Facebook Pixel Bachelor in het plantmanagement - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het plantmanagement

Plantmanagement.

P

Plantmanagement.

Binnen de afstudeerrichting groenmanagement van de opleiding agro- en biotechnologie, kies je vanaf dag één voor de optie groen- of plantmanagement. In de optie plantmanagement (tuinbouw) staan volgende thema's centraal:

Plantenkennis en plantenteelt

Plantenkennis en teelttechniek vormen de basis van je opleiding. Via practica en excursies bouw je je kennis over bomen en sierplanten op, maar ook over groenten en fruitrassen. Cruciaal voor een geslaagde teelt is onder meer een grondige kennis van bodembeheer. Plantenbescherming komt in alle teelten aan bod. Daarom leggen we sterk de nadruk op duurzame en geïntegreerde teelttechnieken. Maar je verdiept je niet alleen in de teelt. De hele voedselketen neem je onder de loep, van producent tot consument. Op die manier kom je ook in aanraking met thema’s zoals smaak, voedselveiligheid, kwaliteit en afzet.

Mechanisatie en automatisering

We volgen de nieuwste trends in mechanisatie en automatisering. Zo leer je de basistechnieken rond trekkers, hydraulica, pompen en elektriciteit. Je verdiept je vooral in de serreteelten omdat de graad van automatisering er heel hoog ligt. Meststof aanvoeren, irrigeren, verluchten en andere teelthandelingen zijn er in hoge mate geautomatiseerd.

Agrarisch bedrijfsmanagement en bio-economie

Hoe run je een goed draaiend tuinbouwbedrijf? In het opleidingsonderdeel economie en bedrijfsbeheer krijg je inzicht in prijsvorming, het opstellen van een businessplan, marktonderzoek, resultatenrekening. In het derde jaar neem je alle managementaspecten van de tuinbouwsector onder de loep, waaronder: fiscaliteit, rendabiliteitsanalyses, wet- en regelgeving, coöperatief ondernemen en multifunctionele tuinbouw.

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Sfeerbeeld
"Na mijn wiskunde-wetenschappen had ik geen benul van wat ik wou doen tot ik plant­manage­ment leerde kennen. Dankzij mijn open blik op de wereld en het inter­nationale bad dat ik in Melle kreeg, vond ik mijn passie als ontwikkelings­werker."

Brecht Herteleer
oud-student plantmanagement

chat met onze (oud-) studenten

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

Internationaal

Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

Twee stageperiodes

Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent geboeid door hoe je bomen en sierplanten opkweekt.

2

Je kan volledig opgaan in de wereld van groenten en fruit.

3

Je wil alles te weten komen over agro-ecologie, veredeling en in-vitrocultuur.

4

Je zou graag willen leren hoe je een groen- of tuinbouwbedrijf runt.

5

Duurzame productiesystemen? Zeker weten!

6

Herken je je hierin? Dan is groenmanagement met optie plantmanagement voor jou de beste keuze.

Wat na je diploma?

Werken

Je kan je starten als zelfstandig ondernemer. Maar je kan ook aan de slag bij overheids-instellingen als onderzoeksmedewerker. Of als leerkracht in het onderwijs.

Heel wat afgestudeerden werken ook als teeltbegeleider, productieverantwoordelijke, technisch-commercieel medewerker in de groensector of bij toeleveringsbedrijven van de groensector. Dat zijn bedrijven die bijvoorbeeld machines, zaaizaden of meststoffen produceren en leveren.

Controleur van land- en tuinbouwproducten (op de veiling of op bedrijven) behoort ook tot de mogelijkheden.

Oud-studenten komen ook in internationale functies terecht, bijvoorbeeld bij buitenlandse bedrijven of in het kader van ontwikkelings-samenwerking.

 

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? HOGENT biedt je verschillende vervolgopleidingen om je competenties te verrijken. Of om een totaal nieuwe weg in te slaan.

Ontdek alle mogelijkheden

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

Overzicht van de studiekosten

Waar heb ik les?

Jouw thuisbasis is campus Melle. Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, de onderzoekscentra en het werkveld in de buurt krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. Sommige practica vinden ook plaats op de proefhoeve Bottelare. 

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je samen met ongeveer 100 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Verkort traject agro- en biotechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en …
Biotechnologie
De graduaats­opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.
Productiebeheer

In de graduaats­opleiding productiebeheer maak je kennis met alle facetten van het productie­proces. Je hebt keuze tussen twee trajecten: land- en tuinbouw of voeding. De opleiding omvat …