Facebook Pixel Postgraduaat eetstoornissen - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat eetstoornissen

Eetstoornissen.

Praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van eet­stoornissen. Net iets meer, net iets anders.

E

Eetstoornissen.

Wil jij als hulpverlener binnen het kader van eetstoornissen samen met patiënten en hun context op zoek naar een geschikt pad richting herstel? Vind je het belangrijk om een holistische blik te hanteren en ben je benieuwd naar verschillende systemische en oplossings­gerichte methodes?

In dit postgraduaat zoomen we in op de dynamiek tussen een aantal uitdagingen en de eetstoornis (ASS, dubbel­diagnose, lichaams­beeld, intuïtief eten, sport, zwangerschap, …). We staan stil bij de taal van de eetstoornis en bekijken samen met patiënten en hun omgeving verschillende aanpakken die zowel op de medische, psychologische en sociale facetten ingaan. Het is daarbij waardevol om een multi­disciplinair netwerk uit te bouwen. Gezien de complexiteit eetstoornis dient de hulp­verlener voldoende oog te hebben voor de eigen zelf­zorg én diens patiënt.

doelgroep

Houders van een bachelor­diploma voedings- en dieet­kunde. Pas afgestudeerd of al aan de slag als diëtist.

attestering

Je ontvangt een getuig­schrift postgraduaat 'Praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van eetstoornissen. Net iets meer, net iets anders' op voorwaarde van minstens 80% aanwezigheid, een positieve evaluatie van je portfolio en indien je slaagt voor je opleidings­onderdelen.

volg een online infosessie →

data

Je hebt wekelijks slechts 1 lesdag: dinsdag. Dit postgraduaat is dus perfect te combineren met een job, gezin, andere studie of activiteit. De opleiding start in september en duurt een academiejaar. De eerste lesdag is 24 september en de laatste lesdag is 24 juni, telkens van 8u30 tot 17u30.

locatie

Je hebt les op campus Vesalius en op campus campus Schoonmeersen gebouw T.

prijs

2150 euro* (incl. 4 studie­dagen ter waarde van 480 euro)

*onder voorbehoud van wijzigingen

Subsidie voor je deelname via de kmo-portefeuille
Werk je in de privésector? Met deze subsidie recupereer je mogelijk een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616

Meer info over kmo-portefeuille

logo kmo portefeuille

Onze troeven

1

Je lesgevers zijn ervaren experts die dagelijks professioneel betrokken zijn in de zorg bij eetstoornissen.

2

Evidence­based onderbouwing wordt gecombineerd met inzichten van ervarings­deskundigen.

3

Je verkent verschillende gespreks­technieken en benaderingen die inzetbaar zijn bij eetstoornissen (ACT, EMDR, AAT, creatieve therapie, lichaams­gerichte therapie, …)

4

We gaan uit van een visie dat een diëtist die werkt met eetstoornissen een veilige haven dient te bieden om samen de rigiditeit van de eetstoornis aan te pakken en de levens­kwaliteit te verhogen.

5

We brengen de wissel­werking tussen mogelijke uitdagingen (ASS, hyper­sensitiviteit, suïcidaliteit, hoog­begaafd­heid, PDS, diabetes, sport …) en de eet­stoornissen in kaart, en nemen deze inzichten mee in een behandel­traject.

Het programma omvat 30 studie­punten* en bestaat uit 7 opleidings­onderdelen.

(*) Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidings­onderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.

Je leert de taal van de eet­stoornis kennen en toepassen en je leert de gespreks­technieken op maat integreren.

Je leert het ontstaan, de instand­houding en de (eerste) signalen van de eet­stoornis herkennen en begrijpen.

Je leert de invloed van bijkomende uitdagingen ervaren, en de link van eet­stoornissen en het belang van samen­werking in hetzelfde traject begrijpen en toepassen.

Je leert de wissel­werking tussen en de behandeling van tussen een eet­stoornis en diabetes, prikkel­bare darm syndroom en sport begrijpen en toepassen.

