Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Wie ben jij?


Heb je een hart voor dieren, ben je begaan met hun welzijn en wil je je kennis over dieren uitbouwen? Ben je nieuwsgierig naar de taken van een dierenartsassistent? Heb je een gezonde interesse in het management van asielen, pensions, dierenartsenpraktijken, dierentuinen, maneges, landbouwbedrijven en kinderboerderijen? Wil je meer weten over proefdieren, dieren in het wild of dieren die ingezet worden in de hulpverlening? Dan is de richting dierenzorg iets voor jou.

Wat studeer jij?


Dierenzorg aan HOGENT staat garant voor een breed georiënteerde opleiding die je voor een stuk zelf kan invullen dankzij 2 stageperiodes en 4 keuzevakken. Volgende thema’s komen in de richting allemaal aan bod.

 

Je leert alle kneepjes van het vak om later als dierenartsassistent aan de slag te kunnen. Je leert alles over het diergeneeskundig instrumentarium, preventieve en curatieve verzorgingsmethoden, farmacologie, anesthesie en medische beeldvorming, maar ook over de communicatie met de klanten en het administratief beheer.

Veterinaire assistentie

 

Als diermanager zijn vakken als basis- en bedrijfseconomie en bedrijfs- en kwaliteitsmanagement vaste onderdelen van je studieprogramma. Je leert gezelschapsdieren (zowel hond/kat als minder courante gezelschapsdieren), paarden en landbouwhuisdieren veilig verzorgen, voederen, huisvesten en transporteren. Je leert welke factoren de kwaliteit en de prestatie van een dier beïnvloeden en hoe je hierop kan inspelen. Er is bijzondere aandacht voor het dierenwelzijn en de geldende wet- en regelgeving.

Management van gezelschapsdieren, paarden en landbouwhuisdieren

 

Studenten met een uitgesproken interesse voor in- en uitheemse fauna komen zeker aan hun trekken bij ons. We richten ons hierbij zowel op de inheemse fauna (bijvoorbeeld vossen, vleermuizen), als op uitheemse fauna in dierentuinen, natuurparken en de vrije natuur.

Wildlifemanagement

 

Ethisch verantwoord handelen veronderstelt aandacht voor dierengedrag en dierenwelzijn. Je leert gedragsproblemen herkennen door eerst stil te staan bij het normale gedrag van dieren en te bekijken hoe je het welzijn van een dier kan inschatten. Verder werk je je trainersvaardigheden bij. Het opleidingsonderdeel proefdierkunde is een must voor wie in die sector aan de slag wil.

Gedrag en dierenwelzijn

 

Verder studeren?


HOGENT biedt tientallen mogelijkheden om je competenties te verbreden of zelfs een volledig nieuwe weg in te slaan. Via een schakelprogramma kan je beslissen om een Master of Science in de Biowetenschappen aan de UGent te volgen of een Master in het buitenland te starten, zoals Wild Animal Biology, Animal Biology and Welfare en Animal Production and Nutrition in Engeland of een Master of Science aan de Universiteit van Wageningen in Nederland. Neem voor meer informatie contact op met de studietrajectbegeleider.

Aan het werk


Je kan aan de slag als dierenverzorger en -manager in diergezondheidscentra, dierentuinen, asielen, fokkerijen, kwekerijen, dierenwinkels, opvangcentra, kinderboerderijen, manèges, … Je kan ook aan de slag als dierenartsassistent en als trainer (bv. voor assistentiehonden). Ook als biotechnicus in onderzoeks- en proefdiercentra, als technisch-commercieel medewerker in de petfoodindustrie, als lesgever in het secundair onderwijs (specifieke lerarenopleiding vereist) of als vertegenwoordiger in de diergeneeskundige industrie of de diervoederbranche.

Troeven van de opleiding


Thuis op de campus

Future proof
 

Gericht op elke student

Unieke infrastructuur

Duurzaam
 

Verbonden met de wereld

 
 
Contact

fnt@hogent.be

Svea Baeté ging naar Zuid-Afrika

... om er stage te volgen bij ‘Cheetah Experience’ in Bloemfontein. Lees haar ervaringen op haar blog.

Wildlife @ HoGent