- bachelor
- Gent
- dagonderwijs (avondonderwijs, werkplekleren, afstandsonderwijs onder voorwaarden)
- 3 jaar
Je vindt jongeren tussen de twaalf en de zestien de max? Je kan je in hun leefwereld inleven en je wil het verschil maken in hun ontwikkeling tot volwassene? Geef de wereld het beste van jezelf en word leerkracht secundair onderwijs in twee onderwijsvakken. Ook als je eerst een andere weg bent ingeslagen.
HOGENT maakt van jou een professionele en maatschappelijk bewuste leerkracht. Iemand die elke dag het beste van zichzelf geeft. Je leert hoe je vakkennis overdraagt aan leerlingen, je maakt kennis met vakoverschrijdend werken, je past de vaardigheden toe tijdens praktische oefeningen op de campus en tijdens projecten, stages en activiteiten buiten de muren van HOGENT. Uiteraard leer je ook omgaan met diversiteit in de klas. Zorg zit aan HOGENT ingebakken in het programma.
In tegenstelling tot je allround collega's van het lager onderwijs en het kleuteronderwijs ben jij een specialist. Je kiest twee vakken waarin je verder wil. Als specialist moet je je theoretische kennis van je lievelingsvakken uitdiepen. Want weten is niet genoeg, je moet het ook nog boeiend kunnen overbrengen en op alle vragen kunnen antwoorden. Daartoe verwerf je de noodzakelijke inzichten en vaardigheden.
Kies jouw twee
onderwijsvakken
- aardrijkskunde →
- biologie en natuurwetenschappen →
- economie →
- Engels →
- Frans →
- fysica en natuurwetenschappen →
- geschiedenis →
- gezondheidsopvoeding
(voeding-verzorging) → - informatica (STEM/ICT) →
- lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie (UNIEK) →
- muzikale opvoeding →
- Nederlands →
- niet-confessionele zedenleer →
- plastische opvoeding →
- project algemene vakken →
- techniek (STEM) →
- wiskunde →
Match ik met deze opleiding?
Leerstof pak je op een creatieve en doelgerichte manier aan.
Die pubers een beetje discipline bijbrengen? Jij weet er wel raad mee!
Talenten van jongeren herken en erken je meteen.
Twaalf- tot zestienjarigen inspireren en stimuleren? Da's pas kicken!. Dankzij je empathie stappen jongeren spontaan naar je toe.
Je doet graag je eigen ding, maar tegelijkertijd ben je een enthousiaste teamplayer.
Je hebt een passie voor twee onderwijsvakken en wilt je er graag in specialiseren.
Een goede leerkracht word je pas als je zo veel mogelijk voor de klas staat. Daarom heb je aan HOGENT al stage vanaf het eerste academiejaar.
We zijn ervan overtuigd dat je al doende leert. Daarom focussen we vooral op praktijk, oefeningen en stages. Maar we gooien je niet voor de leeuwen. Integendeel. Samen zoeken we naar een stageplaats die het beste bij jouw wensen past. En je mag rekenen op een efficiënte begeleiding.
Eerste jaar
Al vanaf het tweede semester van het eerste jaar loop je één dag stage per week in een secundaire school. Dat is niet in alle lerarenopleidingen zo. Je observeert breed, in de klas en daarbuiten. Tijdens terugkommomenten reflecteren we samen op jouw eerste doe-lessen.
Tweede jaar
In het tweede jaar bereid je je helemaal voor als ‘vakleraar’.
Je oefent de vakinhoud en de vakdidactiek en je hebt daarbij aandacht voor goed taalgericht onderwijs. We zetten ook de eerste stappen richting community service learning, waarbij je het verschil maakt in educatieve en maatschappelijke organisaties buiten de klascontext.
Derde jaar
In het derde jaar kies je twee stagescholen waar je niet alleen lesgeeft, maar ook oudercontacten doet, klassenraden volgt en zoveel meer. Je verkent verschillende graden en richtingen. Jouw stageportfolio is de start van een fictief sollicitatiegesprek. Zo ben je optimaal voorbereid om het werkveld in te stappen. En wil je liever stage lopen in het buitenland? Ook dat kan perfect.
