Facebook Pixel Orthopedagogie - Hogeschool Gent
Foto Orthopedagogie

Orthopedagogie.

O

Orthopedagogie.

Tijdens je opleiding krijg je een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk.

Eerste modeltraject

Hier ligt de focus op het leren kennen van de verschillende orthopedagogische doelgroepen en werkvelden. Je maakt kennis met inspirerende theoretische denkkaders, doet praktijkervaring op in het werkveld en krijgt coaching van gedreven lesgevers in kleine groepen. Zo word je opgeleid tot een (maatschappij-)kritische ‘reflective practitioner’.

Tweede modeltraject

Door je stagekeuze verdiep je je in een bepaalde doelgroep. Je traint de vaardigheden die je nodig hebt op de werkvloer. Zo leer je risicovolle of moeilijke opvoedings­situaties te begrijpen, te analyseren, te evalueren en te sturen. Dat alles uiteraard in dialoog met je cliënten en rekening houdend met hun context.

Derde modeltraject

Tijdens je laatste jaar krijg je een brede kijk op hulpverlening. Het accent ligt hier op de samenleving. En op jouw rol als begeleider binnen het netwerk en de buurt van je cliënt, en op je rol binnen het beleid. De bachelorproef is het sluitstuk van je opleiding. Dit project, in opdracht van het werkveld, werk je op een vernieuwende manier uit.

Schrijf je meteen in

profielfoto Ushi De Pestel

Ushi

Student

Chat met Ushi
Projectwerking voor organisaties.

Wil je als organisatie ook graag ondersteuning door HOGENT-studenten binnen je dagelijkse werking? Mis je kans niet en registreer zo snel mogelijk jouw project.

Registreren

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …

A

Als gespecialiseerd opvoeder-begeleider ben je een spilfiguur bij de ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen die door allerlei beperkingen of omstandigheden op orthopedagogische en agogische hulpverlening zijn aangewezen. Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan in een breed werkveld en bij verschillende doelgroepen.

Match ik met deze opleiding?

1

Mensen met specifieke noden schrikken je niet af. Integendeel.

2

Op een terrasje betrap je jezelf erop dat je anderen graag observeert. Daarnaast stel je jezelf ook regelmatig in vraag.

3

Opvallend gedrag of speciale situaties zetten jou meteen aan het denken.

4

Beperkingen zie je niet. Enkel kansen tot ontplooiing en groei.

5

Je komt op voor wie kwetsbaar is. Of buiten­gesloten wordt.

6

Je draagt alle mensen een warm hart toe, ongeacht hun achtergrond.

Door middel van zelfreflectie leer je je kwaliteiten en valkuilen kennen.

Sfeerbeeld
“Ik heb voor de opleiding gekozen om een positief verschil te maken in het leven van mensen met een beperking. Want deze mensen worden nog al te vaak buiten­gesloten of raar bekeken. Daar hoop ik verande­ring in te brengen.”

Laurien De Boeck
student

Eerste jaar

In het eerste jaar (=modeltraject) is er nog geen stage, maar is er wel een opleidingsonderdeel PPOP (= Persoonlijke en professionele ontwikkeling in de praktijk) dat je voorbereidt op je stage.

Binnen dit vak maak je kennis met enkele organisaties via projectwerking en bouw je voor het eerst een langdurige relatie op met een persoon in een kwetsbare leefsituatie. In de 'Kwaliteit van leven'-vakken doe je per semester acht uur werkveldervaring op in de orthopedagogische praktijk.

Dit is ook de opleidingsfase waarbij we stilstaan bij het profiel van de professionele bachelor in de orthopedagogie en bij jezelf. Dit om te bekijken of de job/opleiding ook wel echt iets voor jou persoonlijk is.

Tweede jaar

In het tweede jaar is er een instapstage van ongeveer elf weken (in het derde jaar is er een doorgroeistage van dertien weken). Beide stageperiodes doe je normaliter op dezelfde stageplaats. Dit omdat we vanuit de opleiding inzetten op verdieping van de orthopedagogische praktijk, eerder dan op een brede kennismaking met meerdere doelgroepen.

Uitzonderlijk is er toch een wijziging van stageplaats mogelijk. De collega’s van de stagecoördinatie proberen bij het toewijzen van je stageplaats rekening te houden met jouw voorkeuren/wensen voor stageplaats. In de meeste situaties lukt dit ook.

Derde jaar

In modeltraject drie word je nog meer bedreven in het begeleiden van je doelgroep dankzij een doorgroeistage van dertien weken. Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je liever de wijde wereld intrekken? Dan kan je ook stage lopen in het buitenland. Er zijn stageplaatsen zowel in het Noorden als in het Zuiden. De voorbereiding tot een buitenlandse stage gebeurt al in het tweede modeltraject via een geëigende procedure met motivatiegesprekken.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden in gebouw T op campus Schoonmeersen (Gent).

bekijk campus Schoonmeersen →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Orthopedagogie in afstandsonderwijs

Orthopedagogie kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …

Verkort traject orthopedagogie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma orthopedagogie …
Sociaal werk

In de bachelor sociaal werk verwerf je de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om later als sociaal werker aan de slag te gaan. Na een brede vorming kies je in het derde jaar uit …

Sociaal werk in afstandsonderwijs

Sociaal werk kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studie­materiaal is aangepast voor …

Verkort traject sociaal werk
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd (afhankelijk van de studiebelasting …