Je leert de wissel­werking en behandeling tussen een eet­stoornis en intuïtief eten, gender en lichaams­beeld begrijpen en toepassen.

Je leert een veilige basis te voorzien om samen met de persoon en zijn context los te komen van de eet­stoornis en zijn rigiditeit.

Aan de hand van (panel)gesprekken leer je de verschillende visies en werk­wijzen in binnen- en buiten­land kennen. Je leert duurzame samen­werkingen aangaan met oog op zelf­zorg voor de persoon en jezelf als de hulp­verlener.

Je streeft een holistische blik na, en durft als diëtist met een andere bril te kijken naar de eetstoornis en de context.

Je streeft een holistische blik na, en durft als diëtist met een andere bril te kijken naar de eetstoornis en de context.

Is dit postgraduaat iets voor jou?

  • Je zoekt praktijk­gerichte handvaten bij het werken met eet­stoornissen.
     
  • Je streeft een holistische blik na, en durft met een ruimere blik te kijken naar de eetstoornis en de context.
     
  • Je wilt de taal van de eetstoornis begrijpen om zo de eetstoornis van de persoon te onderscheiden.
     
  • Je verkent diverse aanpakken waaronder systeem­therapie en oplossings­gerichte therapie.
     
  • Je ziet het belang in van een multi­disciplinaire samen­werking en wil graag een netwerk uitbouwen of vergroten.
  • Je begrijpt dat een traject rond eetstoornissen complex kan zijn en je staat open om zelfzorg als hulp­verlener te leren inzetten bij jezelf en bij de persoon die voor jou zit
     
  • Je wilt je verder verdiepen in de dynamiek van ASS, lichaamsbeeld, zwangerschap, diabetes, sport … en de eetstoornis
     
  • Je wilt als diëtist samen met de persoon en zijn context toewerken naar flexibel en zelf­redzaam omgaan met voeding.

Herkenbaar? Dan is dit postgraduaat beslist iets voor jou!

Sfeerbeeld

Geïnteresseerd? Wil je meer info?

Boek een online infosessie

Praktisch.

Contact

Opleidingscoördinator Zoya Barbier en Isa Van Beveren helpen je graag verder via postgraduaat.eetstoornissen.VDK@hogent.be

Info

Wil je meer uitleg? Kijk of er een (online) infosessie is waar de opleiding toegelicht wordt en waar al je vragen persoonlijk kan stellen. Doorgaans kan je ons ook persoonlijk spreken op de infomomenten van HOGENT op campus Vesalius.

Nood aan extra info? We zijn er voor jou. Via mail helpen we je verder op weg.

Inschrijven

Zin om deel te nemen? Stel je kandidaat!
Dat doe je door je cv en een A4 met je motivatie te mailen naar 
postgraduaat.eetstoornissen.VDK@hogent.be

Je dient zeker een bachelor­diploma voedings- en dieet­kunde te hebben. Verder streven we naar een mooie mix van deelnemers, als meerwaarde voor jouw leertraject. Door verschillende leeftijden en werkcontexten hebben jullie de kans elkaar te verrijken met een mooie waaier aan cases om mee te oefenen en uit te leren. Een ding hebben jullie wel gemeen: je holistische visie op je vak.
 

 

Deadline

Je kan nog kandideren tot 19 augustus, en we laten je op 1 september weten of je er bij bent of niet. 

Voldoe je aan het profiel? Dan helpen we je verder op weg naar je definitieve inschrijving.

Opgelet! Plaatsen zijn beperkt. We laten slechts 35 deelnemers toe om een kwaliteitsvolle persoonlijke aanpak te kunnen garanderen.

Werken en studeren

Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen.

Meer info over steunmaatregelen →

Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun via STUVO →

Werkzoekend? Mogelijk kan je ook rekenen op steun van de VDAB.

Meer info op VDAB.be →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Substance use and Psychosocial Risk Behaviours
Het onderzoekscentrum SUPRB wil het psycho­sociaal welzijn in de samenleving bevorderen door in te zetten op preventie, vroegdetectie, zorg én herstel bij middelengebruik, …
Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Oncologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Nefrologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …