Foto Secundair onderwijs: onderwijsvak geschiedenis

Secundair onderwijs: onderwijsvak geschiedenis.

S

Secundair onderwijs: onderwijsvak geschiedenis.

Jij wil het verleden kennen om het heden te begrijpen? Musea binnenstebuiten keren? Verhalen over de geschiedenis leren kennen én ze leren doorvertellen? Dan is het onderwijsvak geschiedenis jou op het lijf geschreven.

Eerste jaar

Je begint met het begin: met de prehistorie. Je leert alles over de ijzertijd, wanneer de Kelten nog leefden. Daarna verdiep je je in de geschiedenis van het Oude Nabije Oosten en leer je meer over Mesopotamië en Egypte. Je duikt ook in de klassieke oudheid en bestudeert de politieke, socio-economische en culturele toestand. Het eerste semester eindig je in het jaar 476 met de val van het West-Romeinse rijk. In het tweede semester bestudeer je de West-Europese middeleeuwen. Je leert alles over het Arabische en Byzantijnse rijk en precolumbiaanse culturen.

Tweede jaar

In je tweede jaar start je studie in de vroegmoderne tijden, de periode van 1500 tot 1870. Je onderzoekt de evolutie van het stemrecht en andere elementen van onze huidige samenlevingsvorm. En je verdiept je in de methodiek van mondelinge geschiedenis, met focus op het naoorlogse België. Je blijft daarbij niet alleen binnen de campusmuren, je trekt er ook regelmatig op uit op de geschiedenis te beleven.

Derde jaar

In je derde jaar kom je alles te weten over de lange twintigste eeuw. Je leert grote fenomenen uit de vorige eeuw bekijken in wereldverband. En je verdiept je in cultuurgeschiedenis. Je brengt daarbij verschillende bezoeken aan musea. Wil jij een semester in het buitenland studeren? Ook dat kan in je derde jaar!

Praktijk

Je beleeft geschiedenis niet alleen in de les, je trekt er ook regelmatig op uit. Zo bezoek je tal van musea en neem je deel aan verschillende ­erfgoed­activiteiten. En natuurlijk leer je het vak van leerkracht geschiedenis door zoveel mogelijk in de klas te staan. Eerst volg je vooral kijkstages en oefen je in de les. Maar vanaf je tweede jaar sta je in de klas als stageleerkracht. In je derde jaar kan je ervoor kiezen om je stage uit te breiden in culturele of educatieve diensten. Of je trekt een semester naar het buitenland.

Praktijk

Je beleeft geschiedenis niet alleen in de les, je trekt ook buiten de schoolmuren. Je bezoekt tal van musea en neemt deel aan ­erfgoed­activiteiten. In het eerste semester leer je lesgeven op de campus. In het tweede semester ontwikkel je je verder als leerkracht via kijkstages en lesondersteuning in het secundair onderwijs. In het tweede en derde jaar ga je na een kijkstage zelf enkele weken aan de slag als stageleerkracht. In het derde jaar kan je je stage uitbreiden in allerlei culturele of educatieve diensten. Of trek jij liever naar het buitenland?

Met welke onderwijsvakken kan je geschiedenis combineren?

In de bacheloropleiding secundair onderwijs word je expert in twee onderwijsvakken. En je leert je kennis ook toepassen op andere vakken. Zo ben je later breed inzetbaar wanneer je je diploma hebt binnengehaald.

Heb je al een educatief diploma op zak?

Sta je al in de basisschool en overweeg je een carrièreswitch? Of wil je extra vakken geven? 

Bekijk onze verkorte trajecten

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kan je aan de slag als:

  • leerkracht geschiedenis in de eerste graad en tweede graad doorstroomfinaliteit en dubbele finaliteit van het secundair onderwijs 
  • leerkracht maatschappelijke vorming (MAVO) in de eerste, tweede en derde graad afstudeerfinaliteit
  • leerkracht PAV (project algemene vakken) in de tweede en derde graad dubbele en afstudeerfinaliteit
  • leerkracht mens en samenleving, leerkracht Burgerschap Go! ...

Perspectieven
buiten het onderwijs

Ook buiten het onderwijs heb je heel wat jobkansen met je diploma van geschiedenisleerkracht:

  • op toeristische diensten of als gids
  • als educatief medewerker bij musea en culturele organisaties
  • in de jeugdwerking van gemeentelijke diensten
  • ...
Sfeerbeeld

Veelgestelde vragen.

Waar krijg ik les?

Je krijgt les op campus Ledeganck. Op wandelafstand van het station Gent Sint-Pieters en dicht bij de Heuvelpoort en Overpoort.

campus Ledeganck →

Kan ik de campus bezoeken?

Je kan deelnemen aan een openlesdag tijdens de krokusvakantie. Of bezoek onze campussen tijdens de infodagen: op 26 februari, 26 april, 28 juni en 6 september. Alle info vind je op hogent.be/infodagen 

Heb ik voorkennis nodig van geschiedenis?  

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Een diploma secundair onderwijs en interesse in geschiedenis volstaan. We hebben een mix van studenten met uiteenlopende vooropleidingen uit de A-stroom, zowel uit doorstroomgerichte studierichtingen als richtingen met dubbele finaliteit. 

Kan ik ook lesgeven op een katholieke hogeschool?

Je kan met je HOGENT-diploma overal terecht, ook al bieden we als pluralistische hogeschool geen religie aan in ons vast programma. Onze oud-studenten zijn er het mooiste voorbeeld van. Volg hun parcours van de campus naar hun eerste job op onze Instagrampagina.

bekijk onze highlights op Instagram → 

Hoe groot zijn de lesgroepen?  

De groepen zijn eerder klein. Zo kunnen we je persoonlijk begeleiden in jouw groeitraject naar een eigenwijze geschiedenisleerkracht.

Vanaf wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven kan je in principe van 1 april tot in september 2025 of zelfs het hele jaar door. Toch raden we je aan om je inschrijving ten laatste in augustus af te ronden. Zo kan je deelnemen aan de onthaalweek voor eerstejaars vóór de officiële start van het academiejaar.  

inschrijvingsprocedure → 

 

Vragen over dit vak? Stel ze aan een lector geschiedenis.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Onderwijs: secundair onderwijs
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien best boeiend? Ga voor een bachelor secundair onderwijs (3 jaar) en word leerkracht secundair onderwijs in 2 onderwijs­vakken.
Onderwijs: lager onderwijs
Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 6 en 12 jaar? En vind je dat elk kind een goeie start verdient? Ga voor eigenwijze juf of meester met de bachelor lager onderwijs.
Onderwijs: kleuteronderwijs
Heb jij een hart voor kleuters? En wil je graag het verschil maken in hun ontwikkeling? Hen een duwtje in de rug geven richting belangrijke mijlpalen? Ga voor eigenwijze kleuterleerkracht.
Leer ons kennen
De kans is groot dat je later een job uitoefent die nu nog niet bestaat. ‘Waarom dan nog verder studeren?’ hoor ik je denken. Een terechte vraag die meteen getuigt van kritisch …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.