Foto Ergotherapie

Ergotherapie.

E

Ergotherapie.

In de opleiding ergotherapie leer je hoe je mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk kan laten functioneren, werken, studeren of voor zichzelf zorgen. Als ergotherapeut analyseer je de dagelijkse activiteiten en val je terug op je kennis rond hulp­middelen en aanpassingen van de omgeving, zoals de woning en werkpost.

Als ergotherapeut help je kinderen, volwassenen en ouderen met een lichamelijke of psychosociale beperking in hun dagelijks leven. Dankzij jou leren ze (opnieuw) zelfstandig functioneren, studeren, spelen, werken en voor zichzelf te zorgen.

Hoe doe je dit? Door vaardigheidstrainingen te geven. Maar ook door creatieve oplossingen te bedenken zoals aanpassingen in huis, hulpmiddelen op het werk of op school. Het is jouw doel om deze mensen opnieuw flexibel en veerkrachtig in het leven te laten staan.

Ergotherapie omvat veel behandelings- en begeleidings­methoden voor personen die beperkingen ervaren door:

  • een fysiek letsel
  • een chronische ziekte
  • psychosociale problemen
  • cognitieve tekorten
  • ontwikkelings­stoornissen
  • leer­stoornissen
  • verouderings­processen
  • uitsluiting op de arbeids­markt
  • uitsluiting van het maatschappelijk leven
Sfeerbeeld
"De kritische reflectie en de meer praktijk­gerichte invulling van de opleiding zorgen ervoor dat ik het verschil kan maken op de werkvloer. Daar­naast ligt de nadruk op de ontwikkeling van een behandelplan, een eigen visie en aanpak. Dat sluit volledig aan bij hoe ik ben als persoon."

Jens Van de Perre
oud-student

“Ergotherapie was de juiste keuze voor mij: ik kreeg de ruimte en de ondersteuning om te groeien en om mijn eigen talent te ontdekken.”

Anaïs Dupont, oud-student en oprichter Hoefspoor Hippotherapie

Lees het verhaal van Anaïs

“Ergotherapie was de juiste keuze voor mij: ik kreeg de ruimte en de ondersteuning om te groeien en om mijn eigen talent te ontdekken.”

Anaïs Dupont, oud-student en oprichter Hoefspoor Hippotherapie

Lees het verhaal van Anaïs

De opleiding is duidelijk en transparant opgebouwd rond de meest voorkomende beroeps­contexten.

Innovatieve leervormen die je aanzetten tot denken en doen

In de opleiding ergotherapie combineer je digitaal leren met praktijklessen en leergesprekken. Je ontwikkelt skills in het stimuleren en onderhouden van het dagelijks handelen op zelfzorg, huishouden, vrije tijd en mobiliteit.

Heb je vragen? Onze lectoren staan altijd klaar om je te ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat jij het beste uit jezelf haalt. Als inspirator én mentor ondersteunen we jouw leerproces. Jij bepaalt je leertempo en stuurt je ontwikkeling zelf aan, binnen het kader van zelfregulerend leren.

De opleiding is duidelijk en transparant opgebouwd rond de drie meest voorkomende beroeps­contexten van ergotherapie: fysieke revalidatie, geestelijke gezondheids­zorg en ontwikkelings­stoornissen.

Daarnaast gaan we dieper in op arbeids­participatie, gemeenschaps­gericht werken en omgaan met diversiteit.

Ervaringen die verder reiken

Graag weten hoe het er in de wereld van de ergotherapie aan toegaat? De opleiding combineert praktijkervaring met een professioneel kader. Zo krijg jij de kans om je leerproces zelf in handen te nemen. Nog een stapje verder? Implementeer je praktijkervaring en theoretische kennis in een buitenlandse stage bij één van onze vertrouwde internationale partners.

Match ik met ergotherapie?

1

Je bent een wereld­burger. Je past je gemakkelijk aan in verschillende situaties. En bij verschillende personen.

2

Hoewel je een goede luiteraar bent, babbel je ook vlot. Je bent flexibel.

3

Vrienden omschrijven je als sociaal, meelevend en zelfbewust.

4

De verhalen van mensen met een beperking of een pathologie fascineren je. Jij wil hen helpen en begrijpen.

5

Je denkt analytisch, maar ook creatief. Je bekijkt de dingen uit  verschillende invalshoeken.

6

Kom je uit een sociaal-humane, sociaal-technische of wetenschappelijke richting? Dan heb je een streepje voor.

7

Je spreekt, leest en schrijft vlot in het Nederlands. Ook in het Engels trek je jouw plan.

8

Een basiskennis van anatomie, psychologie of sociale wetenschappen helpt jou vooruit in deze opleiding. Je leert ook goed samenwerken met anderen.

Stages en praktijkoefeningen lopen als een rode draad doorheen je opleiding. Logisch. Want alleen door te doen en te oefenen, leer je je vak. Wat staat er op het programma?

Eerste jaar

Werkplekervaring vanaf dag één. In het eerste jaar combineer theorie en praktijk. Je komt meteen terecht in reallife situaties. En ontmoet professionals uit de sector. Je lectoren sturen je proces bij met feedback.

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar loop je vijf weken stage. Daar leer je belangrijke ergotherapeutische vaardigheden. Je analyseert en ondersteunt de hulpvragers en past hun hulpmiddelen aan. Tijdens de stage observeer je eerst professionals in het werkveld. Daarna voer je geleidelijk aan de taken zelfstandig uit. Na dit jaar heb je een brede werkveldervaring.

Derde jaar

In het laatste jaar heb je een keuzestage van elf weken. Zo bepaal jij welke praktijkervaring je nog wil verwerven voor je in het werkveld stapt. Daarnaast krijg je keuzevakken. Verdiep je in mentaal welzijn, geriatrie, revalidatie of technologie. Kies wat jou het meeste ligt. En bepaal zo je toekomstige carrière.

Studente Silke koos voor een buitenlandse stage in het verre Rwanda. Benieuwd naar haar ervaring?

Chat met Silke →

Traject op maat

Wil je graag een traject op maat? Wil je bijvoorbeeld het traject van bij de start van je opleiding spreiden over vier jaar? Dat kan! Neem contact op met de studietraject­begeleider voor meer info.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject ergotherapie
Heb je al een diploma hoger onderwijs, maar wil je nog een bijkomend diploma? Bekijk deze vaak voorkomende verkorte trajecten voor ergotherapie.
Logopedie en audiologie

In de opleiding logopedie en audiologie kies je na een eerste gemeenschappelijk jaar in welke specialisatie je wil verder studeren: logopedie of audiologie. Want ook in het werkveld wordt er vaak …

Labels: Vesalius
Verkort traject logopedie en audiologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs, maar wil je nog een bijkomend diploma? Bekijk deze vaak voorkomende verkorte trajecten voor logopedie en audiologie.
Orthopedagogie

In de bachelor orthopedagogie krijg je een even­wichtige mix tussen theorie en praktijk. Je maakt kennis met inspirerende theoretische denk­kaders, doet praktijk­ervaring op in het …

Verkort traject orthopedagogie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma orthopedagogie behalen.
Orthopedagogie in afstandsonderwijs

Orthopedagogie kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studie­materiaal is aangepast voor …