Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

PLANTMANAGEMENT

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Wie ben jij?


Tuinbouw vormt een belangrijke en gevarieerde economische sector die instaat voor de productie van onder meer groenten, fruit, bomen en sierplanten. Maar er is meer! Je leert planten kennen in al hun aspecten, zo ook veredeling, in-vitrocultuur, biologische en geïntegreerde productiesystemen, bedrijfsbegeleiding, … Deze nieuwe benadering laat je kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen in de sector en wil je kansen op tewerkstelling verruimen.

Al vanaf het eerste jaar kies je binnen de afstudeerrichting groenmanagement voor de optie groen- of plantmanagement. Ben je eerder geboeid door het aanleggen van tuinen, het beheren van openbaar groen, natuur- en bosgebieden en alles wat daarbij hoort? Dan heb je ook nog de optie groenmanagement.
 

Wat studeer ik?


Plantenkennis en plantenteelt

Sfeerbeeld Plantmanagement - Hogeschool Gent

Uiteraard vormen plantenkennis en teelttechniek de basis van je opleiding. Plantenkennis start dan ook vanaf het eerste semester. We bouwen je kennis over bomen en sierplanten, maar ook over groenten en fruitrassen gaandeweg op via practica en excursies. Een geslaagde teelt is onder andere gebaseerd op een grondige kennis inzake bodembeheer. Plantenbescherming komt in alle teelten aan bod. We leggen hierbij sterk de nadruk op duurzame en geïntegreerde teelttechnieken. Bovendien ontdek je niet alleen de teelt, maar ook de hele keten van producent tot consument met thema’s als smaak, voedselveiligheid, kwaliteit en afzet.

Mechanisatie en automatisering

Sfeerbeeld Plantmanagement - Hogeschool Gent

Inzake mechanisatie en automatisering volgen we de nieuwste trends. De theorie wordt toegepast tijdens de praktijkuren en stages. Basistechnieken rond trekkers, hydraulica, pompen en elektriciteit maken van jou een goede gebruiker. Processen worden vooral in de serreteelten geautomatiseerd, bijvoorbeeld meststofunits, irrigatiesystemen en verluchting sturen en regelen of teelthandelingen automatiseren.

Agrarisch bedrijfsmanagement

Sfeerbeeld Plantmanagement - Hogeschool Gent

Alle aspecten van een moderne bedrijfsvoering komen aan bod in opleidingsonderdelen als basis- en bedrijfseconomie en agrarisch bedrijfsmanagement. Je krijgt inzicht in prijsvorming, het opstellen van een businessplan, marktonderzoek, … Alle managementaspecten gerelateerd aan de specifieke tuinbouwsector worden in het derde modeltraject onder de loep genomen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om gedurende één jaar een ‘Small Business Project’ te runnen.

 

Verder studeren?


Na je bachelor kan je een schakelprogramma volgen tot Master of Science in de biowetenschappen aan de UGent. Een schakelprogramma brengt je de algemene wetenschappelijke competenties en de wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij om na je bachelordiploma een masteropleiding te kunnen aanvatten. Neem voor meer informatie contact op met de studietrajectbegeleider.

Aan het werk


De tuinbouwsector is zeer veelzijdig en biedt een ruime waaier aan beroepsmogelijkheden. Wie graag een eigen bedrijf leidt, kan starten als zelfstandig ondernemer. Maar je kan ook aan de slag bij overheidsinstellingen als onderzoeksmedewerkers of een carrière starten in het onderwijs. Verder zien we afgestudeerden aan het werk als teeltbegeleider, productieverantwoordelijke, technisch-commercieel medewerker, … 

Troeven van de opleiding


Thuis op de campus

Future proof
 

Gericht op elke student

Unieke infrastructuur

Duurzaam
 

Verbonden met de wereld

 
 
Contact

fnt@hogent.be