Op deze workshopdag kunnen de leerlingen zelf kiezen over welke tak of specialisatie binnen de economie, talen of IT ze meer willen ontdekken: financiële economie, marketing, duurzaam ondernemen, supply chain management, health care management, rechtspraktijk, vastgoed, machine learning, Linux enzovoort.
Concreet betekent dit dat scholen hun klasgroep(en) kunnen inschrijven voor een workshopdag (of een halve dag) die vastligt op donderdag 23 januari. De leerlingen geven zelf hun drie favoriete keuzes door.
Hierna zal onze coördinator contact opnemen voor de verdeling van de leerlingen over de verschillende workshops. Elke workshop wordt zowel in de voormiddag als in de namiddag aangeboden.
Interessante tip: diezelfde dag is het ook SID-in beurs in Flanders Expo Gent. Dat is vlakbij HOGENT campus Schoonmeersen. Een interessante combinatie dus!
Datum
donderdag 23 januari 2025
Doelgroep
Leerlingen uit het 6e jaar van een studierichting met doorstroomfinaliteit en een stevige basis economie, talen, IT of humane wetenschappen.
Locatie
Duur
Voormiddag van
10.00 tot 12.30 uur
Namiddag van
13.30 tot 16.00 uur
Kostprijs
Gratis
De leerlingen kunnen vooraf kiezen uit de volgende workshops.
Economie en organisatie.
Ga mee op tijdreis naar 2035. Slimme technologie heeft ons dagelijks leven sterk veranderd: zelfrijdende voertuigen, contactloze thuislevering, geavanceerde gezondheidsmonitoring… Dankzij de informatierevolutie weet je meer dan ooit over de herkomst en het verhaal achter producten en diensten. Dat maakt het makkelijk om duurzame keuzes te maken. Dankzij artificiële intelligentie (AI) krijg je live ondersteuning bij al je vragen en kan je snel producten en diensten op maat bestellen. Denk bijvoorbeeld aan eten en drinken dat rekening houdt met jouw voorkeuren en allergieën, of een app op maat van jouw project. Ook internationale samenwerking gaat vlotter dan ooit en steeds meer mensen verkiezen verschillende vormen van flexwerken boven een vaste en voltijdse job waarbij je elke dag op dezelfde plek werkt.
Hoe kan je in 2035 ondernemen? Wat zijn de verwachtingen van klanten? En welke impact hebben al deze veranderingen op ons werkleven? Tijdens deze interactieve workshop duiken we dieper in de trends die je vandaag al ziet verschijnen, van personalisatie tot connectiviteit, duurzaamheid en welzijn. We verzinnen nieuwe producten en concepten om de gaten in de markt te vullen. Zo maken we de toekomst mee.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - Business Lab
Ontdek de veelzijdige rol van de moderne accountant. In deze interactieve workshop leer je hoe een accountant naast financiële verslagen ook duurzaamheidsrapporten opstelt en bedrijven helpt bij hun maatschappelijke impact. Bereid je voor op een toekomst waarin een accountant meer doet dan cijfers alleen.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - accountancy-fiscaliteit
Welke financiële en economische beslissingen zou jij maken doorheen je leven? In dit spel ondervind je meteen de budgettaire gevolgen ervan. Zo zet je jouw financiële kennis, vaardigheden en attitudes op scherp.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - financiën en verzekeringen en educatieve bachelor secundair onderwijs
Ondernemen: je eigen zaak runnen, je eigen creativiteit uitwerken. Je dromen realiseren. Ervoor gaan. Momenteel kent ons land veel succesvolle jonge ondernemers. Ook studentondernemers, soms nauwelijks ouder dan jij. Met een eigen business. Cool. Maar wat betekent dat nu eigenlijk: ondernemen? Word je als ondernemer geboren of kan je die vaardigheden ook leren? Wat typeert een succesvolle ondernemer? En waarom loopt het zo vaak fout bij de opstart? Hoe kan je als jonge ondernemer concreet je slaagkansen verhogen?