“Mijn opleiding secundair onderwijs aan HOGENT heb ik positief ervaren. Een grote troef vond ik dat we al in het eerste jaar van de opleiding stage hadden. Ik voelde me dan ook goed voorbereid om mijn beroep als leerkracht uit te oefenen.”
Thomas de Pourcques
oud-student
Op HOGENT ben je geen nummer. Vanaf de eerste dag krijg je een persoonlijke coach die jou drie jaar lang persoonlijk opvolgt en begeleidt.
Starttoets
Voor je aan de opleiding begint, moet je de Starttoets lerarenopleiding maken. De Starttoets peilt naar jouw competenties Nederlands omdat taal in de lerarenopleiding van groot belang is.
Deelname kan op één van de verschillende locaties in Vlaanderen en op verschillende vaste data. Na deelname kan je een deelnamecertificaat downloaden. Dit certificaat dien je in op het moment van je inschrijving.
De Starttoets is verplicht én bindend. Wat wil dat zeggen? Als je het streefcijfer op de toets niet haalt en je wil inschrijven aan een hogeschool, zal je verplicht een remediëringstraject moeten volgen.
Inschrijven voor de Starttoets
Start je in september 2024 met de opleiding? Registreer je op het platform en schrijf je in voor één van de afnamemomenten voor academiejaar 2024-2025.
Registreren voor de Starttoets
Remediëren
Heb je de starttoets gemaakt, maar ben je niet geslaagd? Of ben je wel geslaagd, maar niet helemaal zeker van je stuk? Lees hieronder hoe wij je uit de startblokken helpen.
Feedback op de Starttoets?
Kom je graag langs voor een feedbackgesprek? Vraag jouw persoonlijk gesprek aan via starttoets@hogent.be.
Hoor het 's van een ander!
“Ik voelde mij van bij de eerste ontmoeting met de school al meteen op mijn gemak. De lectoren kennen niet alleen je naam maar ze kennen je ook als persoon. Dit maakt het net zo mooi, je evolueert er van student naar een echte leraar.”
Lyna Van Goethem, student
Hoor het 's van een ander!
“Ik voelde mij van bij de eerste ontmoeting met de school al meteen op mijn gemak. De lectoren kennen niet alleen je naam maar ze kennen je ook als persoon. Dit maakt het net zo mooi, je evolueert er van student naar een echte leraar.”
Lyna Van Goethem, student
Vraag het aan de opleidingscoördinator
Werken
Onze afgestudeerden vind je zowel in het GO!, Onderwijs voor Steden en Gemeenten, provinciaal onderwijs als het katholiek onderwijs (VVKSO). Met jouw diploma kan je op verschillende manieren aan de slag:
- in de eerste en tweede graad van het aso, tso en alle graden van het bso
- voor sommige vakken mag je ook in de derde en vierde graad werken en in het deeltijds kunstonderwijs
- in het volwassenenonderwijs of tweedekansonderwijs
- in de culturele sector
- in de particuliere sector
- in de privésector
- in een ziekenhuisschool
Verder studeren
Na de bachelor secundair onderwijs kan je je op HOGENT verdiepen in het Freinetonderwijs.
Er zijn ook tal van verkorte trajecten naar andere (educatieve) opleidingen of opties om extra vakken te kunnen geven.
Ook voor wie eerst een ander diploma heeft behaald of al een tijdje aan het werk is.
Ben je al leerkracht?
In het kleuteronderwijs of in het lager onderwijs? En overweeg je een carrièreswitch naar het secundair onderwijs? Of ben je al bevoegd om in het secundair onderwijs les te geven? Bijvoorbeeld als praktijkleerkracht, maar wil je meer? Dan kan je in volgende verkorte trajecten stappen.
Of heb je al een niet-onderwijskundig bachelordiploma?
En ben je gepassioneerd door je vak maar wil je je carrière een nieuwe wending geven en leraar worden? Dan kom je misschien in aanmerking voor dit verkorte traject om je didactische en pedagogische vaardigheden aan te scherpen.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar laura.bruggeman@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infomomenten →
studiekosten →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.