren. Goede communicatieve skills zijn eveneens de basis van je people management vaardigheden en noodzakelijk om mensen te managen, ondersteunen en motiveren.

Het programma Supply Chain Management voldoet trouwens aan verschillende (internationale) kwaliteitslabels. Die labels geven je diploma ook Europese erkenning, zoals het ELA-certificaat van de European Logistics Association (ELA). Maar ze geven je ook toegang tot het beroep van bijvoorbeeld zelfstandig expediteur. Een troef voor een internationale carrière.

Praktijkgericht taalonderwijs

Tijdens het eerste jaar leer je Frans en Engels op eigen tempo totdat je het vereiste niveau voor het tweede jaar behaalt.
Hoe verloopt dat concreet? Het eerste semester in het eerste jaar vormt de schakel tussen het secundair onderwijs en de beroepsgerichte competenties die je de volgende jaren verder uitbouwt. Voor sommigen is die herhaling een welgekomen opfrissing. Anderen daarentegen voelen de noodzaak om hun niveau bij te spijkeren. HOGENT biedt daarvoor verschillende remediërings­trajecten voor Frans en Engels aan. Dat gaat van individuele taalcoaching tot workshops over specifieke thema’s. We geven je een jaar de tijd om het gewenste niveau voor het tweede jaar te behalen. Je wordt verschillende keren getoetst en je hebt de mogelijkheid om binnen hetzelfde jaar te herkansen.

Wil je graag je kennis van Frans en Engels uit het secundair onderwijs nog even opfrissen voor een vlotte start? Volg dan een van onze introductie­cursussen. De meeste van die cursussen organiseren we in de tweede helft van september.

Voor Duits is er geen voorkennis vereist.

En IT?

Ook dat vormt een essentieel onderdeel van het programma. In het eerste jaar start je met eenvoudige toepassingen in Excel. In het tweede jaar breid je die kennis uit naar complexere data. Je leert businessprocessen uittekenen en werken met business software zoals ERP, WMS en TMS. Je IT-kennis is een grote meerwaarde en een vereiste als je later logistieke processen wilt optimaliseren.

Sfeerbeeld
"Ik had het voor­recht om stage te lopen bij Coca-Cola. Ik kon mijn logistieke kennis verbreden in een bedrijf waar alle logistieke fases terugkwamen. Het werd duidelijk wat ik nu concreet kan doen met de dingen die ik op school heb geleerd."

Isabeau Muys
oud-student

Download onze brochure

Chat met een student

Schrijf je meteen in

Logistiek bloed.

"Als organiserend lid in de jeugdbeweging merkte ik voor het eerst dat ik logistiek bloed door mijn aderen had stromen."

Wouter Demeyer
oud-student

Logistiek bloed.

"Als organiserend lid in de jeugdbeweging merkte ik voor het eerst dat ik logistiek bloed door mijn aderen had stromen."

Wouter Demeyer
oud-student

Praktijk.

De opleiding is sterk gericht op de praktijk en werkt nauw samen met de haven en met bedrijven uit de Gentse havenregio. Alle domeinen van de logistiek komen aan bod. Zo krijg je al vanaf het eerste jaar de kans om te ontdekken waar jouw passie ligt.

Tijdens je opleiding leer je het werkveld écht kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef enzovoort.

Je wordt perfect voorbereid op je toekomstige job. Elk jaar organiseren we ook job days. Je kan dan bedrijven aanspreken die speciaal voor jou naar onze campus afzakken. Het doel? Eerstejaars­studenten leren op die manier de verschillende beroepen kennen. De tweedejaars verkennen mogelijke stageplaatsen voor het laatste jaar. De derdejaarsstudenten tot slot screenen verschillende vacatures als voorbereiding op hun latere beroepsleven.

Stage

Tijdens je stage draai je ongeveer drie maanden mee in een internationaal georiënteerd bedrijf. We besteden veel aandacht aan de keuze van een geschikte stageplaats en zorgen ervoor dat die volledig past bij je persoonlijkheid en toekomstplannen.

Wie wil, maakt kans op een topstage dankzij Topcoaches for Toptalent (T4T). Wat houdt dat in? Na een grondige selectieprocedure kun je een stage aanvragen in een nummer één bedrijf, onder deskundige begeleiding van een topcoach. Dit prestigieuze project wordt georganiseerd door Supply Chain Masters in samenwerking met de bedrijfswereld en de Vlaamse hogescholen die de opleiding Supply Chain Management aanbieden. HOGENT neemt al sinds de start deel aan dit project.

Iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

Nationale en internationale uitwisseling

Je gaat internationale uitwisselingen aan met buitenlandse studenten Supply Chain Management en werkt cases uit in opdracht van internationale logistieke spelers. Je neemt ook deel aan een business/logistics game in samenwerking met een buitenlandse partner zoals met de laatstejaars Logistique et Transport van het IUT van Vesoul. In die game nemen gemengde teams van studenten het tegen elkaar op.

HOGENT biedt je bovendien de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studietraject kan je immers volgen aan EPHEC, in Brussel. Dat is een partnerhogeschool van HOGENT waarvan de programma’s van de afstudeerrichtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als EPHEC. Een extra niet te onderschatten troef op de arbeidsmarkt.

Je krijgt ook verschillende andere mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Zo kan je kiezen om stage te lopen in het buitenland of om via een internationale uitwisseling (Erasmus) een semester in het buitenland te studeren. Wees gerust: HOGENT helpt je met alle paperassen, financiële ondersteuningsmaatregelen en logistieke obstakels.

Match ik met Supply Chain Management?

1

Je kickt op uitdagingen en verbeteringskansen.

2

Je bent een echte people manager. Samenwerken met mensen, hen motiveren of ondersteunen? Dat is helemaal jouw ding.

3

Jouw communicatieve skills vallen meteen op. Je houdt van onder­handel­en en overeen­komsten sluiten en spreekt vlot verschillende talen.

4

Werken in een inter­natio­nale omgeving? Een grote, grens­over­schrij­den­de deal beklinken? Dat schrikt je niet af. Integen­deel. Dat is de uitdaging waarnaar je op zoek bent.

5

Je houdt van projecten managen. Jouw geheim? Structuur en prioriteiten!

6

Je beseft dat Supply Chain Management meer is dan vrachtwagens de baan op sturen en een magazijn beheren.

7

Vrienden omschrijven je als een doorzetter. En als iemand die logisch en kritisch durft na te denken over zaken.

8

Het ligt in je aard om processen te willen verbeteren. Bijvoorbeeld via nieuwe software­toepassingen.

9

Een probleem in de haven? Moet een zending dringend vertrekken? Staat er een container of vrachtwagen geblok­keerd? Jij pakt het aan en zoekt onmiddellijk naar oplossingen.

Wat na je diploma?

Werken

De vraag naar bachelors met een degelijke logistieke vorming is groot. Heel wat vacatures raken zelfs niet ingevuld, waardoor een aantal logistieke functies intussen knelpuntberoepen zijn, zoals logistiek verantwoordelijke, expediteur, dispatcher en douanedeclarant.

Bovendien is het werkterrein als logistiek manager heel gevarieerd. Zo kan je bijvoorbeeld werken in de transportsector: voor een gespecialiseerd bedrijf in wegtransport, maritieme logistiek, een rederij, op de luchthaven, bij het spoor of voor een expediteur die alle transport voor een ander bedrijf organiseert.

Je kan ook aan de slag bij tal van firma’s die goederen opslaan en behandelen zoals naties, stouwers, terminal operators, distributiecentra en open overslagbedrijven, bij firma’s die zelf goederen produceren en verdelen. En ten slotte bij retailketens die goederen verdelen over hun verschillende winkels.

Niet alleen is de arbeidsmarkt heel gevarieerd. Dat geldt ook voor de jobinhoud. Waar gaat jouw interesse naartoe? Naar operationeel management, het optimaliseren van processen binnen projectmanagement of naar teamleader? Aan jou de keuze!

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

  • een masteropleiding handelswetenschappen (via een schakelprogramma)
  • een banaba internationaal bedrijfsmanagement
  • via een verkort traject (één jaar) een tweede diploma bedrijfsmanagement: accountancy-fiscaliteit, marketing, kmo-management of financie- en verzekeringswezen.
  • een masteropleiding maritieme wetenschappen (via een schakelprogramma)
  • een postgraduaat in het buitenland, bijvoorbeeld Supply Chain Management in Nederland of het Verenigd Koninkrijk.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management heb je de keuze uit 7 afstudeer­richtingen: accountancy-fiscaliteit, financie- en verzekerings­wezen, kmo-management, marketing, milieu- en …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.