In deze workshop gaan we het ondernemerschap eens van heel dichtbij bekijken. We bespreken de uitdagingen maar ook de knelpunten. En met al die info in the pocket kan je daarna voor jezelf afchecken hoe het nu zit met je eigen ondernemersmicrobe. Een workshop die je leven voorgoed kan veranderen. Want misschien ben ook jij na afloop definitief gebeten door het ondernemen.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - kmo-management
Ontdek de magie achter sterke merken als Nike, Red Bull en Zalando. In een interactieve digitale workshop laten we jou beleven hoe we bij HOGENT zo'n ontdekkingstocht tot een succes maken.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - marketing
Twee weekends, 400.000 bezoekers, 133 verschillende nationaliteiten. De cijfers liegen er niet om: Tomorrowland is een festival dat de wereld verbindt. Maar hoe duurzaam is zo’n festival? Van mobiliteit tot catering en van afval tot energie. In deze workshop bekijken we de impact en gaan we op zoek naar manieren om het festival te verduurzamen.
Materiaal: eigen laptop meebrengen.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - milieu- en duurzaamheidsmanagement
In de kranten lees je vaak over strafprocedures en assisenprocedures. Maar recht is veel meer dan strafrecht alleen. Ons land telt ontzettend veel verschillende rechtbanken. Als je rechten zijn geschonden, moet je hiervoor naar de rechtbank stappen. Maar hoe doe je dit in feite? En hoe verloopt zo'n procedure dan? Wat is het verschil met een strafprocedure?
Tijdens het eerste deel van de workshop zal je via interactie en aan de hand van concrete voorbeelden leren over de organisatie van justitie (verschillende rechtbanken, actoren) en over het verloop van een burgerlijke procedure.
De tweede helft van de workshop komen alleen maar de jongeren aan bod. Aan de hand van een concreet (vereenvoudigd) burgerlijk dossier (met dagvaarding, conclusies en dergelijke) krijg je de kans om in de huid te kruipen van de advocaat van de eiser of de verweerder ofwel van rechter of griffier.
Na een begeleide voorbereiding wordt de pleitzitting nagespeeld waarbij iedere jongere een rol vertolkt.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - rechtspraktijk
In deze interactieve business game scherp je je organisatorisch en logistiek inzicht aan en ontdek je of je een sterke schakel bent in een team. En dat zal nodig zijn. Want het fruitsapbedrijf ‘The Fresh Connection’ is verlieslatend en het faillissement hangt als een donkere wolk boven de horizon. Zal jouw team redding kunnen brengen? De uitdaging: de fruitsapfabriek opnieuw winstgevend maken.
In deze workshop splitsen we op in teams. Ronde na ronde geef je het beste van jezelf om zo slim mogelijke beslissingen te nemen en het lot van dit zieke bedrijf naar betere oorden te doen keren. Je kan 4 rollen opnemen: de sales manager, de purchasing manager, de supply chain manager en de operational manager. Dure woorden waarvan je snel zal doorhebben welke specifieke input zij brengen in het verhaal. Via multiple choice moet elk team telkens proberen de moderator te overtuigen om een bepaalde richting in te slaan.
Wie zal erin slagen om The Fresh Connection na 1 jaar opnieuw winstgevend te maken? Ga de uitdaging aan samen met je team. Je zal versteld staan van je eigen zakelijk inzicht.
Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - supply chain management
Het huren van een kot is meer dan leuke meubeltjes bijeenzoeken. Tijdens deze workshop worden de leerlingen bewust van de mogelijke valkuilen rond huren en verhuren en worden er specifieke topics rond huurproblemen uitgewerkt. Het onderwerp wordt opengetrokken naar de boeiende wereld van de vastgoedmakelaar.
Na deze workshop hebben de studenten in spe een beetje feeling met de vastgoedsector en zijn ze gewapend om een mooie huurovereenkomst voor hun toekomstig kot af te sluiten.
Workshop aangeboden door: bachelor vastgoed, enkel beschikbaar in de voormiddag
Talen.
Volg je met plezier de praktijkgerichte taallessen op je school en wil je wel eens weten wat je met je liefde voor talen kan doen in het hoger onderwijs? Volg dan zeker deze workshop.
