Facebook Pixel Bachelor in het plantmanagement - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het plantmanagement

Plantmanagement.

P

Plantmanagement.

Binnen de afstudeerrichting groenmanagement van de opleiding agro- en biotechnologie, kies je vanaf dag één voor de optie groen- of plantmanagement. In de optie plantmanagement (tuinbouw) staan volgende thema's centraal:

Plantenkennis en plantenteelt

Plantenkennis en teelttechniek vormen de basis van je opleiding. Via practica en excursies bouw je je kennis over bomen en sierplanten op, maar ook over groenten en fruitrassen. Cruciaal voor een geslaagde teelt is onder meer een grondige kennis van bodembeheer. Plantenbescherming komt in alle teelten aan bod. Daarom leggen we sterk de nadruk op duurzame en geïntegreerde teelttechnieken. Maar je verdiept je niet alleen in de teelt. De hele voedselketen neem je onder de loep, van producent tot consument. Op die manier kom je ook in aanraking met thema’s zoals smaak, voedselveiligheid, kwaliteit en afzet.

Mechanisatie en automatisering

We volgen de nieuwste trends in mechanisatie en automatisering. Zo leer je de basistechnieken rond trekkers, hydraulica, pompen en elektriciteit. Je verdiept je vooral in de serreteelten omdat de graad van automatisering er heel hoog ligt. Meststof aanvoeren, irrigeren, verluchten en andere teelthandelingen zijn er in hoge mate geautomatiseerd.

Agrarisch bedrijfsmanagement en bio-economie

Hoe run je een goed draaiend tuinbouwbedrijf? In het opleidingsonderdeel economie en bedrijfsbeheer krijg je inzicht in prijsvorming, het opstellen van een businessplan, marktonderzoek, resultatenrekening. In het derde jaar neem je alle managementaspecten van de tuinbouwsector onder de loep, waaronder: fiscaliteit, rendabiliteitsanalyses, wet- en regelgeving, coöperatief ondernemen en multifunctionele tuinbouw.

Sfeerbeeld
"Na mijn wiskunde-wetenschappen had ik geen benul van wat ik wou doen tot ik plant­manage­ment leerde kennen. Dankzij mijn open blik op de wereld en het inter­nationale bad dat ik in Melle kreeg, vond ik mijn passie als ontwikkelings­werker."

Brecht Herteleer
oud-student plantmanagement

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

  We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

  Internationaal

  Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

  Twee stageperiodes

  Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

  Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je bent geboeid door hoe je bomen en sierplanten opkweekt.

  2

  Je kan volledig opgaan in de wereld van groenten en fruit.

  3

  Je wil alles te weten komen over agro-ecologie, veredeling en in-vitrocultuur.

  4

  Je zou graag willen leren hoe je een groen- of tuinbouwbedrijf runt.

  5

  Duurzame productiesystemen? Zeker weten!

  6

  Herken je je hierin? Dan is groenmanagement met optie plantmanagement voor jou de beste keuze.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer 100 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Simuleer hier een voorbeeldlessenrooster

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Melle. Studenten plantmanagement volgen soms ook practica op de proefhoeve Bottelare.

  Fiets

  Melle ligt iets buiten Gent. Toch is de campus via de Brusselsesteenweg in het zuiden van Gent gemakkelijk te bereiken per fiets.

  Met de wagen

  Kom je met de wagen? Dan kan je gratis parkeren langs de Brusselsesteenweg, vlakbij de R4 (afrit Melle).

  Openbaar vervoer

  Je kan vanaf het station Gent Sint-Pieters ook de bus (28, 94, 96) nemen. Die stopt vlak voor de deur van de campus. Reken op maximum 25 minuten. Vanuit Gent is er ook een verbinding met het station Melle. Van daar is het met de fiets nog vijf minuutjes rijden.

  Op kot

  Studeren in Gent is een niet te missen ervaring. Wil je graag op kot? Surf dan zeker naar kotatgent.be en opkotinmelle.be

  Manager van je
  eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Véronique De Bleeker
  coördinator groenmanagement

  Manager van je
  eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Véronique De Bleeker
  coördinator groenmanagement

  Wat na je diploma?

  Werken

  Als afgestudeerde groenmanagement, optie plantmanagement zijn de beroeps-mogelijkheden bijzonder groot. Zo kan je starten als zelfstandig ondernemer. Maar je kan ook aan de slag bij overheidsinstellingen als onderzoeksmedewerker. Of als leerkracht in het onderwijs.

  Heel wat afgestudeerden werken ook als teeltbegeleider, productieverantwoordelijke, technisch-commercieel medewerker in de groensector of bij toeleveringsbedrijven. Dat zijn bedrijven die bijvoorbeeld machines, zaaizaden of meststoffen produceren en leveren.

  Controleur van land- en tuinbouwproducten (op de veiling of op bedrijven) behoort ook tot de mogelijkheden. Oud-studenten komen ook in internationale functies terecht, bijvoorbeeld bij buitenlandse bedrijven of in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Master of Science in de biowetenschappen.

  Om die masteropleiding aan te vatten, moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Zo een schakelprogramma bereidt je voor om na je bachelordiploma een masteropleiding te starten. Je doet er wetenschappelijke, disciplinaire basiskennis op en krijgt er de algemene, wetenschappelijke competenties onder de knie.

  Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie behalen in een andere afstudeerrichting dan wat je eerder koos.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • De campus is strategisch goed gelegen in de schoot van de Tuinbouwschool Melle. Zo maken we gebruik van elkaars accommodatie voor tuinbouw en natuurbeheer.
    
  • Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, onderzoekscentra en het werkveld krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. Zo oefen je als student groenmanagement tal van technieken op het serrecomplex van ILVO Plant.
    
  • De opleiding is sterk verankerd in de regio en nauw verbonden met lokale partners. Als student kun je er enkel van profiteren.
    
  • Enkel de studenten agro- en biotechnologie krijgen les op de levendige, groene campus Melle. Gevolg? De lectoren zijn gemakkelijk bereikbaar en je medestudenten worden sowieso vrienden voor het leven!