Met naar schatting 19.600 studenten start HOGENT het nieuwe academiejaar 2024-2025. Duidelijke trends tekenen er dit zich jaar niet af. We zien wel dat de modale student zich pas laat inschrijft. Hieronder een overzichtje van de meest populaire richtingen voor de eerstejaars en de aantrekkingskracht van de nieuwe opleidingen.
Professionele bachelors
Het studiegebied Bedrijf en organisatie doet het goed. De uitschieters zien we in de bachelor bedrijfsmanagement met de afstudeerrichting rechtspraktijk ( +42% generatiestudenten) en organisatie en management ( +43% generatiestudenten). In Gezondheidszorg is het vooral voedings- en dieetkunde die opvalt met meer instroom van generatiestudenten ( +76%). Ook in de vierjarige bachelor verpleegkunde stijgt het aantal generatiestudenten ( +8%), al is dat maar lichtjes. Nog opvallend is de herwonnen interesse voor agro- en biotechnologie (+30% tov een minder jaar vorig jaar). Op campus Aalst zit IT in de lift.
Educatieve bachelors
Voor het vijfde jaar op rij tekent er zich binnen de lerarenopleidingen van HOGENT een lichte stijging af. De grootste stijging zien we bij de generatiestudenten ( +5%). De zij-instromers groeiden jaar na jaar, maar blijven stabiel na het topjaar van vorig jaar. Lager onderwijs wint weer aan populariteit. Binnen de educatieve bachelor secundair onderwijs, blijft het traject lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie ‘boomen’ en ook de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs houdt stand na een topjaar.
Graduaten
De aantrekkingskracht van de graduaten op generatiestudenten blijft stijgen. Bouwkundig tekenen is vooral bij zij-instromers populair ( +107%). In Gent valt de instroom van generatiestudenten op in de graduaten werforganisatie (+100%) en accounting administration ( +44%). Ook op campus Aalst valt het graduaat in accounting administration (+52%) als 'winnaar' uit de bus. Deze stijgende instroom staat in schril contrast met de financiering van de graduaten.
Nieuwe opleidingen
De gloednieuwe bachelor Human Resources Management (in samenwerking met Arteveldehogeschool in Gent en Odisee in Brussel) mag zich alvast voorbereiden op een vol auditorium nieuwe studenten en lijkt een schot in de roos voor wie werk en studie wil combineren. Ook de nieuwe bachelor medische technologie (in samenwerking met Arteveldehogeschool) start met een mooie klasgroep. Opvallend daar is dat ongeveer de helft van de studenten heroriënteerde van een andere opleiding. Die heroriënteerders komen zowel uit technologische opleidingen als uit zorgopleidingen. Het unieke aan deze gloednieuwe bachelor is dan ook de combinatie van beide. Ook het nieuwe allround traject Business Lab op campus Aalst start het eerste jaar met een aanzienlijke klasgroep. Het concept, waarbij studenten het ritme van het bedrijfsleven volgen, slaat duidelijk aan.
Publicatiedatum: 09/09/2024