Facebook Pixel Bachelor in de dierenzorg - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de dierenzorg

Dierenzorg.

D

Dierenzorg.

Dierenzorg aan HOGENT staat garant voor een breed georiënteerde opleiding die je voor een stuk zelf kan invullen dankzij twee stageperiodes en vier keuzevakken.

Veterinaire assistentie

Je leert alle kneepjes van het vak om later als dierenartsassistent aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal aan bod? Diergeneeskundig instrumentarium, preventieve en curatieve verzorgingsmethoden, farmacologie, anesthesie en medische beeldvorming. Maar dat is niet alles. Je leert ook professioneel communiceren met klanten en je komt alles te weten over administratief beheer.

Management van gezelschapsdieren, paarden en landbouwhuisdieren

De gekende huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren passeren de revue. Maar ook paarden, landbouwhuisdieren en minder courante gezelschapsdieren zoals fretten, exotische vogels, vissen, reptielen en amfibieën leer je verzorgen, voederen, huisvesten en transporteren. Je komt te weten welke factoren de kwaliteit en de prestatie van een dier beïnvloeden en hoe je hierop kan inspelen. Hierbij besteden we aandacht aan het dierenwelzijn en de bijhorende wet- en regelgevingen.

Wildlifemanagement

Ben je gefascineerd door in- en uitheemse fauna? Dan zijn de vakken rond wildlife-management zeker iets voor jou. Je richt je op het conserveren en managen van zowel inheemse fauna (zoals vossen, egels en vleermuizen) als uitheemse fauna die je terugvindt in dierentuinen, natuurparken en in het wild.

Gedrag en dierenwelzijn

Wie ethisch verantwoord handelt heeft bijzondere aandacht voor dierengedrag en dierenwelzijn. Door het gedrag van ‘normale dieren’ te analyseren leer je gedragsproblemen te herkennen en zo het welzijn van een dier in te schatten. Voorts schaaf je je trainers­vaardigheden bij. In het opleidingsonderdeel proefdierkunde benader je op kritische manier het welzijn van proefdieren. Voor wie in de sector aan de slag wil, is dat een absolute must.

 
 
Sfeerbeeld
"Dankzij de ruime basis die ik mee­kreeg, klom ik al snel op tot kliniek­manager in een internationaal gerenommeerde praktijk. Vandaag begeleid ik zelf stagestudenten uit Melle. De band met de opleiding is voor het leven."

Valerie De Bleecker
oud-student

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

Internationaal

Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

Twee stageperiodes

Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent al van kinds af aan gepassioneerd door dieren en begaan met het welzijn van dieren.

2

Je bent benieuwd naar wat de job van dierenartsassistent precies inhoudt.
 

3

Je hebt grote interesse in hoe asielen, dieren­pensions en dierentuinen beheerd worden.

4

Maar ook maneges, landbouwbedrijven en kinderboerderijen fascineren je.

5

En je wil ook het fijne weten over wilde dieren, proefdieren en dieren die ingezet worden in de hulpverlening.

6

Kortom, je bent op zoek naar een breed georiënteerde opleiding in dierenzorg.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

Extra studiekosten

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je samen met ongeveer 150 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

PPresentatie bekijken 

Wil je al een idee krijgen van welke vakken je voor de kiezen krijgt? Bekijk dan de presentatie over deze richting.

presentatie bekijken →

Wat je nog moet weten.

  • De campus is strategisch goed gelegen in de schoot van de Tuinbouwschool Melle. Zo maken we gebruik van elkaars accommodatie voor dierenzorg.
     
  • Studenten dierenzorg en landbouw trekken geregeld naar de nabijgelegen faculteit Diergeneeskunde van de universiteit. Maar ook naar de proefhoeve Agri-Vet in Merelbeke of naar de spiksplinternieuwe proefstal voor varkens op ILVO Dier.
     
  • Het is verplicht om je te laten vaccineren tegen tetanus voor je aan de opleiding begint.
     
  • Het attest van die vaccinatie moet je meebrengen bij je inschrijving of tijdens de onthaalweek.