Facebook Pixel Logopedie en audiologie - Hogeschool Gent
Foto Logopedie en audiologie

Logopedie en audiologie.

L

Logopedie en audiologie.

De opleiding spoort aan tot een leergierige en dynamische houding. Logopedie of audiologie? In beide domeinen gaat het over communicatie. Over stem, taal, spraak en gehoor. In de opleiding logopedie en audiologie onderzoek en behandel je stoornissen die hierin optreden. Welke afstudeerrichting je ook kiest, je bent nodig.

Denk maar aan de vergrijzende samenleving, de toenemende aandacht voor kinderen met leerproblemen, het stijgende aantal jongeren dat opgroeit in een meertalige context.

Veel uitdagingen, maar vooral veel oplossingen. De technologie en behandelingen zijn immers constant in ontwikkeling. Tijdens deze opleiding dompelen we je onder in de laatste inzichten zodat je helemaal klaar bent voor de arbeidsmarkt.

Aan de slag in een groepspraktijk, ziekenhuis, als zelfstandige of …? Alle wegen leiden naar een meerstemmig beroepsleven. Dat staat vast.

Gemeenschappelijk jaar

In het eerste jaar proef je zowel van logopedie, als van audiologie. Ook al heb je voor jezelf de knoop doorgehakt, dit gemeenschappelijk basisjaar is een verrijking voor je latere beroepsleven.

Logisch, want interdisciplinair werken loopt als een rode draad doorheen deze opleiding. Logopedisten werken samen met audiologen, maar ook met andere zorgprofessionals. Twijfel je nog tussen de twee disciplines? Dan helpt dit eerste gemeenschappelijke jaar je bij je keuze.

Beide afstudeerrichtingen hebben heel wat gemeenschappelijk. Het gaat over communicatie, sociale vaardigheden, openstaan voor een diverse samenleving en samenwerken. Maar ook over wetenschap. Vakken als anatomie en psychologie staan op de agenda. Maar wees gerust, we bouwen op van een leeg blad. Dus, ook al ben je geen Einstein, met een gezonde portie nieuwsgierigheid kom je er wel.

Sfeerbeeld
"Dit is de gelukkigste dag van mijn leven. Dank je wel voor alles! Ik heb me bij HOGENT zo welkom gevoeld en waardeer enorm de persoonlijke begeleiding."

Isabel Martens
oud-student

Schrijf je meteen in

profielfoto Imke Verlaeckt

Imke

Student

Chat met Imke

Sandrine wil jongeren alle kansen geven.

"Ik ben trots dat we voor studenten met leer­stoornissen het verschil willen maken op HOGENT. We zijn heel sterk bezig met ons zorg- en taal­beleid: hoe kunnen we onze studenten alle kansen geven?"

Verkort traject.

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kan je deze bachelor misschien behalen via een verkort traject.

Verkort traject.

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kan je deze bachelor misschien behalen via een verkort traject.

Ontdek de opleiding logopedie en audiologie: Een diepgaande blik op de afstudeerrichting logopedie en audiologie.

Logopedie

Als logopedist begeleid je mensen met problemen op het vlak van stem, spraak, taal, slikken en leren. Baby’s met slikproblemen, kleuters met taal- en spraakstoornissen, tieners met leerproblemen, zangers met stemband-problemen of ouderen met een neurologische problematiek. Het is net die diversiteit, zowel bij de doelgroep, als bij de aandoeningen, die je aantrekt. Je leert hoe je de patiënt coacht bij de revalidatie en geeft deze persoon de veerkracht om ermee om te gaan.

Het is jouw taak om hier oplossingsgericht naartoe te werken, samen met je patiënt en andere zorgverleners zoals neus-keel-oorartsen, kinesisten, audiologen, leerkrachten en CLB-medewerkers. Want ook dat is typisch aan je vak: samenwerken naar een aanpak op maat.

Een boeiende mix van theorie en praktijk staat je te wachten. Denk maar aan anatomie van de borstholte tot en met de hersenen, inzicht in taalontwikkeling vanaf de geboorte doorheen het leven en wat hier fout kan lopen of welke hersenletsels aan de oorsprong kunnen liggen. Daarnaast toets je je kennis aan de praktijk met 600 uur stage gespreid over drie jaar.

