- bachelor
- Gent
- dagonderwijs of afstandsonderwijs
- 3 jaar (dagonderwijs)
Tijdens de opleiding word je opgeleid tot een maatschappelijk betrokken ambassadeur die in dialoog met personen in kwetsbare leefsituaties hét verschil in kwaliteit van leven maakt.
In het begin van je opleiding
De focus ligt op het leren kennen van de verschillende orthopedagogische doelgroepen en werkvelden. Je maakt kennis met inspirerende theoretische denkkaders. Doet praktijkervaring op in het werkveld. En krijgt coaching van gedreven lesgevers in kleine groepen. Zo word je opgeleid tot een maatschappijkritische ‘reflective practicioner’.
Tweede jaar
Je geeft zelf mee richting aan je opleiding doordat je inspraak hebt in waar je stage loopt en welk maatschappelijk project je doet. Terwijl je praktijkervaring opdoet, krijg je heel wat actuele interventies en kaders mee die je direct kan toepassen. Je krijgt les in kleine groepen om verder te groeien in je professioneel functioneren, en waar je ervaringen aan bod komen.
Laatste jaar
Na je tweede stage, wanneer je al heel wat praktijkervaring in je rugzak hebt, kan je in het laatste semester van je opleiding een keuze maken uit één van zes thema’s, waarin je je echt kan specialiseren. De bachelorproef is het sluitstuk van je opleiding.

Projectwerking voor organisaties.
Wil je als organisatie ook graag ondersteuning door HOGENT-studenten binnen je dagelijkse werking? Mis je kans niet en registreer zo snel mogelijk jouw project.
De opleiding!
Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …
De opleiding!
Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …
A
Als praktijkgericht orthopedagoog ben je een spilfiguur bij de ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen die door allerlei beperkingen of omstandigheden op orthopedagogische en agogische hulpverlening zijn aangewezen. Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan in een breed werkveld en bij verschillende doelgroepen.
Match ik met deze opleiding?
Vrienden omschrijven jou als sociaal, communicatief en medelevend.
Op een terrasje betrap je jezelf erop dat je anderen graag observeert. Daarnaast stel je jezelf ook regelmatig in vraag.
Opvallend gedrag of speciale situaties zetten jou meteen aan het denken.
Beperkingen zie je niet. Enkel kansen tot ontplooiing en groei.
Je komt op voor kinderen, jongeren of volwassenen die kwetsbaar zijn. Of buitengesloten worden.
Tijdens je vrije tijd volg je graag debatten rond maatschappelijke kwesties.
Door middel van zelfreflectie leer je je kwaliteiten en valkuilen kennen.

“Ik heb voor de opleiding gekozen om een positief verschil te maken in het leven van mensen met een beperking. Want deze mensen worden nog al te vaak buitengesloten of raar bekeken. Daar hoop ik verandering in te brengen.”
Laurien De Boeck
student
Eerste jaar
Al in het eerste jaar leggen we de klemtoon op de praktijk. Je leert de nodige skills in kleine groepen en onder persoonlijke begeleiding. Door middel van zelfreflectie leer je je kwaliteiten en valkuilen kennen.
We sturen je vanaf het eerste semester op pad om ondersteuning te bieden aan cliënten in verschillende projecten. We zetten in op gastcolleges van het werkveld en ervaringsdeskundigen. Zo krijg je meer zicht op het profiel van de professionele bachelor. Je voelt direct of de opleiding echt iets voor jou is.
Tweede jaar
Tijdens het eerste semester neem je een maatschappelijk engagement op waarbij je uitgedaagd wordt om de participatie van een persoon in een kwetsbare leefsituatie te stimuleren. Verkies je een internationale ervaring? Dan kan je het project uitvoeren met een van onze partners in Denemarken, Hongarije of Italië.
Je gaat ook voor het eerst elf weken op stage. Hiervoor stel je een top drie op van de organisaties of doelgroepen waarvoor jij graag wil werken. Je leert risicovolle of moeilijke opvoedingssituaties te begrijpen, te analyseren en bij te sturen. Dat alles natuurlijk in dialoog met je cliënten en rekening houdend met hun context.
Derde jaar
Je wordt nog meer bedreven in het begeleiden van je doelgroep in een tweede stage. Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je liever de wijde wereld intrekken? Dan kan je ook stage lopen in het buitenland. Onze lesgevers hebben een groot netwerk van buitenlandse stageplaatsen, zowel binnen als buiten Europa.
In het laatste semester word je in een skills lab intensief getraind in vaardigheden die je heel goed van pas zullen komen in het werkveld.
Wat na je diploma?
Werken
Als bachelor in de orthopedagogie kan je aan de slag in een heel breed werkveld van profit tot non-profit, van vzw’s tot scholen en rust- en verzorgingstehuizen, van een eigen praktijk tot een overheidsinstelling.
Je neemt actief de rol op van begeleider of opvoeder in verschillende settings en werkt vaak samen met andere professionals. Je kan ook taken opnemen als leidinggevende.
Afhankelijk van de stage die je kiest, de keuzevakken die je opneemt en het onderzoek dat je uitvoert in de opleiding kan je je specialiseren in werken met gezinnen, jeugdhulp, buurtwerk, ouderenzorg, gedetineerden, vluchtelingen, ouderen …
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor orthopedagogie kan je aan HOGENT via een verkort traject een tweede bachelordiploma behalen in het secundair onderwijs (1 jaar), sociaal werk (1,5 jaar), kleuteronderwijs (2 jaar), lager onderwijs (2 jaar), ergotherapie (2 jaar) of logopedie (2 jaar).
Of ga voor een bachelor na bachelor zorgmanagement of een postgraduaat human resources management.
Via schakelprogramma's aan de universiteiten kan je ook voor een master gaan in de pedagogische wetenschappen: klinische orthopedagogiek en disability studies of pedagogiek en onderwijskunde, sociaal werk, sociologie, psychologie, gender en diversiteit of bestuurskunde en publiek management.

Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Orthopedagogie in afstandsonderwijs
Orthopedagogie kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …
Verkort traject orthopedagogie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma orthopedagogie …Sociaal werk
In de bachelor sociaal werk verwerf je de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om later als sociaal werker aan de slag te gaan. Na een brede vorming kies je in het derde jaar uit …
Sociaal werk in afstandsonderwijs
Sociaal werk kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …