- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Dierenzorg aan HOGENT staat garant voor een breed georiënteerde opleiding die je voor een stuk zelf kan invullen dankzij twee stageperiodes en vier keuzevakken.
Veterinaire assistentie
Je leert alle kneepjes van het vak om later als dierenartsassistent aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal aan bod? Diergeneeskundig instrumentarium, preventieve en curatieve verzorgingsmethoden, farmacologie, anesthesie en medische beeldvorming. Maar dat is niet alles. Je leert ook professioneel communiceren met klanten en je komt alles te weten over administratief beheer.
Diermanagement
De gekende huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren passeren de revue. Maar ook paarden, herkauwers, varkens en minder courante gezelschapsdieren zoals fretten, exotische vogels, vissen, reptielen en amfibieën leer je verzorgen, voederen, huisvesten en transporteren. Je komt te weten welke factoren de kwaliteit en de prestatie van een dier beïnvloeden en hoe je hierop kan inspelen. Hierbij besteden we aandacht aan het dierenwelzijn en de bijhorende wet- en regelgevingen.
Ben je daarnaast gefascineerd door in- en uitheemse fauna? Dan zijn de keuzevakken rond wildlifemanagement zeker iets voor jou. Je richt je op het conserveren en managen van zowel inheemse fauna (zoals vossen, egels en vleermuizen) als uitheemse fauna die je terugvindt in dierentuinen, natuurparken en in het wild.
Gedrag en dierenwelzijn
Wie ethisch verantwoord handelt heeft bijzondere aandacht voor dierengedrag en dierenwelzijn. Door het gedrag van ‘normale dieren’ te analyseren leer je gedragsproblemen te herkennen en zo het welzijn van een dier in te schatten. Voorts schaaf je je trainersvaardigheden bij. In het opleidingsonderdeel proefdierkunde benader je op kritische manier het welzijn van proefdieren. Voor wie in de sector aan de slag wil, is dat een absolute must.
"Ik ben vaste medewerker in het Dierenasiel Gent. Vandaag begeleid ik zelf stage-studenten uit Melle. De band met de opleiding is voor het leven."
Arne Martens
Oud-student
Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.
Kiezen voor praktijk
De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Kiezen voor praktijk
De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Ondernemend
We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.
Internationaal
Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.
Twee stageperiodes
Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.
Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.
Match ik met deze opleiding?
Je bent al van kinds af aan gepassioneerd door dieren en begaan met het welzijn van dieren.
Je bent benieuwd naar wat de job van dierenartsassistent precies inhoudt.
Je hebt grote interesse in hoe asielen, dierenpensions en dierentuinen beheerd worden.
Maar ook maneges, landbouwbedrijven en kinderboerderijen fascineren je.
En je wil ook het fijne weten over wilde dieren, proefdieren en dieren die ingezet worden in de hulpverlening.
Kortom, je bent op zoek naar een breed georiënteerde opleiding in dierenzorg.
Wat na je diploma?
Je kan als dierenverzorger of dierenmanager aan de slag in een:
- diergezondheidscentrum
- dierentuin
- asiel
- fokkerij
- kwekerij
- dierenwinkel
- opvangcentrum
- kinderboerderij
- manege
- …
Daarnaast kan je aan de slag
- als dierenartsassistent en als trainer (bijvoorbeeld voor assistentiehonden)
- als biotechnicus in onderzoeks- en proefdiercentra
- als technisch-commercieel medewerker in de petfoodindustrie
- als lesgever in het secundair onderwijs (na een verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs)
- als vertegenwoordiger in de diergeneeskundige industrie of de diervoederbranche
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost deze opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen …
Waar heb ik les?
Jouw thuisbasis is campus Melle. Maar je trekt geregeld ook naar de nabijgelegen faculteit Diergeneeskunde van de universiteit, naar de proefhoeve Agri-Vet in Merelbeke of naar de proefstal voor varkens op ILVO Dier.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De theorielessen volg je samen met ongeveer 180 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (±25 studenten).
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.30 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar alison.depourcq@hogent.be →
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Bachelor agro- en biotechnologie
In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeerrichtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedingstechnologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …
Verkort traject agro- en biotechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en biotechnologie …
Permanente vorming proefdierkunde
Het getuigschrift proefdierkunde voor biotechnici categorie B is vereist voor iedereen die actief aan dierproeven meewerkt of instaat voor de verzorging van proefdieren. HOGENT is erkend als geldig …
Micro-credential dierlijke productie
Ben je dierenverzorger, voedingstechnoloog of groenmanager en wil je je werkdomein uitbreiden naar de dierlijke productie? Met dit specialisatietraject maken we je …
Micro-credential agro food sustainability
In de opleiding agro food sustainability (1 semester) leer je de agrofoodketen verduurzamen, van productie tot consumptie. Ontdek hoe jouw bedrijf een rol kan spelen in het voeden van de …