Je neemt plaats in ons taallabo. Binnen een gesimuleerde bedrijfscontext reageer je er op inkomende e-mails en calls van internationale klanten. Samen met de andere deelnemers proef je er ook van copywriting en professionele vertaling (NL/FRA/ENG).
Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Business Translation and Interpreting
Communicatie en organisatie.
Heb je een hart voor de zorg, maar zet je liever geen spuitjes? Zie je jezelf wel aan de slag gaan in een ziekenhuis of dokterspraktijk, als health care (data)manager of medical management assistant? Volg dan zeker deze workshop.
Binnen een gesimuleerde zorgcontext help je (anderstalige) patiënten en organiseer je hun zorgtraject. We gaan hiervoor aan de slag in het taallabo van onze opleiding.
Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Health Care Management
Informatica-ICT.
Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe een zelfrijdende auto er in slaagt om voetgangers of verkeerslichten te herkennen? Machine learning is een volledig nieuwe vorm van programmeren, helemaal verschillend van proceduraal of object-georiënteerd programmeren, waarbij je de computer geen precieze instructies geeft over hoe een probleem op te lossen maar waarbij je de computer deze regels zelf laat uitvissen.
We gebruiken Python om zelf een neuraal netwerk te ontwerpen en te trainen. We maken gebruik van de gekende bibliotheek Tensorflow en trainen het neuraal netwerk online in een notebook omgeving (er moet met andere woorden niets worden geïnstalleerd). Slaagt jouw netwerk erin de hond van de kat te onderscheiden?
Workshop aangeboden door: bachelor toegepaste informatica
Materiaal: eigen laptop meebrengen. Zorg dat je kan inloggen op een Google-service met een eigen Google-account en dat je externe websites kan bezoeken. Sommige scholen blokkeren dit op de laptops van hun leerlingen. Informeer dan best vooraf even bij de IT-ondersteuning van jouw school.
Opgelet: je hebt best al een basis van programmeren gekregen.
Kan je anoniem surfen? Zodra we verbinden met het internet, worden allerlei gegevens opgeslagen. Welke sporen worden nagelaten? En hoe kan je die sporen vermijden of verwijderen?
In deze workshop verkennen we hoe jouw (Linux) computer sporen bijhoudt. Linux computers worden door experten én door hackers gebruikt om dezelfde reden: je kan jouw computer zodanig aanpassen tot hij precies doet wat jij voor ogen hebt. Tot je helemaal anoniem op het internet kan.
Materiaal: eigen laptop meebrengen. Check zeker vooraf de beheerdersrechten om zelf software te kunnen installeren op jouw toestel. Sommige scholen blokkeren dit op de laptops van hun leerlingen. Informeer dan best vooraf even bij de IT-ondersteuning van jouw school. Voor deze workshop werken we met de gratis software VirtualBox. We nemen vooraf contact op voor het installeren ervan.
Deze workshop wordt aangeboden door de bachelor toegepaste informatica.
Algemeen.
Om een goede studiekeuze te kunnen maken, is het belangrijk om vertrouwd te zijn met de werking van het hoger onderwijs. Tijdens deze infosessie leer je alles wat je moet weten over verder studeren. Welke opties zijn er in het hoger onderwijs? Wat is het verschil tussen een graduaat en een bachelor? En tussen een bachelor op professioneel en academisch niveau? Hoe werkt het hoger onderwijs? Wat zijn studiepunten en hoe werkt het systeem van leerkrediet? Hoe zit dat juist met de knip in het hoger onderwijs? Hoe ziet een academiejaar eruit? Welke vakanties heb ik nog? Hoeveel kost studeren in het hoger onderwijs? Welke begeleiding en ondersteuning krijg ik? Hoe maak ik een goede studiekeuze? Je krijgt ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.
Deze infosessie duurt ongeveer 90 minuten en is dus sneller gedaan dan de andere workshops. Als deelnemer kan je aansluitend vrij gebruik maken van de voorzieningen op campus Schoonmeersen, zoals de bib, de studentenrestaurants, de coffee house en de blok-break: een pop-up ontspanningshal in de foyer van gebouw B waar onze studenten tussen de examens en het blokken door hun hoofd kunnen leegmaken met tafelvoetbal, airhockey, darts, spinningfietsen en meer.