Audiologie

Als audioloog begeleid je mensen met gehoor- en evenwichtsstoornissen. Van baby’s tot ouderen, ook hier werk je met een diverse doelgroep. Je komt terecht in een innovatieve werkomgeving. Een sector op een kantelpunt dankzij nieuwe technologische oplossingen. Denk maar aan de rol van artificiële intelligentie.

Dankzij deze technologie voorkom, detecteer en revalideer je verschillende stoornissen als gehoorverlies, doofheid, evenwichtsproblemen en oorsuizen. Je leert frequenties en geluidsgolven te erkennen. Een vaardigheid die goed van pas komt wanneer je testen afneemt en die interpreteert.

Je selecteert de meest geschikte technologie om een gehoorstoornis te compenseren. Technologie is een belangrijk hulpmiddel, maar even onmisbaar zijn jouw capaciteiten als coach. Je werkt nauw samen met collega’s van andere disciplines zoals een neus- keel-oorartsen, kinesist of logopedist. Alleen zo kom je tot een therapie op maat.

De anatomie van het oor, geluidsleer en psychologie staan allemaal op het programma. Een boeiend traject want je balanceert op het snijvlak van technologie, communicatie, zorg en menswetenschappen. Daarnaast toets je je kennis aan de praktijk met 600 uur stage gespreid over drie jaar.

 

Match ik met deze opleiding?

1

Jouw grootste voldoening? Zorg dragen voor anderen. Het leven van mensen verbeteren door hen te helpen hun communicatieproblemen te overwinnen, daar ga je voor.

2

Wetenschappen? Je hoeft geen astrofysicus te zijn, maar wel openstaan voor de wondere wereld van de wetenschap.

3

Je denkt in oplossingen. Altijd vertrekkende vanuit de persoon in een bepaalde situatie. Echt maatwerk dus en dat maakt elke dag anders.

4

Je bent een mensen-mens. Hoe diverser de doelgroep, hoe meer jij je als een vis in het water voelt.

5

Je werkt graag samen, zeker met professionals uit andere disciplines. Want zo leer je bij.

.

In de opleiding wordt de brug geslagen tussen theorie en praktijk. Je krijgt via werkcolleges een optimale voorbereiding op de stage. Verweven doorheen de drie jaar.

Een voorkennis van wetenschappelijke vakken zoals wiskunde en fysica is geen vereiste. We starten met een herhaling van de basiskennis en bouwen verder op.

Eerste jaar

Bij de start van semester twee ga je 3 dagen op stage. Zo maak je meteen kennis met het werkveld. Het voordeel? De indrukken die je hier opdoet, helpen je om de daaropvolgende lessen beter te begrijpen. Op het einde van het tweede semester ga je opnieuw op stage. Zo kan je de theorie onmiddellijk koppelen aan de praktijk.

Tweede jaar

Tijdens de stage van meerdere weken sta je afwisselend drie dagen in de praktijk en twee dagen kom je terug naar de campus. Een halve dag hiervan is ook in functie van je stage. Tijdens deze feedbackmomenten krijg je de kans om alles terug te koppelen met een persoonlijke begeleider. Nood aan extra oefeningen of ondersteuning? Dan kan je je inschrijven voor bepaalde topics. Zo breng jij je stage tot een goed einde.

Derde jaar

Het derde jaar stoomt je helemaal klaar voor een professionele doorstart. Als toekomstig logopedist loop je een stage van zes weken tijdens het eerste semester. Vervolgens wacht het tweede semester een stage van acht weken. Voor audiologen zijn beide stages even lang. Daarna is het aan jou. Ondertussen weet je wat je wil en waar je je verder in wil verdiepen. De laatste stage kies je dan ook volledig zelf. Voor logopedisten drie weken, en voor audiologen twee.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject logopedie en audiologie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Ergotherapie

In de professionele bachelor ergotherapie leer je hoe je mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk kan laten functioneren in zelfzorg, in werk of studies en in vrije tijd. Als ergotherapeut …

Verkort traject ergotherapie
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
Verschil tussen logopedie en audiologie hogeschool en universiteit

Geboeid door logopedie en audiologie, maar je vraagt je af wat het verschil is tussen een Professionele Bachelor logopedie en audiologie of een Academische Master logopedische en audiologische …