Facebook Pixel Health Care Management - Hogeschool Gent
Foto Health Care Management

Health Care Management.

H

Health Care Management.

Ben je een organisatie­talent met een grote interesse in de medische sector? In deze afstudeer­richting koppel je je management­vaardigheden aan een hart voor patiënten. Je bent essentieel voor zorgvrager én zorgverlener.

Als health care manager ben je de organisator van het team waar iedereen op vertrouwt. De ambassadeur die de dienst of praktijk met verve vertegenwoordigt. De connector die mensen verbindt en zich vlot voort­beweegt in een inter­culturele en internationale omgeving.

Stage in de kijker.

Hanne en Cheyenne liepen stage op de dienst Medische Beeldvorming in AZ Jan Palfijn Gent. Herbekijk hun stage takeover op Instagram. Check ook andere stories via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Spilfiguur tussen
zorgvrager en zorgverlener

Je bouwt kennis op over zorg­trajecten, digital health, facturatie in de zorg, het belang van patiënten­rechten en van kwaliteit in de zorg. Zo begeleid je:

 • de zorgvragers
  (onthaal van de patiënten, toelichting van het zorgpad, hulp bij het invullen van medische formulieren, uitnodiging voor medische onderzoeken)
   
 • én het zorgteam
  (efficiënte voorbereiding van inter­disciplinair overleg, bestelling van medische producten, aanlevering van updates patiënten­info, planning onderzoeks­programma's).

Communicatie in de zorg

Goed communiceren is van cruciaal belang. Je doet dat op een medisch correcte manier maar ook met veel inlevings­vermogen en empathie. Communicatie­vaardigheden met verschillende doel­groepen én in diverse talen spelen een grote rol. Je leert:

 • servicegericht communiceren met mutualiteiten, labo's, medische bedrijven, vertegenwoordigers …
 • empathisch communiceren met patiënten
 • wetenschappelijk communiceren met de arts
 • moeilijke situaties met patiënten oplossen
 • omgaan met patiënten­klachten
Digitale health tools

Je maakt vlot gebruik van moderne efficiënte digitale tools om:

 • de planning van de zorg­verleners te beheren
 • het elektronisch patiënten­dossier op te volgen
 • de informatie­flow te coördineren
 • de facturatie in goede banen te leiden
 • vlotter samen te werken met teamleden
 • je netwerk te onderhouden.
profielfoto Anaïs Cailliez

Anaïs

Student

Chat met Anaïs
Sfeerbeeld
"In mijn job op de dienst Hart- en Vaat­ziekten moet ik altijd alert blijven. Een drukke dienst met tien cardiologen en dus veel patiënten. Het is erg belangrijk om alles goed te plannen. Zo zorg je niet alleen voor tevreden patiënten, maar ook voor tevreden cardiologen."

Elisa Baeyens
health care manager bij AZ Sint-Lucas Gent

Sfeerbeeld

Laatstejaars­studente Najenie loopt stage in het OLV Ziekenhuis Aalst en registreert de vaccinaties van het personeel in het zorg­platform Vaccinet. Je kon haar even spotten in een reportage op TV OOST (zie foto).

Najenie wordt tijdens haar stage verder ook ingezet op de dienst Processen & Kwaliteit van het zieken­huis. Ze helpt daar bij de start van de Vlaamse patiënten­peiling.

Wie geboeid raakt door klinische studies en het verwerken van medische gegevens, kan in het derde modeltraject kiezen voor clinical data management.
Ben je meer sociaal geëngageerd? Kies dan voor interculturele bemiddeling.
Wie geboeid raakt door de elektronische verwerking van medische data, kan in het derde modeltraject kiezen voor clinical data management. Ben je meer sociaal geëngageerd? Kies dan voor interculturele bemiddeling.

Praktijk.

We zorgen ervoor dat je binnen en buiten de campus praktijk­ervaring opdoet. En dat je optimaal wordt begeleid, onder meer daar je docent die tegelijker­tijd je coach is.

Verschillende sectoren
We werken nauw samen met ziekenhuizen en zorg­organisaties. Je kan ervaring opdoen in de publieke én in de private sector.

Gastcolleges en projecten
Professionals van ziekenhuizen zoals UZ Gent, OLV Aalst en Nexushealth geven gastcolleges in verschillende opleidings­onderdelen. Daarnaast werken onze studenten aan projecten in samenwerking met het werkveld zoals het organiseren van een congres, de ontwikkeling van een kwaliteits­dashboard …

Bachelorproef in de kijker

Sophie Roete werkte in het kader van haar bachelor­proef en stageopdracht een procedure uit waarmee de noodcentrales 112 internationale nood­oproepen vlotter kunnen verwerken.

Lees meer →

Professional skills lab (jaar 1)

Deze reeks workshops vindt plaats in het eerste semester op HOGENT. Sommige ervan worden begeleid door experten uit het werkveld.

Young potential@work (jaar 1)

Via onze business experience days krijg je een zicht op je latere jobinhoud en uitdagingen op de werk­vloer. Geen doorsnee bedrijfs­bezoeken, maar een actieve beleving en ontdekkingstocht.

Young Professional@work (jaar 2)

Je volgt twee weken stage in een tweetalige medische werkomgeving (Nederlands/Frans).

Healthcare manager@work (jaar 3)

Je loopt twaalf weken stage in binnen- of buitenland.

Bachelorproef

Dit vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding. Daarmee bewijs je dat je een haalbare, creatieve en duurzame oplossing kan formuleren op de door jou gekozen onderzoeksvraag.

Match ik met Health Care Management?

1

Je interesse in de medische sector is groot. Maar je wilt niet meteen zelf mensen verzorgen.

2

Je bent een organisatie­talent. Dat is voor iedereen duidelijk.

3

En ook een flexibele duizend­poot die vlot schakelt tussen verschillende disciplines, talen en culturen.

4

Ga je op consultatie bij een arts? Dan kan je het niet nalaten om eventjes mee te kijken op het scherm van de assistent.

5

Vrienden omschrijven je als een ‘mensen­mens’. Als iemand met een hart voor patiënten.

6

Je kan discreet omgaan met vertrouwelijke informatie.

Wat na je diploma?

Werken

Je hebt enorm veel jobmogelijkheden. Zo kan je aan de slag:

 • in een ziekenhuis
 • in een privé- of groepspraktijk
 • bij een ziekenfonds
 • bij gezondheidscentra
 • bij overheidsinstanties
 • bij clinical trial services
 • in de farmaceutische industrie
 • als medisch vertegenwoordiger
 • als datamanager in de medische sector

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt je een ruime keuze aan postgraduaten, navormingen en bachelor-na-bachelor­opleidingen om je competenties te verbreden. Of om een nieuwe weg in te slaan.

Wil je graag mensen en processen aansturen binnen de gezondheids- en welzijnszorg? Dan kan je kiezen voor de bachelor-na-bachelor­opleiding zorgmanagement. Hecht je veel belang aan veiligheid? Dan is een opleiding tot preventieadviseur niveau 2 misschien wel iets voor jou. Of misschien is een postgraduaat in het gezondheids­recht en de gezondheids­ethiek wel iets voor jou?

Bekijk ook het aanbod van de universiteiten en wat er mogelijk is via schakelprogramma's.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen (gebouw B).

bekijk onze campus →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het taallab en het hightech vergaderlab.

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Of mail naar lara.derycke@hogent.be met vragen over deze afstudeerrichting.

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →