Facebook Pixel Bachelor in de dierenzorg - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de dierenzorg

Dierenzorg.

D

Dierenzorg aan HOGENT staat garant voor een breed georiënteerde opleiding die je voor een stuk zelf kan invullen dankzij twee stageperiodes en vier keuzevakken.

Veterinaire assistentie

Je leert alle kneepjes van het vak om later als dierenartsassistent aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal aan bod? Diergeneeskundig instrumentarium, preventieve en curatieve verzorgingsmethoden, farmacologie, anesthesie en medische beeldvorming. Maar dat is niet alles. Je leert ook professioneel communiceren met klanten en je komt alles te weten over administratief beheer.

Management van gezelschapsdieren, paarden en landbouwhuisdieren

De gekende huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren passeren de revue. Maar ook paarden, landbouwhuisdieren en minder courante gezelschapsdieren zoals fretten, exotische vogels, vissen, reptielen en amfibieën leer je verzorgen, voederen, huisvesten en transporteren. Je komt te weten welke factoren de kwaliteit en de prestatie van een dier beïnvloeden en hoe je hierop kan inspelen. Hierbij besteden we aandacht aan het dierenwelzijn en de bijhorende wet- en regelgevingen.

Wildlifemanagement

Ben je gefascineerd door in- en uitheemse fauna? Dan zijn de vakken rond wildlife-management zeker iets voor jou. Je richt je op het conserveren en managen van zowel inheemse fauna (zoals vossen, egels en vleermuizen) als uitheemse fauna die je terugvindt in dierentuinen, natuurparken en in het wild.

Gedrag en dierenwelzijn

Wie ethisch verantwoord handelt heeft bijzondere aandacht voor dierengedrag en dierenwelzijn. Door het gedrag van ‘normale dieren’ te analyseren leer je gedragsproblemen te herkennen en zo het welzijn van een dier in te schatten. Voorts schaaf je je trainers­vaardigheden bij. In het opleidingsonderdeel proefdierkunde benader je op kritische manier het welzijn van proefdieren. Voor wie in de sector aan de slag wil, is dat een absolute must.

 
 
Sfeerbeeld
"Dankzij de ruime basis die ik mee­kreeg, klom ik al snel op tot kliniek­manager in een internationaal gerenommeerde praktijk. Vandaag begeleid ik zelf stagestudenten uit Melle. De band met de opleiding is voor het leven."

Valerie De Bleecker
oud-student

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

  We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

  Internationaal

  Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

  Twee stageperiodes

  Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

  Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je bent al van kinds af aan gepassioneerd door dieren en begaan met het welzijn van dieren.

  2

  Je bent benieuwd naar wat de job van dierenartsassistent precies inhoudt.
   

  3

  Je hebt grote interesse in hoe asielen, dieren­pensions en dierentuinen beheerd worden.

  4

  Maar ook maneges, landbouwbedrijven en kinderboerderijen fascineren je.

  5

  En je wil ook het fijne weten over wilde dieren, proefdieren en dieren die ingezet worden in de hulpverlening.

  6

  Kortom, je bent op zoek naar een breed georiënteerde opleiding in dierenzorg.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer 150 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Simuleer hier een voorbeeldlessenrooster

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Melle.

  Fiets

  Melle ligt iets buiten Gent. Toch is de campus via de Brusselsesteenweg in het zuiden van Gent gemakkelijk te bereiken per fiets.

  Met de wagen

  Kom je met de wagen? Dan kan je gratis parkeren langs de Brusselsesteenweg, vlakbij de R4 (afrit Melle).

  Openbaar vervoer

  Je kan vanaf het station Gent Sint-Pieters ook de bus (28, 94, 96) nemen. Die stopt vlak voor de deur van de campus. Reken op maximum 25 minuten. Vanuit Gent is er ook een verbinding met het station Melle. Van daar is het met de fiets nog vijf minuutjes rijden.

  Op kot

  Studeren in Gent is een niet te missen ervaring. Wil je graag op kot? Surf dan zeker naar kotatgent.be en opkotinmelle.be

  Verhoog je kansen
  op de arbeidsmarkt.

  "In deze opleiding ben je de manager van je eigen leertraject. Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Larissa Pletinckx
  coördinator dierenzorg

  Wat na je diploma?

  Werken

  Je kan als dierenverzorger of dierenmanager aan de slag in:

  • een diergezondheidscentrum
  • een dierentuin
  • een asiel
  • een fokkerij
  • een kwekerij
  • een dierenwinkel
  • opvangcentra
  • een kinderboerderij
  • een manège
  • ...

  Daarnaast kan je aan de slag:

  • als dierenartsassistent en als trainer (bijvoorbeeld voor assistentiehonden)
  • als biotechnicus in onderzoeks- en proefdiercentra
  • als technisch-commercieel medewerker in de petfoodindustrie
  • als lesgever in het secundair onderwijs (op voorwaarde dat je een specifieke lerarenopleiding volgt)
  • als vertegenwoordiger in de diergeneeskundige industrie of de dierenvoederbranche

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Master of Science in de biowetenschappen.

  Om die masteropleiding aan te vatten, moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Zo een schakelprogramma bereidt je voor om na je bachelordiploma een masteropleiding te starten. Je doet er wetenschappelijke, disciplinaire basiskennis op en krijgt er de algemene, wetenschappelijke competenties onder de knie. Ook een master in het buitenland is populair.

  Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie behalen in een andere afstudeerrichting dan wat je eerder koos.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • De campus is strategisch goed gelegen in de schoot van de Tuinbouwschool Melle. Zo maken we gebruik van elkaars accommodatie voor dierenzorg.
    
  • Studenten dierenzorg en landbouw trekken geregeld naar de nabijgelegen faculteit Diergeneeskunde van de universiteit. Maar ook naar de proefhoeve Agri-Vet in Merelbeke of naar de spiksplinternieuwe proefstal voor varkens op ILVO Dier.
    
  • Het is verplicht om je te laten vaccineren tegen tetanus voor je aan de opleiding begint.
    
  • Het attest van die vaccinatie moet je meebrengen bij je inschrijving of tijdens de onthaalweek.